Lampa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Raczej stawiałbym na EF86 Mullarda albo Siemensa. Sprawdźukład wyprowadzeń [gdzie jest ekran, A, K, S1, S2 i S3] i porównaj z różnymi EFkami.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
Jest to EF83, lub EF86 - rozróżnić je od siebie można tylko po zdjęciu charakterystyk!!!. Producent Valvo lub Philips.
EF86 ma wersje EF804 i EF806 - ale nei spotkałem w takim wykonaniu
Widąc ze zdjęcia że jest tylko jeden sytem elektrod i jest to pentoda.
Odpadają więc podobne PCF200, PCF201, PCF202 (cokół dekalowy).
Na pewno nie jest to EF80 (jak również EF183, czy EF184).
Jeśli jesteś pewien litery P - (może to być resztka z logo producenta!!! - PHILIPS MINIWATT) to oczywiście PF86 (nie było zastosowania dla hipotetycznej PF83!!!) choć na 50% jest to lampa serii E a litera P to resztka z napisu PHILIPS. Jest to oczywiście to zweryfikowania - podłącz 6.3V i sprawdź prąd żarzenia który porównaj z katalogiem.
EF86 ma wersje EF804 i EF806 - ale nei spotkałem w takim wykonaniu
Widąc ze zdjęcia że jest tylko jeden sytem elektrod i jest to pentoda.
Odpadają więc podobne PCF200, PCF201, PCF202 (cokół dekalowy).
Na pewno nie jest to EF80 (jak również EF183, czy EF184).
Jeśli jesteś pewien litery P - (może to być resztka z logo producenta!!! - PHILIPS MINIWATT) to oczywiście PF86 (nie było zastosowania dla hipotetycznej PF83!!!) choć na 50% jest to lampa serii E a litera P to resztka z napisu PHILIPS. Jest to oczywiście to zweryfikowania - podłącz 6.3V i sprawdź prąd żarzenia który porównaj z katalogiem.
Lepiej najpierw pod 4,5V, takie właśnie napięcie żarzenia ma PF86.STUDI pisze: Jest to oczywiście to zweryfikowania - podłącz 6.3V i sprawdź prąd żarzenia który porównaj z katalogiem.
Jak to hipotetycznej?STUDI pisze: (nie było zastosowania dla hipotetycznej PF83!!!)
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pf83.html
-
- 625...1249 postów
Wychodzi na to, że jest to EF83 . Pokazała się właśnie taka sztuka na Allegro.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?ite ... 5253#photo
Miał rację Anoda i STUDI. Ledwie widoczna literka P to najprawdopodobniej początek loga producenta Philips.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?ite ... 5253#photo
Miał rację Anoda i STUDI. Ledwie widoczna literka P to najprawdopodobniej początek loga producenta Philips.
-
- 625...1249 postów
Rozróżnisz EF83 od EF86 bez zdjęcia charakterystyk jak dopatrzysz się czy siatka sterująca ma stały (EF86) czy zmienny skok (EF83). EF83 to wersja EF86 z wydłużoną charakterystyką - selektoda - zaprojektowano ją do wzmacniaczy o wzmocnieniu regulowanym napięciem - przykład magnetofony ZK125 i ZK145 gdzie EF83 była zastosowana z racji automatycznej regulacji poziomu zapisu.
OTLamp - OK, powiedz mi znasz telewizor gdzie był potrzeba zastosowania wzmacniacza m/cz. o regulowanym wzmocnieniu napięciem? Jak myślisz ile wyprodukowano tych PF83 w stosunku do EF83? Jakie są szanse na spotkanie jej zwłaszcza w Polsce?
Ja stawiam na EF83, czemu - bo tej lampy nie produkowała Tesla, RFT czy POLAM. Była użyta tylko w tych dwóch modelach produkowanych w Polsce magnetofonach. Więc wszelkie EF83 bł z importu. Największe zaś ilości EF86 to Tesla - znacznie różniąca sie wizualnie. Takie będą rokowania ze statystycznego punktu widzenia.
OTLamp - OK, powiedz mi znasz telewizor gdzie był potrzeba zastosowania wzmacniacza m/cz. o regulowanym wzmocnieniu napięciem? Jak myślisz ile wyprodukowano tych PF83 w stosunku do EF83? Jakie są szanse na spotkanie jej zwłaszcza w Polsce?
Ja stawiam na EF83, czemu - bo tej lampy nie produkowała Tesla, RFT czy POLAM. Była użyta tylko w tych dwóch modelach produkowanych w Polsce magnetofonach. Więc wszelkie EF83 bł z importu. Największe zaś ilości EF86 to Tesla - znacznie różniąca sie wizualnie. Takie będą rokowania ze statystycznego punktu widzenia.
Nie znam żadnego telewizora, ale ona nie jest taka rzadka. Dość często bywa na ebayu, zobacz np. tutaj.STUDI pisze: