Czego słuchamy

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Wy tu koledzy tak z górnej półki.A ja prosty chłopak z Woli(Grochowa,Śródmieścia a obecnie Targówka)włączam sprzęt (niezły)w bryce(jeszcze lepsza,żona mi kupiła)i przy 180 na liczniku(poza miastem) słucham mojego ulubionego Nalepy:Kiedy byłem małym chłopcem....
przemo-lukas
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: przemo-lukas »

PANTERA - VULGAR DISPLAY OF POWER
BIOHAZARD - UNCIVILIZATION
Rage Against The Machine RATM
To były chiciory. :wink:
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

http://pl.youtube.com/watch?v=5JO4fLJwXXU

oryginalny tytuł. jednak z tekstem ma niewiele wspólnego. ;)
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
peter507
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: peter507 »

ja słucham amerykańskiego Hip-hopu i troche polskiego
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Jako że Piotr oficjalnie zamknął wątek "Panowie, mam dla Was hit na lato", wklejam link tutaj:
Dla fanów Rammsteina i nie tylko :)
http://pl.youtube.com/watch?v=aR9scg8YeKQ
Warto tez posłuchać innych kawałków tej grupy.

Pozdrawiam

EDIT: Podmieniłem link, bo znalazłem lepszą wersję teledysku.
Ostatnio zmieniony sob, 13 października 2007, 20:25 przez gachu13, łącznie zmieniany 1 raz.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

gachu13 pisze:Jako że Piotr oficjalnie zamknął wątek "Panowie, mam dla Was hit na lato"...
Widac kazdy moze miec gorszy dzien...
A zespol swietny :D
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Może podpadnę miłośnikom cięższego brzmienia, ale ostatnio zauroczyła mnie baba której tak naprawdę nie lubię !!. Mianowicie pani Steczkowska i jej starsza płyta "Alkimja". Nadmieniam, że nie jestem wyznania Mojżeszowego :). Ale kawałek 6 i 10 za klimat i wokal po prostu mnie rozwalają. Jak to gusta czasem błądzą :) Polecam, mimo pewnej maniery która nie opuszcza wokalistki :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A propos wspomnianych klimatów...
Polecam wam płytę Urlicht Uri Caine'a. To taka mocno postmodernistyczna wizja Mahlera. Słodkokwaśna. Jednocześnie porażająco mocna, wręcz dramatyczna, a z drugiej strony nigdy nie wiadomo co tak na prawdę jest żartem.
Smaku dodaje wybitna jakość techniczna nagrania.
Brencik

Post autor: Brencik »

Ja natomiast polecam płyte 21am Roberta Miles`a. Dlaczego? Bo mi się podoba. Z różnych przyczyn. Zachęcam do posłuchania. Naprawdę warto.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

U mnie na odtwarzaczu ostatnio często gości "Kill to get crimson" Marka Knopflera. Płyta całkiem niezła na jesień, podobnie jak "Landmarks" Clannadu. Dźwięki z "Hounds Of Love" i "Aerial" Kate Bush już tradycyjnie pojawią się pewnie dopiero w któreś z zimowych popołudni.
785mm
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Airnox »

A ja żeby nie popaść w jakieś takie zimowo-jesienne odrętwienie słucham dżemu, republiki a ostatnio happysad czy Suzanne Vega Co do jakościowo genialnych i brzmieniowo ciekawych albumów to polecam ze swej strony cokolwiek Yanna Tiersena.

Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cock Robin (w wolnym tłumaczeniu KOGUT Robin :wink: ) i inne przeboje lat 80-tych oraz Polska Jedynka...
When your heart is weak http://pl.youtube.com/watch?v=T4JVUBXuVRA
The promise you made http://pl.youtube.com/watch?v=hCfZbEZWAJA
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Ostatnio:

Ride the Lightning
Master of Puppets
...And Justice for All
Black album
Kill `em all

oczywiście Metallica, jakby ktoś nie znał :D

Jak również:
(kolejność przypadkowa)
Joe Satriani
Led Zeppelin
Beanfield (taki troszkę jazz, nie wiem dokładnie jakiego gatunku...)
Massive Attack
i wiele wiele innych.

Ostatnio jednak bardzo wciągnęły mnie brzmienia Metalliki. Wiele ich starszych kawałków zasługuje na miano "masterpiece". Tyle w jej muzyce różnorodności: to ostre, thrashowe granie, to znów liryczne ballady - nierzadko to i to w jednym utworze! Prawdziwe opowieści o ludzkich emocjach i niezwykła ekspresja, to przejmującego głosu Hetfielda, to "wioseł" i "garów" :)
Moim zdaniem najlepsze:
To Live Is To Die
Orion
One
Sanitarium
Creeping Death
Ride the Lightning
The Call Of Ktulu
Fade to Black
oj, długo by wymieniać...

Ciekawe, jak potoczy się dalsza historia zespołu. Tylu ludzi już chętnie postawiłoby krzyżyk na tej grupie, jednak ona wciąż nie chce się poddać i daje oznaki życia :) Jedna z lepszych to (jeszcze nie wydany) dostępny na Youtube.com utworek "The ecstasy of gold", który dowodzi, że jeszcze nam pograją :) W związku z obecnymi świętami dołączę do żałujących legendarnego basisty Cliffa Burtona. Cóż to byłby teraz za zespół, gdyby Cliff wciąż był z nami? Biedny Cliff, jego historia jest naprawdę poruszająca.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Ech... Słuchało się trochę tego zespołu. Albumy do Black Album dobrze znałem [czym innym jest to, że z braku dostępu do nagrań w chwili obecnej trochę mi się "pozapominało"...] i lubiłem. Może Kill'Em All nie bardzo, ale RtL, MoP, AJfA to już zdecydowanie. Z nowszych to kojarzę- niestety, z bardzo negatywnymi wrażeniami- St. Anger. Metallica się "skorniła" czy "zeslipknociła", ale mam nadzieję, że kolejne albumy będą bliższe korzeniom.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

A ja cierpię ostatnio na nawrót klimatów mniej lub bardziej gotyckich lub jak dawno temu zwykł był mawiać pewien redaktor, "miłosiernych". Zatem odkurzone zostały płyty The Sisters Of Mercy, takiego proszę ja was Clan of Xymox , itp. I do czego to mi przyszło na stare lata :wink:
Wcześniej były rzeczy z kręgu Ultravox.
A jak mi jest za dobrze, to sobie puszczam którąś z płyt Dead Can Dance i potem jest mi... lepiej. Oj nic nowoczesności, nic...
Ostatnio zmieniony ndz, 4 listopada 2007, 01:32 przez Janusz, łącznie zmieniany 1 raz.
785mm