Deck CD

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Deck CD

Post autor: megabit »

Szukam odtwarzacza CD w formie decka do napędzania wzmacniaczy lampowych. Oczywiście nie ma być to audiofiołski sprzęt chce wydac max. 300zł. Może być używany no a raczej wolałbym żeby był no bo bedzie lepszy za ta sama cene. Jednopłytowy, najchętniej uznana marka. Jak ktoś sie zna to prosze o polecenie jakiegoś odtwarzacza.

pozdr.
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ja do mniejszego systemu używam Yamahy CDX-560. Sprawuje się całkiem nieźle, jak na swoją cenę. Zapłaciłem za niego chyba połowę kwoty, którą deklarujesz :)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Ja polecam Yamahe CDX396 jest ze mniej niż 200zł do kupna np. na allegro, miałem ten odtwarzacz i spisywał się bdb, obecnie mam trochę starszą Yamahe CDX410 i tez jest ok. Z tego co wiem, odtwarzacze te miały montowane przetworniki BurrBrown. Wart zainteresowania jest też Technics SL-PG590 oraz inne z napędami MASH cena nie przekracza 300zł.
ElGit Let there be rock...
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

Yamaha produkowała bardzo dobre źródła za przyzwoitą cenę, Philips i Pioneer takoż.
Tutaj masz ciekawą propozycję, która idealnie mieści się w zakładanym budżecie. Sam nie słuchałem, ale wielu kolegów używa go w całkiem zaawansowanych systemach i bardzo sobie chwali:
http://www.allegro.pl/item265208711__pi ... ecam_.html
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: gutten »

:arrow: Zigrin

MASH to rodzaj 1-bitowego przetwornika CA, nie nazwa napędu.
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

faktycznie, gafe walnąłem :oops: ale to chyba przez meczowe emocje :roll:
ElGit Let there be rock...
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Mam Denona, jutro wrzuce zdjecie.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

A ja Kenwooda DP-3040 - może żaden "audiofil", ale dałem za niego 80zł (kupiłem od kolegi) i ma wszystko co powinien mieć (dwa wyjścia analogowe, jedno cyfrowe, programowanie piosenek, wyjście na słuchawki itp) i nie ma najmniejszych problemów z porysowanymi płytami.
Wada - regulacja poziomu sygnału tylko z pilota.

Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Mialem jakies przemyslenia co do tego Denona, ale z braku czasu juz wiem, ze nie przerobie.
Model bez zadnych bajerow, nawet pilota nie ma.
Jak Ci pasuje to moge oddac, placisz tylko za wysylke.
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Super z chęcią go przygarne :)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
MaciejM
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MaciejM »

Szukam pilota do Pioniera PD7700. Może ktoś z szanownych forumowiczów wie, jaki model będzie działał z tym Cdkiem?

Pozdrawiam
Maciek
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Re: Deck CD

Post autor: sztyga20 »

A co sądzicie o Marantz Cd-46?
traxman

Post autor: traxman »

Co do używanych CD to z daleka od Technicsów, Panasoniców i Pionierów nawet jak grają doskonale - lasery w nich kończą już żywot, nie ma zamienników tylko oryginalne za krocie (>300PLN) lub po prostu nie ma już dostępnych laserów.
W internecie jest sporo zestawień laser-odtwarzacz i warto sprawdzić czy będzie dostępny.
Proponuje nabyć urządzenia z typowym KSS240 (laser do 80PLN), KSS213 (laser do 25PLN).
Można je spotkać w kilkuletnich Denonach, Sony. W miarę łatwo dostępny jest osprzęt do CDM12 (Philips/Marantz).

PS. Mogę oddać Sony do midi wieży z laserem do wymiany w najbliższym czasie (KSS240A) - bezpośredni dostęp do utworów, regulowane wyjście analogowe - służył mi do uruchamiania wzmacniaczy, ale doczekał się zamiennika. (PW)

Denon z wcześniejszego posta to bardzo dobry odtwarzacz, laser KSS240, przerobiona mechanika Sony (z usunięciem wady w postaci wprowadzania napędu w wibracje przez własne silniki, poprawiony mechanizm szuflady oraz lepszy docisk płyty) - brać nawet jak niesprawny. Model ma wszystkie bajery, ale podłączony do amplitunera, działa także z nowszymi wieżami segmentowymi mini Denona.
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Tak przy okazji - dawno temu, w czasach Pewexów mój brat zakupił za ciężką walutę decka Technicsa z DBXem :D Wszyscy jego znajomi pukali się w głowy - "...jak ci się zepsuje, to praktycznie brak możliwości naprawy w Polsce, itd..., trzeba było Diorę kupić.." - Chociaż "kaseciak" ma już ponad dwadzieścia lat i zjechaną głowicę, do dzisiaj działa bezproblemowo, a konkurencyjne Diory po kilku naprawach dawno powędrowały na śmietnik... Ale to tylko mój sentyment do Technicsa, w tej cenie znajdzie się coś lepszego, chociażby Denon.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

popiol17 pisze:Ale to tylko mój sentyment do Technicsa, w tej cenie znajdzie się coś lepszego, chociażby Denon.
Ja do Technicsa akurat sentymentów nie mam, bo poza niezawodnością i komfortem obsługi dużą wagę przywiązuję do jakości dźwięku ;)
Dlatego nie mam zamiaru rozstawać się z "niezniszczalnym" Akai. Chyba, że nagle trafi mi się chyba najbardziej kultowy wśród kaseciaków Dragon...