cirrostrato pisze:To ja mam pytanie takie(tylko nie bijcie!!!).Skoro wygląd zewnętrzny ma(bezdyskusyjnie) tak wielkie znaczenie co sądzicie koledzy o wykonaniu TV stylizowanego na takie czeskie retro,oczywiście tylko z zewnątrz.Z elektrośmieci mam sporo Neptunów i Vel,kinolki mam,szesnastki z cienką szyjką ,,veloską" też(poruszałem ten temat).Po dorobieniu odpowiedniej maski na kineskop i ustawieniu za szybą(jak w starych TV z kinolkami implozyjnymi) oraz dorobieniu obudowy(to pewien problem z utrzymaniem ,,klimatu " skrzynki) taki TV do złudzenia by przypominał starocia ale odbierał by wszystkie kanały.Pytam na razie czysto teoretycznie(brak czasu na realizację).
Powiem Panie kolego, że jeśli dysponujesz typowymi "elektrośmieciami" które potrafisz uruchomić to nie pozostaje nic innego jak robienie tego na co masz ochotę! Zawsze można troszkę pokombinować, na tym polega cała elektroniczna pasja.
ufoglonojad pisze:Witam.
Kolejny model: http://www.aukro.cz/item266090961_druhy ... 4002a.html
Mniej zadbany i chyba trochę nowsza wersja (albo co bardziej prawdopodobne został przerobiony jeżeli chodzi o lampę obrazową, zresztą chyba jest wzmianka w opisie).
Nie ukrywam, że mi też Ciekawe czy te obudowy o "radiowym" kształcie są zamierzone, czy rzeczywiście korzystali z obudów od radioodbiorników, wstawiając np. w miejsce skali kineskop Chyba nawet gdzieś w Polsce było takie coś.
Gdzie go dorwałeś? Cudo! Musiał troszkę kosztować ale nie pytam o to Nigdy na żywo jeszcze nie widziałem takiego sprzętu. Jak go uruchomisz to napisz jak pracuje.
Witam.
Nie kosztował tyle ile mogłoby się wydawać. Wbrew pozorom znacznie trudniej dorwać Wisłę (którą również chciałbym posiadać ). Na uruchomienie raczej trzeba będzie poczekać. W tej chwili nie mam czasu na to (robota z nadgodzinami i remont mieszkania skutecznie blokuje zajmowanie się "hobby" )
No nie mogę powstrzymać ciekawości i nie zapytać o cenę Wisły chodzą po 1000zł więc ten Twój też raczej tani nie był? Kupiony na czeskiej aukcji czy w Polsce?
Tutaj jest aukcja która zaraz się kończy, opłaca się kiupić ale niestety jest napisane "odbiór osobisty"
Shqippy pisze:Ciekawe czy te obudowy o "radiowym" kształcie są zamierzone, czy rzeczywiście korzystali z obudów od radioodbiorników, wstawiając np. w miejsce skali kineskop Chyba nawet gdzieś w Polsce było takie coś.
Ten konkretny odbiornik telewizyjny raczej nie wykorzystuje obudowy z radioodbiornika. Na zdjęciu wygląda niepozornie, ale naprawdę to jest kawał kobyły i waży na oko 30-40kg. Wymiary obudowy: szerokość 65cm, wysokość 40cm, głębokość 50cm. Także z wymiarów widać, że taka obudowa dla radia byłaby po prostu niepraktyczna.