Część elektryczną mojej poprzedniej konstrukcji zakończyłem w związku z tym rozważam budowę kolejnej (zimia, długie wieczory i oczywiście lampy 6N7S). Będzie to wzmacniacz słuchawkowy bazujący na schemacie jak poniżej.
Lampy jak podałem 6N7S i 6N8S. Wartości rezystorów ulegną zmianie. Zasilacze anodowe będą dwa, oczywiście stabilizowane, żarzenie lamp stałe, stabilizowane - stabilizacja napięc i dobre filtrowanie jest moim zdaniem podstawą wzmacniacza słuchawkowego. Napięcie anodowe około 250V, słuchawki do prób SN60 (innych narazie nie posiadam), natomiast do pomiarów pasma i mocy sztuczne obciążenie 50R. W czasie badania układu chcę poeksperymentować z kondensatorem wyjściowym, mam różne koncepcje i nie wiem jeszcze która wybiorę - proszę o ewentualne sugestie.
Schemat wzmacniacza wybrałem z pełną świadomościa za i przeciw. Prosiłbym szanownych forumowiczów o konstruktywne uwagi na temat kolejnej konstrukcji, mam nadzieję, że kiedyś ją dokończę i podzielę się z wami efektami mojej pracy.
6N7S, 6N8S mój pierwszy raz (OTL)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
6N7S, 6N8S mój pierwszy raz (OTL)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.