Kaprys
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Kaprys
Witam od tygodnia jestem posiadaczem radyjka KAPRYS, dostałem je od kolegi który znalazł je na swoim strychu, początkowo wyglądało katastroficznie, byłem wręcz pewien że nadaje się tylko na części, jednak pomyliłem się jak je otwarłem, kompletyny odbiornik w którym nie było nic grzebane, a obudowa sie porozsychała i stąd moje przeświadczenia że to już koniec dla tego radia, mniejsza o to. Popracowałem trochę nad odbiornikiem, posprawdzałem elementy ich połączenie z schematem, wszysko wyglądało ok więc je podłączyłem i spróbowałem odpalić. Wszystkie lampy się zaczeły żarzyć zmierzyłem napięcia i także były w normie, niestety w głośniku cisza i tu rodzi się moje pytanie, głośnik i transformator głośnikowy są sprawne, napięcia na lampie ok ale sam wzmacniacz m.cz nie reaguje na sygnały nawet te podawane z zewnątrz, potencjometr i połączenia są wporządku, ale zastanawia mnie lampa końcowa na której są oznaczenia UBL21 podobnie jak i na tylnej ściance, na schemacie były oznaczenia EBL21, dodatkowo, lampa ta dziwnie się żarzy gdyż w dolnej części w jej wnętrzu pojawia się mocne bardzo wyraźne wyładowanie, poowodujące wręcz świecenie tej lampy na niebiesko, nie mam w swoich zbiorach takiej lampy więc nie mogę jej zamienić, a niechcę odrazu kupować nowej gdyż w tym miesiącu mam cieniutko z finansami, czy pojawiające się niebieskie wyładowanie jest spowodowane awarią lampy, czy też gdzieś indziej, a może te radia tak miały będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
-
- 2500...3124 posty
Zamień UBL21 na EBL21. UBL21 to lampa do żarzenia szeregowego prądem 0,1A i napięciem ok. 55V [lampy te występowały w odbiornikach uniwersalnych do zasilania prądem stałym lub zmiennym- tak jak popularny Pionier], zaś EBL21 jest przeznaczona do żarzenia równoległego napięciem 6,3V i prądem ok. 0,8A, a występowała ona w radiach mających transformator sieciowy. Tak więc widzisz, że żarzenie mocno nie pasuje.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
Pozostałe lampy to ECH21 dwie sztuki magiczne oko i AZ1, ma transformator, tylko nie rozumiem dlaczego na tylnej ściance od radia także jest napisane UBL21. Napięcie żarzenia 6.3V mierzyłem, tyle że lampa żarzy się bez problemu więc nie jestem pewien czy to powód braku dźwięku, schemat idealnie pasuje do tego zamieszczonego na stronie http://www.fonar.pl, zdjęcie wrzucę za jakieś pół godziny
-
- 625...1249 postów
W załączeniu przesyłam zdjęcia, sam odbiornik jest wyciągnięty z obudowy, na drugim zdjęciu widać co się dzieje z lampą i przepraszam za pomyłkę jak sprawdziłem na tylnej ściance od radia faktycznie pisze EBL21, widać kiedyś padła i ktoś podmienił na UBL21, tyle że jeżeli chodzi o samo żarzenie to lampa żarzy się bardzo dobrze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
Pierwsze słyszę - miliamperomierz włącza się szeregowo!!!!!WitekJ pisze:Sprawdź prąd lampy głośnikowej. Najprościej: dołącz miliamperomierz równolegle do uzwojenia anodowego transformatora głośnikowego. Miernik powinien pokazać ok. 40mA.
PS: Zwróć uwagę, czy przy dołączaniu (i odłączaniu) miliamperomierza, w głośniku słuchać "stuk".
-
- 250...374 postów
-
- 1250...1874 posty
No właściwie WitekJ ma rację - można przyłożyć amperomierz równolegle do uzwojenia trafa głośnikowego, ale rezystancja tego uzwojenia będzie działała jak bocznik i troche zafałszuje wynik. Ja mam inna metodę - zmierzyć przy wyłączonym zasilaczu rezystancje uzwojenia a potem mierzyć spadek napięcia na nim i już mamy prąd anody.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Taka mocna poświata w lampie mocy mnie trochę niepokoi- normalnie występuje bardzo niewielka, na wewnętrznej powierzchni anody, widzialna po ciemku. Tutaj wiele wskazuje, że lampa mogła się zagazować. Żarzenie też jest co najmniej dziwne- nikt tam przypadkiem nie nawalił jakichś dziwnych patentów pod chassis?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Eee tam, przecież rezystancja uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego wynosi kilkaset omów, a rezystancja amperomierza jest co najmniej kilkaset razy mniejsza. Błąd będzie do pominięcia.gachu13 pisze:No właściwie WitekJ ma rację - można przyłożyć amperomierz równolegle do uzwojenia trafa głośnikowego, ale rezystancja tego uzwojenia będzie działała jak bocznik i troche zafałszuje wynik.
Eee tam, energię zgromadzoną w tej cewce przejmie amperomierz, przepięć nie będzie. Przepięcia mogą się pojawić przy włączeniu amperomierza szeregowo, gdy np. połączenie "puści". Wtedy pojawi się jakieś przepięcie, a s2 ma szansę zabłysnąć. Przepięcie nie będzie jednak zbyt duże, gdyż mamy obciążenie na uzwojeniu wtórnym.marekb pisze: Zwieranie uzwojenia o dużej indukcyjności wywołuje przepięcia.