Radio Sonata 62130 1965r bardzo proszę o pomoc

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kosmea
5...9 postów
5...9 postów

Radio Sonata 62130 1965r bardzo proszę o pomoc

Post autor: kosmea »

Witajcie. Zostałem posiadaczem radia Sonata. Jest sprawne. Działają wszystkie lampy, nie mogę natomiast znaleźć stacji radiowej na falach ultrakrótkich. Z tyłu radia wystaje kabelek z taką metalową żabką do której trzeba podłączyć antenę. Próbowałem kabel antenowy - niestety nie udało mi się złapać żadnej stacji. Proszę Was o pomoc. Czy moglibyście polecić mi jakąś antenę, po której podłączeniu radio złapie fale? Nadmieniam, że mieszkam 80km na północ od Warszawy, dzisiaj była paskudna pogoda, czy to może być przyczyną? Pomózcie mi bardzo proszę. Pozdrawiam i czekam na porady.
Awatar użytkownika
viper1986
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: viper1986 »

Niestety nie będe miał dla Ciebie najlepszych wiadomości. Z racji tego iż radio zostało wyprodukowane już parę ładnych lat temu posiada zakres stacji ultrakrótkich mieszczący się w przedziale od 64,5 do 73Mhz. Niestyty na tym zakresie w chwili obecnej nie nadaje żadna oficjalna stacja (jeśli się mylę proszę poprawcie mnie). Pozostają dwa wyjścia: przestrojenie radia, lub zachwowanie jego orginalności i słuchanie audycji na falach długich, średnich i krótkich.
Kamil
kosmea
5...9 postów
5...9 postów

dziękuję bardzo viper1986. muszę to przemyśleć. chciałbym pozostawić oryginalność radia jednak. zadowoliło by mnie słuchanie jedynki nawet na długich. proszę jeszcze tylko powiedz jaki kabel bądź antenę podłączyć to tej wystającej żabki by złapać tę jedynkę. bardzo dziękuję Tobie i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Nie dwa, tylko trzy wyjścia. Trzecie łączy dwa pierwsze. To konwerter CCIR/OIRT.
Awatar użytkownika
viper1986
50...74 posty
50...74 posty

Wystający kabelek zakończony żabką zapewne jest jakąś przeróbką. W oryginale aby można było odbierać fale krótkie, długie lub średnie należało podłączyć antenę do wejścia oznaczonego symbolem anteny (to bezpośrednio pod pokrętłem do regulacji anteny ferrytowej ) i dla poprawy odbioru podłączyć uziemienie. Wejście anteny dipolowej było chyba przypisane dla fal ultrakrótkich? :roll:
Kamil
kosmea
5...9 postów
5...9 postów

tak jest przeróbką. tam gdzie jest wyjście na natene nie ma nic... co w takim wypadku? a skąd ja mam wiedzieć czy poprzedni właściciel nie przestroił radia? pomóżcie ...
Awatar użytkownika
viper1986
50...74 posty
50...74 posty

Bez zdjęcia będzie ciężko. Co znaczy nie ma nic? Nie ma całej płytki z wejściami? Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcie pokazujące do czego podłączony jest ten przewód z żabką.
Kamil
kosmea
5...9 postów
5...9 postów

DOBRZE. JUTRO WSTAWIĘ ZDJĘCIE CAŁEGO TYŁU. DZIEKI, ŻE CHCESZ MI POMÓC. POZDRAWIAM. DO JUTRA.
kosmea
5...9 postów
5...9 postów

hej viper1986 :) Dzisiaj udało mi się złapać kilka stacji: radio swoboda radzieckie, jakieś węgierskie, angielskie oraz chyba tureckie. niestety na 220 nie znalazłem polskiej jedynki. Specjalista od radii, z którym dzisiaj rozmawiałem powiedział, że na fm nie ma już żadnej stacji, jedyne co złapie to właśnie jedynkę - niestety udało mi się złapać powyższe stacje. przesyłam Tobie zdjęcie tyłu radia- może coś zaradzisz. jakbys mógł ocenić w jakim stanie jest radio to byłbym wdzięczny. pomóż mi odbierać jedynkę:) pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Specjalista się pomylił, bo to na AM (nie fm) , oprócz jedynki na LW, polskich stacji nie usłyszysz. Ale myślę, że to tylko przejęzyczenie.
Lech S.
kosmea
5...9 postów
5...9 postów

tzn chyba ja źle napisałem, nieistotne. ja mam w radio swoim guziki: krótkieII, krótkieI, długie, średnie, ultrakrótkie. wszystkie powyższe stacje łapałem na krótkieII czyli pierwszym guziku. wytłumaczcie mi gdzie szukać jedynki i np na czym polega różnica między krótkieII a krótkieI ? no i na jaki stan radia wskazuje zdjęcie? czy można to w ogóle tak ocenić?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

viper1986 pisze:Niestety nie będe miał dla Ciebie najlepszych wiadomości. Z racji tego iż radio zostało wyprodukowane już parę ładnych lat temu posiada zakres stacji ultrakrótkich mieszczący się w przedziale od 64,5 do 73Mhz. Niestyty na tym zakresie w chwili obecnej nie nadaje żadna oficjalna stacja (jeśli się mylę proszę poprawcie mnie). Pozostają dwa wyjścia: przestrojenie radia, lub zachwowanie jego orginalności i słuchanie audycji na falach długich, średnich i krótkich.
Przestrojenie tej głowicy jest stosunkowo proste, najbardziej upierdliwy jest jej montaż w radiu :)
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
viper1986 pisze:Niestety nie będe miał dla Ciebie najlepszych wiadomości. Z racji tego iż radio zostało wyprodukowane już parę ładnych lat temu posiada zakres stacji ultrakrótkich mieszczący się w przedziale od 64,5 do 73Mhz. Niestyty na tym zakresie w chwili obecnej nie nadaje żadna oficjalna stacja (jeśli się mylę proszę poprawcie mnie). Pozostają dwa wyjścia: przestrojenie radia, lub zachwowanie jego orginalności i słuchanie audycji na falach długich, średnich i krótkich.
Przestrojenie tej głowicy jest stosunkowo proste, najbardziej upierdliwy jest jej montaż w radiu :)
Ciekawe - wredna głowica do przestrojenia. Mocowanie nienajgorsze ale kontsrukcja mechaniczna i elektryczna (kiepskie rdzenie) głowicy to horror. Bez przezwojenia cewek nei da sie uzyskać sensownego pokrycia zakresu UKF - karkasy ze złobkami tylko to utrudniają....
kosmea
5...9 postów
5...9 postów

Witajcie. Czy możecie powiedzieć jaki jest szacunkowy koszt przestrojenia takiej głowicy? Widzę, że Moderator jest z Warszawy. Mieszkam niedaleko? Może Pan podjął by się takiego " zabiegu " ? Czy może ktoś odpowiedzieć na pytania stawiane przeze mnie w poprzednich postach? Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
viper1986
50...74 posty
50...74 posty

Programu pierwszego Polskiego radia musisz szukać na zakresie fal długich dokładnie okolice 200 - 220m na skali. Fale krótkie I i krótkie II to podział wprowadzony dla lepszego znalezienia konkretnej stacji gdyż na tym zakresie znajduje się ich bardzo duża ilość. Często naprawde delikatny ruch gałką strojenia odnajduje nam kilka stacji w prawie tym samym miejscu.Co do oceny stanu radia (jego wyglądu) przydały by sie dalsze zdjęcia :wink:
Kamil