Lampy nixie - parę pytań
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Lampy nixie - parę pytań
Jaka jest trwałość takich lampek, czy ulegają one eksploatacyjnemu zużyciu, czy nie?
I jescze jedno: na Allegro często bywają takie lampy: LC-516 i LC-513. Czy ma ktoś ich dane typu napięcie pracy, układ wyprowadzeń, wymiary cyfr itp.?
I jescze jedno: na Allegro często bywają takie lampy: LC-516 i LC-513. Czy ma ktoś ich dane typu napięcie pracy, układ wyprowadzeń, wymiary cyfr itp.?
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 625...1249 postów
LC-516 tu: http://www.tube-tester.com/sites/nixie/data/lc-516.htm
LC-513 tu: http://www.tube-tester.com/sites/nixie/data/lc-513.htm
Na tej samej stronie znajdziesz więcej lamp nixie
LC-513 tu: http://www.tube-tester.com/sites/nixie/data/lc-513.htm
Na tej samej stronie znajdziesz więcej lamp nixie
Wojtek
Re: Lampy nixie - parę pytań
Czołem.
Ia(min)=1.5mA
Ia(max)=3mA
Ia(imp max)=12mA
Uz=150V
Ug=110V
Trwałość: 5000godz. (przy przełączaniu cyfr co 24 lub więcej godzin)
Zalecane warunki pracy:
Ea=250V, Ra=51kOhm
Wysolkość znaku : 15mm (odczyt czołowy, 0..9, z kropką z lewej strony)
Lampy z oznaczeniem F mają dodatkowy filtr barwny.
Pozdrawiam,
Jasiu
Tak, ulegają. Wytrzymują kilka tysięcy godzin.adam.o pisze:Jaka jest trwałość takich lampek, czy ulegają one eksploatacyjnemu zużyciu, czy nie?
LC513:adam.o pisze: I jescze jedno: na Allegro często bywają takie lampy: LC-516 i LC-513. Czy ma ktoś ich dane typu napięcie pracy, układ wyprowadzeń, wymiary cyfr itp.?
Ia(min)=1.5mA
Ia(max)=3mA
Ia(imp max)=12mA
Uz=150V
Ug=110V
Trwałość: 5000godz. (przy przełączaniu cyfr co 24 lub więcej godzin)
Zalecane warunki pracy:
Ea=250V, Ra=51kOhm
Wysolkość znaku : 15mm (odczyt czołowy, 0..9, z kropką z lewej strony)
Lampy z oznaczeniem F mają dodatkowy filtr barwny.
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Lampy jarzeniowe (nie tylko wyświetlacze, ale równiez wszelkie inne - np. stabilizacyjne) posiadają zawsze dwa napięcia charakterystyczne: wyższe napięcie zapłonu i niższe - napięcie podczas pracy.adam.o pisze:Co oznaczają parametry Ug i Uz?
Czy może ktoś wyjaśnić (albo podać linka) na jakiej zasadzie te lampy działają?
A zasada działania jest prosta. Wewnątrz lampy znajduje się gaz (albo mieszanka gazów) pod odpowiednim niewielkim ciśnieniem. Po podłączeniu napięcia następuje wyładowanie jarzeniowe, którego objawem jest świecenie gazu (kolor zależy od rodzaju gazu) przy katodzie lampy. Cechą charakterystyczną jest fakt, że regulując prąd zmienia się nie tylko jasność świecenia, ale i wielkość świecącego obszaru, czyli aby świeciła cała cyfra w wyświetlaczu prąd nie może być zbyt mały. Ogólnie jest to zwykła neonówka (taka sama jak stabilitrony), ale z większą ilością katod o odpowiednich kształtach. Anoda jest jedna (to jest ta delikatna siateczka z samego wierzchu).
Jak potrzebujesz podstaw teoretycznych wyładowań w gazie to zacznij (zakładając znajomość matematyki wyższej i termodynamiki :) tradycyjnie od Hennela a potem sięgnij do bibliografii podanej na końcu rozdziału poświęconego lampom gazowanym.
-
- 125...249 postów
Na razie tyle wiedzy mi wystarczyJak potrzebujesz podstaw teoretycznych wyładowań w gazie to zacznij (zakładając znajomość matematyki wyższej i termodynamikitradycyjnie od Hennela a potem sięgnij do bibliografii podanej na końcu rozdziału poświęconego lampom gazowanym

Czyli w takim razie zwykłe neonówki też się zużywają? Zawsze byłem przekonany, że nie

Pozdrawiam
Adam
Adam
Już któraś piosenkarka śpiewała:"Nic nie moze przecież wiecznie trwać".
Zużycie neonówki objawia się choćby zaczernieniem bańki. Zaczernienie bierze się stąd, że stopniowo ulega rozproszenie materiału elektrod, który osiada na bańce. W neonach reklamowych zużycie następuje prawdopodobnie wskutek uwolnienia gazów okludowanych na szkle i zwiększeniu ciśnienia. Objaw: neon przestaje świecić. Podobno żywot kończą szybko krótkie rurki.
Zużycie neonówki objawia się choćby zaczernieniem bańki. Zaczernienie bierze się stąd, że stopniowo ulega rozproszenie materiału elektrod, który osiada na bańce. W neonach reklamowych zużycie następuje prawdopodobnie wskutek uwolnienia gazów okludowanych na szkle i zwiększeniu ciśnienia. Objaw: neon przestaje świecić. Podobno żywot kończą szybko krótkie rurki.
-
- moderator
Zużywają, pogardzają się im parametry, w szczególności typom wzorcowym - np. 85A2. Po dokładniejsze wyjaśnienie zjawiska osyłam znowu do Hennela, bo w takie szczegóły to już moja wiedza nie wchodzi, a książki tutaj przepisywać nie chcę.adam.o pisze:Na razie tyle wiedzy mi wystarczy :) .Jak potrzebujesz podstaw teoretycznych wyładowań w gazie to zacznij (zakładając znajomość matematyki wyższej i termodynamiki :) tradycyjnie od Hennela a potem sięgnij do bibliografii podanej na końcu rozdziału poświęconego lampom gazowanym
Czyli w takim razie zwykłe neonówki też się zużywają? Zawsze byłem przekonany, że nie :oops: .
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Niektóre neonówki (np. wspomniana 85A2) maja bańki pokryte czymś ciemnym od środka. Nie wiem co to jest i jaką rolę pełni (raczej nie jest to getter :), ale jest to w tych typach normalne. Natomiast nie widziałem, tak przyciemnionego nixie.adam.o pisze:To czy w takim razie zaczernienie bańki jest jednoznacznym wskaźnmikiem stanu zużycia neonówki czy lampy nixie?
-
- 3 posty
-
- 50...74 posty
Wykonalne, ale bardzo pracochłonne. Zakładając, że chcesz zrobić zegar czterocyfrowy (godziny i minuty) musisz mieć 140 neonówek. Gdybyś chciał dołożyć jeszcze sekundy to musisz mieć 210 neonówek !!! A ile kabli !!!kakens20 pisze:mama pytanie. Wpadłem przed chwilą na pomyśl wykonania zegara gdzie pojedyńcze liczby wyświetlałyby maleńkie neonówki ?. Nie wiem jednak czy jest to wykonalne ?. Może ktoś miałby schemat tego typu zegara/
Mile widziane uwagi. Kamil