Witam serdecznie!
Wtrącę swoje trzy grosze:
Dla HighGaina "ZoltAnowskiego" - wszelakie ARZ, GD, GDS mogą być źródłem całkiem miłego i wyrazistego brzmienia.
Dla HighGaina "painlustowego" - układ generuje zbyt dużo wyższych harmonicznych (wysokich tonów), które specjalnie nie dają się opanować klasycznym układem regulacji (mi się przynajmniej nie udało) - ot, jak przytniesz wysokie, tak aby nie było "piły tarczowej na szkle", to reszta brzmi "papierowo" - może bardziej rozbudowany układ korekcji dałby radę (na wzmacniaczach operacyjnych, fuj).
Pozdrawiam!
Wzmacniacz gitarowy z WG460
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Wszystko ładnie i pięknie a ja dalej buduję mój pierwszy wzmacniacz lampowy do gitary.
Próbowałem podłączyć ten głośnik Yamachy do Labogi. Zagrało, nawet ładnie i głośno ale?...
Czy ma ktoś schemat do LR 1 bo chyba trzeba będzie ją naprawić.
Ponadto, jak znajomi dowiedzieli się co robię to….. sami zobaczcie na zdjęciu.
Trafo ma przekrój rdzenia prawie 20 cm2 ,6 kg wagi i mnóstwo napięć w tym 6,3V i 300V.
Dławik nie mniej ogromny. Co z tym zrobić?
Próbowałem podłączyć ten głośnik Yamachy do Labogi. Zagrało, nawet ładnie i głośno ale?...
Trafo ma przekrój rdzenia prawie 20 cm2 ,6 kg wagi i mnóstwo napięć w tym 6,3V i 300V.
A ja nadal buduję mój pierwszy wzmacniacz lampowy do gitary. Proszę o podpowiedź w temacie, czy można bezkarnie zamienić ECC82 na ECC83. Czy trafo TS 40 wytrzyma dodatkową ECC 83 (preamp).
Czy można zamienić 2x50µF na 2x220µF. Czy zamienić mostek prostowniczy selenowy na mostek krzemowy o wyższym napięciu. Wszystko to odnosi się do mojego WG 460.
Czy można zamienić 2x50µF na 2x220µF. Czy zamienić mostek prostowniczy selenowy na mostek krzemowy o wyższym napięciu. Wszystko to odnosi się do mojego WG 460.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
1/ tak, ale bezwzględnie dodać podstawkę z kubkiem ekranującym (:!:)majbis pisze: czy można bezkarnie zamienić ECC82 na ECC83. Czy trafo TS 40 wytrzyma dodatkową ECC 83 (preamp).
2/ tak,
3/ tak - tylko po co??? 2x 100uF wystarczy.
4/ tak.
Powodzenia, Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
zachować na jakiegoś stuwatowca.majbis pisze:Wszystko ładnie i pięknie a ja dalej buduję mój pierwszy wzmacniacz lampowy do gitary.

-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.