Wzmacniacz gitarowy z WG460
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz gitarowy z WG460
Podczas porządków odkryłem na półeczce stary gramofon ze wzmacniaczem WG 460. obok stały dwie mocno zniszczone kolumny 10W/8 ohm. Po odkurzeniu, gramofon zagrał na połączonych szeregowo kolumnach (15 ohm). Głośniki GD16/10/8 i wysoko tonowe były w idealnym stanie. Po odwiedzinach u zaprzyjaźnionego stolarza zostały wmontowane w skrzynkę ze sklejki.
Na Allegro zakupiłem wzmacniacz ale tylko ze względu na obudowę i prześliczne pokrętła. Właśnie w nią chcę upchnąć wzmacniacz wyjęty z gramofonu. Wszystko to ma stać się wzmacniaczem do gitary solowej.
Podczas pierwszych prób rozczarowanie. Za cicho. A z płyty było głośno.
Po wysterowaniu z comba Labogi brzmi wspaniale. Proszę pomóżcie jakich przeróbek należałoby dokonać żeby zabrzmiało jak klasyczny piecyk z 60 lat.
Na Allegro zakupiłem wzmacniacz ale tylko ze względu na obudowę i prześliczne pokrętła. Właśnie w nią chcę upchnąć wzmacniacz wyjęty z gramofonu. Wszystko to ma stać się wzmacniaczem do gitary solowej.
Po wysterowaniu z comba Labogi brzmi wspaniale. Proszę pomóżcie jakich przeróbek należałoby dokonać żeby zabrzmiało jak klasyczny piecyk z 60 lat.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Re: Wzmacniacz gitarowy z WG460
Myślałem, że powinno być 4 omy i tutaj (m.in.) szukałem przyczyny zbyt cichego brzmienia ale sprawdziłem schemat WG460 - impedancja wyjściowa wzmacniacza to faktycznie 15omówmajbis pisze:Właśnie w nią chcę upchnąć wzmacniacz wyjęty z gramofonu. Wszystko to ma stać się wzmacniaczem do gitary solowej.

Czyżby ten TG6-icośtam... nie miał sekcji 4- albo 8 omowej

Niemniej:
1/ sygnał z przetwornika (WG460 miał wkładkę ceramiczna Uf50 albo Uf70- jeżeli się mylę proszę mnie poprawić) gramofonowego jest znacznie ale to znacznie silniejszy (ca ~0,65V) niż z pikapa gitary.
Wzmacniacz jest "niedosterowany" dlatego głośność jest niższa od oczekiwanej

2/ jak pobrałeś sygnał z labogi

Czy z wyjścia Out Line

Ten sygnał ma około 1V - od biedy wysterowałby bezpośrednio nawet lampę końcową.
4/ co zrobić? Dobudować pierwszy stopień przedwzmacniacza z układu rozpoczynającego post http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=9397
Aż się o to prosi: zastosujesz do tego celu drugą niewykorzystaną dotychczas połówkę ECC82 z WG460

Do tego wprost wymarzoną byłaby lampka 12DW7 = ECC832 JJ - są to ożenione ze sobą w jednej bańce połówki ECC83 i ECC82

Zoltan
Ostatnio zmieniony pn, 26 listopada 2007, 14:36 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 6 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ta obudowa i opisy na niej nijak się mają do wzmacniacza gitarowego.majbis pisze:Na Allegro zakupiłem wzmacniacz ale tylko ze względu na obudowę i prześliczne pokrętła. Właśnie w nią chcę upchnąć wzmacniacz wyjęty z gramofonu.
Podobnie niestety użyte głośniki...
Tak jak Zoltan pisze. Głośniki to trzeba podłączyć równolegle, wyrzucić wogóle wysokotonowe (ja się zastanawiam co pcha ludzi do montażu wysokotonowców w paczkach gitarowych). Zrobić automatyczny Bias bo jak widze stały bias przy ECL86 czy EL84 to jakoś mi się niedobrze robi... oraz dobudować jeszcze jeden stopień. A najlepiej załatwić sobie ECC83 i zbudować porzadny przedwzmacniacz chociażby głupiego Fendera, chociaż od biedy ECC82 też może być, ale na lampowy chrunch raczej bym za bardzo nie liczył.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Można też po prostu wsadzić ECC83 na miejsce ECC82.ZoltAn pisze:Do tego wprost wymarzoną byłaby lampka 12DW7 = ECC832 JJ - są to ożenione ze sobą w jednej bańce połówki ECC83 i ECC82http://www.fonar.com.pl/sklep/opis.php?id=31
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Albo ECC832 (= 12DW7) - rzuć okiem na zmodyfikowany w międzyczasie mój post.painlust pisze:ECC82 też może być, ale na lampowy chrunch raczej bym za bardzo nie liczył.
Powinno z tego być całkiem miłe brzmienie.
Z pełną lampą ECC83 a bardziej z brumami, szumami i nieuniknionymi sprzężeniami pasożytniczymi (wskutek zbyt dużego sumarycznego wzmocnienia obydwu stopni) zainteresowany może nie dać sobie radyjethrotull pisze:Można też po prostu wsadzić ECC83 na miejsce ECC82.

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Jak bym wszystko wiedział to nie pisał bym postów tylko od razu zrobił dobrze. A paczka dla mnie nie jest kuriozalna, została już oklejona materiałem i jest już ładna. Później podeślę zdjęcia. Mówiąc szczerze to ja tych wysokotonowców jeszcze nie podłączyłem. A czemu głośniki są złe? Mają papierowe membrany i takie samo zawieszenie i chyba całkiem niezłą efektywność.painlust pisze:Po jaka cholere wmontowałeś głosniki wysokotonowe w tę kuriozalną paczkę? Widziałes ty kiedyś wogóle kolumnę do gitary?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nikt nie mówi że jest kuriozalna z wyglądu, tylko z powodu doboru głośników. Gwizdki to kompletna pomyłka, GD16 mają marginalną użytecznośc jako głośniki gitarowe. Nie tylko rodzaj membrany czy zawieszenia odróżnia głośniki gitarowe od niegitarowych, w ich wysoką skuteczność to Ty lepiej nie wierz, a w ogóle to one są przystosowane do odtwarzania gotowego, skompresowanego sygnału i jak podłączysz lampiaka to będą pierdziały. Sam mam bardzo podobny głośnik GD20/10 i to jest kompletna porażka do gitary.
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Orientacyjne ceny nowych lamp JJ w SK:painlust pisze:Kiedyś chciałem odwiedzić Czadce i przekonać się czy mają sklep przyzakładowy... ale nigdy czasu nie było... Kupiłbym komplecik "elektronek" sobie jak oczywiscie byłoby taniej.
http://www.elektronky.com/products_new.php
1Ks ~ 1zł
KUŚWA

Zoltan
Ostatnio zmieniony wt, 27 listopada 2007, 22:36 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 2 razy.
ZoltAn... Jak 1 SK to 1 zł ja się pytam?
To jest pi-razy-drzwi 10 gr, dokładniej na http://www.nbp.pl/ jest dobry kurs.. Kiedyś było po 10 gr ale na bank nie jest po 1 zl 1 SK 
Sprawdziłem, pomiędzy 11 a 12 gr

Sprawdziłem, pomiędzy 11 a 12 gr

Ostatnio zmieniony wt, 27 listopada 2007, 22:04 przez klopsson, łącznie zmieniany 1 raz.