Montaż podstawek ceramicznych

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Montaż podstawek ceramicznych

Post autor: fugasi »

Jak fachowo przykręca się do chassis podstawki takie jak na fotografii? Ja mam sporą moc w rękach, lubię wszystkie śruby ciasno dokręcać i obawiam się czy taka podstawka nie mogłaby się ukruszyć. Czy używane są jakieś podkładki np. gumowe czy gołe śruby i nakrętki na porcelanę? Jak to jest w fabrycznych konstrukcjach?
Załączniki
oktal.jpg
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Trzeba podejść do tego problemu z wyczuciem, jak do kobiety,żeby nie uszkodzić. :lol:
Lech S.
OTLamp

Re: Montaż podstawek ceramicznych

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze: Czy używane są jakieś podkładki np. gumowe czy gołe śruby i nakrętki na porcelanę? Jak to jest w fabrycznych konstrukcjach?
W fabrycznych konstrukcjach widywałem podkładki bakelitowe. Gumowe mogą być dobre, ale tylko w przypadku lamp sygnałowych.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Zrobiłbym tak: [wierzch] łeb śruby- blacha- gumowa podkładka- podstawka- gumowa podkładka- metalowa podkładka- nakrętka [spód]. Ot, taki zwykły patent stosowany przy mocowaniu podstawek lamp, które silnie mikrofonują.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

O, trochę z innej beczki ale fajnie dowiedzieć się przy okazji czegoś ciekawego i pożytecznego - będzie jak znalazł, jak sobie upodobam EF80. :lol:

Zrobię jak Vault poleca a gdyby tak użyć podkładek silikonowych (coś mi się kołacze po głowie że istnieje coś takiego jak podkładki silikonowe) to problem zasygnalizowany przez OTLampa nie miałby znaczenia.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

fugasi pisze: Zrobię jak Vault poleca a gdyby tak użyć podkładek silikonowych (coś mi się kołacze po głowie że istnieje coś takiego jak podkładki silikonowe) to problem zasygnalizowany przez OTLampa nie miałby znaczenia.
To już zależy od lampy, ale nie wiem czy np. w przypadku 6S33S zda to egzamin.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Dla 6S33S rzeczywiście silikon będzie lepszy niż guma...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Witam,

Ruskie podstawki pod GU-50 są skręcane dokładnie tak jak to opisał Vault_Dweller.
Zastosowano tam podkładki wykonane z twardego i kruchego materiału (chyba gumy), wzmacniane w środku włóknami.

Pozdrawiam,
Kauczuk
Załączniki
podstawka GU-50.jpg
podkładki.jpg
ODPOWIEDZ