Cud, mniód, cymes :))))

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Teslacoil »

Przy takiej "perełce" spędzałbym wieczory z żoną przy serialach. Ja bym oglądał telewizor, jak najbardziej :wink: . Obecny OTV uległby "niespodziewanej" trudno-usuwalnej awarii, co by na Teslę miejsce było.
Szkoda, że sprzedany :cry: .
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Niestety sprzedający zastrzegł "wywózkę" tego zacnego telewizora z Czech, także u nas w kraju nie można było zalicytować :roll:
gachu13 pisze:
Tylko do Pragi trochę daleko...
Z naszych rejonów - jakieś 350 km, ale przejazd przez Czechy jest dużo łatwiejszy i mniej stresujący niż analogiczna wyprawa "w nieznane" przez Polskę :? Byle nie przeginać z prędkością...
Wiem. Trochę po Czechach jeździłem 8)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Więc załóżmy,że ktoś(np JA) kupił ten TV.Odbiera na pewno kilka ,,niskich" kanałów i co dalej:jakie zalecenia.Przestrojenie odpada(kanałów 21-60 i tak brak),podłączenie ZTG i programatora-ręka temu uschnie jak tak sprofanuje takie cudo.Temat kiedyś już był ale bez wniosków.Czyli kto co radzi...Ja szukam naprawdę starego wideo z wyjściem na kanale (najlepiej)2-4 ale w ręce mi wpadają z wyjściem 31-37 kan.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

cirrostrato pisze: Ja szukam naprawdę starego wideo z wyjściem na kanale (najlepiej)2-4 ale w ręce mi wpadają z wyjściem 31-37 kan.
Popytam u kumpli, chyba coś takiego się znajdzie. Ale z odtwarzania taśm chyba zrezygnujesz :?: :lol:
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

cirrostrato pisze:Więc załóżmy,że ktoś(np JA) kupił ten TV.Odbiera na pewno kilka ,,niskich" kanałów i co dalej:jakie zalecenia.
W jakimś starym Re (tylko trzeba jkoś znaleźć w którym...) był opis przebudowy ZTG na konwerter.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

K24 z góry wielkie dzięki.Odbiorę osobiście a nawet jakieś roślinki do ogrodu podwiozę.Kaset żadnych nie mam to i nie odtworzę.
kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kopacz »

cirrostrato pisze:Więc załóżmy,że ktoś(np JA) kupił ten TV.Odbiera na pewno kilka ,,niskich" kanałów i co dalej:jakie zalecenia.Przestrojenie odpada(kanałów 21-60 i tak brak),podłączenie ZTG i programatora-ręka temu uschnie jak tak sprofanuje takie cudo.Temat kiedyś już był ale bez wniosków.Czyli kto co radzi...Ja szukam naprawdę starego wideo z wyjściem na kanale (najlepiej)2-4 ale w ręce mi wpadają z wyjściem 31-37 kan.
U mnie na szczęście przynajmniej jedynka nadaje na 12 kanale. A najprościej chyba kupić modulator (tylko trochę drogo). Można też złożyć samemu modulator lub konwerter.

pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

kopacz pisze:U mnie na szczęście przynajmniej jedynka nadaje na 12 kanale.
12 kanał będzie OK jesli idzie o jakiegos Ametysta, ale np. Wisła była tylko na kanały 1 i 2 (nie było przełacznika, odbiornik miał zabudowane w głowicy cewki i zestrojony był fabrycnie na jeden kanał).
Poźniejsze OTV (np. Belweder) miały co prawda przełącznik, ale nie miały w nim wszystkich 12 wkładek kanałowych, ale zwykle trzy - w Katowicach sprzedawano OTV z wkładkami umozliwiającymi odbiówr TV z Katowic i Krakowa oraz wkładką FM umożliwiającą odbiór stacji radiowych "górnego" UKFu.
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

