Witam!
Ze strony http://unitra.eu.org/ dowiedziałem się, że do zestawów Meluzyna dołączane były kolumny typu ZGZ-20-1 - wie ktoś jak to-to wyglądało? (poza skanem na oldradio.pl na którym nic nie widać) albo gdzie to dostać?
Do kompletu Meluzyna dedykowane byly zestawy ZGZ 20/4-h2. Kolumny pracowaly na dwoch GDN16/10 i slynnym Audax TW8B. Na owczesne czasy TW8B byl jednym z najlepszych wysokotonowcow. Przenosil pasmo do 40kHz ! Przyznam sie ze wstydem, ze rozebralem taki glosnik. Mial czarna, aluminiowa, membrane z charakterystycznym wzorkiem punktowych odcisniec. Ciekawe, ze 2" membrana w zasadzie byla bez gornego zawieszenia, z obu stron opierala sie tylko na pierscieniach z miekkiej pianki. Specjalny ksztalt membrany (rozwiniecie expotencjalne) i jej spore rozmiary, sprzyjaly uzyskaniu niskiej fs=1000Hz.
Zagadka dla mnie pozostal sposob wykonczenia powierzchni obudowy. Po bokach wygladala ona, jak niezwykle gruba sklejka z kilkuset warstw forniru (?).
Ano pisze:Zagadka dla mnie pozostal sposob wykonczenia powierzchni obudowy. Po bokach wygladala ona, jak niezwykle gruba sklejka z kilkuset warstw forniru (?).
Równiez Amator Stereo miał taką obudowę.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============