Ale po co ten ekran. Gdyby nie było ekranu to możnaby wymyśleć parę możliwości, a tak
Na fabrycznym pudle jest napis, że są to podstawi lampowe. Ale co to za lampy, które mają trzy wyprowadzenia i jednocześnie wymagają osłony ekranującej?
gsmok pisze:Ale po co ten ekran. Gdyby nie było ekranu to możnaby wymyśleć parę możliwości, a tak :?
Na fabrycznym pudle jest napis, że są to podstawi lampowe. Ale co to za lampy, które mają trzy wyprowadzenia i jednocześnie wymagają osłony ekranującej?
Fotokomóeki z reguły potrzebują ekranu jak muszą zbierać promieniowaie z jednej strony - żeby nie było światła zakłócającego. No i (w wysokoczułych zastosowaniach) przeszkadzać może szczątkowe promieniowanie kosmiczne itp. źródła zakłóceń.
Ale ja się nie upieram, że to akurat to będzie.
BTW. Ta lampa mogła mieć też czwarte wyprowadzenie od góry.
No właśnie - ten ekran to dla mnie kompletna zmyłka. Co do osłaniania fotokomórki to oczywiście zgadzam się z tym, ale ten ekran by się do tego nie nadawał - po prostu cała lampa jest nim zasłonięta i nawet mały otworek od góry jest zasłonięty wstawioną tam sprężyną przytrzymujacą lampę - tak, że nie ma tam również miejsca na wyprowadzenie 4-tej elektrody.
Aby uniknąć podejrzenia o mistyfikację chcę zapewnić wszystkich, że na zdjęciu nie ma żadnej podpuchy. Podstawka ma mocowanie do ekranu, a pokazany ekran jest zapakowany razem z podstawką w jednym fabrycznym pudle.
Aha, ta podstawka to polska produkcja.
Z powodu bakelitu w podstawce to raczej nie jest bezpośrednio żarzona dioda szumowa.
Może to być np. lampa spustowa czyli taki "rodzaj" tyratronu z zimną katodą i trochę innych parametrach, kiedyś stosowana w centralach telefonicznych.
Jakiej to mniej więcej jest wielkości? Takie jak podstawka heptalowa, nowalowa czy też jeszcze mniejsze? Nie ma żadnych oznaczeń producenta (np. gdzie wyprodukowali- napis "CДEЛAHO B CCCP", logo Eltry czy cokolwiek innego, lub numerów, oznaczeń itp.)?
Podstawki są wielkości NOVALI. Gdyby wyjąć tą część bakielitową to na jej miejsce możnaby wstawić podstawkę NOVAL i w ekran zmieściłaby się lampa typu ECC83. Ekran jest niski i już np. na lampę wielkości EL84 jest za mały.
Na ekranie i podstawce nie ma żadnych oznaczeń