W Stolicy jedynka nadaje na 11 kanale.A modulatory ,,chodzą "na wysokich kanałach(chyba wschodni sąsiedzi przywozili na początku lat 90-tych takie modulatory na niższe kanały ale głowy nie dam).Pomijając kwestię TV bez trafa sieciowego(BHP) co sądzicie koledzy o dorobieniu wejścia video do takich TV.Czy to nie zbytnia ingerencja w zabytek,obraz będzie(może nawet lepszy)ale to jednak spore okaleczenie TV(z TV monitor?).
kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: kopacz »

cirrostrato pisze:W Stolicy jedynka nadaje na 11 kanale.A modulatory ,,chodzą "na wysokich kanałach(chyba wschodni sąsiedzi przywozili na początku lat 90-tych takie modulatory na niższe kanały ale głowy nie dam).Pomijając kwestię TV bez trafa sieciowego(BHP) co sądzicie koledzy o dorobieniu wejścia video do takich TV.Czy to nie zbytnia ingerencja w zabytek,obraz będzie(może nawet lepszy)ale to jednak spore okaleczenie TV(z TV monitor?).
Można znaleźć modulator na zakresy I - III np.

http://www.mdh-system.pl/index.php?p387 ... lator-md-1
http://www.satserwis.pl/oferta/index.php?grupa=01

tylko trochę kosztują. Niektóre co prawda mają tylko kanały od 21 wzwyż, ale są i z 1-12. Te naprędce znalezione mają przełączaną fonię D i B. Numeracja dolnych kanałów (I i II zakres) chyba się trochę różniła w systemach telewizji B i D, więc niewiadomo jaka jest w tych urządzeniach, ale chyba da się coś dopasować.

Co do przeróbki na monitor: myślałem nad tym, ale to chyba zbytnia ingerencja w zabytek. Głowica i cały tor p.cz. są wtedy praktycznie zbędne. A jeśli tak, to już tylko krok do wywalenia reszty i zrobienia akwarium :) . Celem uruchomienia takich staroci nie jest przecież idealny obraz, bo ten zawsze będzie lepszy na współczesnym telewizorze, tylko przywrócenie urządzenia do stanu pierwotnego (przynajmniej dla mnie). Radio lampowe też słucham na UKF przez konwerter, a nie przestrajam głowicy.

pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

http://www.aukro.cz/item266090961_druhy ... 4002a.html
Kolejny świetny sprzęt. Dlaczego w Czechach można prędzej spotkać takie maszynki niż u nas? Mam Szmaragda 901 na chodzie ale to jednak nie to choć tez ma swój klimacik...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Cud, mniód...

Post autor: ZoltAn »

Aukro › Starožitnosti a umění › Starožitnosti › Rádia a technika › Elektrosoučástky:

http://www.aukro.cz/item267127502_elekt ... 0g_3v.html
http://www.aukro.cz/item267389328_elekt ... nkcni.html
http://www.aukro.cz/item268549264_kulat ... 5qp20.html
(chyba do tego 4002).

Ceny też miodzio - bez rozboju jak w PL, póki co spokojnie, ale Bracia Czesi nauczą się od Braci Polaków...
painlust pisze:I pod żadnym pozorem nic w Czechach nie "szukać" a szczególnie "szczotek" :) .
... zwłaszcza proponując to "szukanie" ekspedientce w "sklepie" a już, Boże broń, nie mówić że pes merda (w domyśle: ogonem) :twisted: :D :oops: (dla Czecha).

Tudzież używać w Cz i Sk słowa buzerant a w samym Slovensku kokot :D

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.
Kolejny model:
Mniej zadbany i chyba trochę nowsza wersja (albo co bardziej prawdopodobne został przerobiony jeżeli chodzi o lampę obrazową, zresztą chyba jest wzmianka w opisie).
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

To ja mam pytanie takie(tylko nie bijcie!!!).Skoro wygląd zewnętrzny ma(bezdyskusyjnie) tak wielkie znaczenie co sądzicie koledzy o wykonaniu TV stylizowanego na takie czeskie retro,oczywiście tylko z zewnątrz.Z elektrośmieci mam sporo Neptunów i Vel,kinolki mam,szesnastki z cienką szyjką ,,veloską" też(poruszałem ten temat).Po dorobieniu odpowiedniej maski na kineskop i ustawieniu za szybą(jak w starych TV z kinolkami implozyjnymi) oraz dorobieniu obudowy(to pewien problem z utrzymaniem ,,klimatu " skrzynki) taki TV do złudzenia by przypominał starocia ale odbierał by wszystkie kanały.Pytam na razie czysto teoretycznie(brak czasu na realizację).
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

ufoglonojad pisze:Witam.
Kolejny model:
Mniej zadbany i chyba trochę nowsza wersja (albo co bardziej prawdopodobne został przerobiony jeżeli chodzi o lampę obrazową, zresztą chyba jest wzmianka w opisie).
Popatrz post wyżej :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU