Przedwzmacniacz ecc83,6n6p
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Przedwzmacniacz ecc83,6n6p
Witam
Po długiej przerwie witam wszystkich.Oto moje najmłodsze dziecko.Przedwzmacniacz oczywiście lampowy.Pierwszy stopień oporowy na jednej połówce ecc83,i dalej wtórnik na 6n6p.Prostownik lampowy na 5Y3,filtr CLC.Toroid może przewymiarowany ale taki był na stanie.Wyjścia są dwa ,a selektor wyjść z tyłu(chciałem uniknąć prowadzenia przew. syg. przez całą długość obudowy.Obudowa to grube AL(6mm) "szczotkowane "domowym sposobem,skręcane za pomocą prętów kwadratowych,gałka toczona z AL.Niestety na sitodruk mnie jeszcze nie stać,w pojedyńczym wykonaniu jest to bardzo kosztowne.
Po długiej przerwie witam wszystkich.Oto moje najmłodsze dziecko.Przedwzmacniacz oczywiście lampowy.Pierwszy stopień oporowy na jednej połówce ecc83,i dalej wtórnik na 6n6p.Prostownik lampowy na 5Y3,filtr CLC.Toroid może przewymiarowany ale taki był na stanie.Wyjścia są dwa ,a selektor wyjść z tyłu(chciałem uniknąć prowadzenia przew. syg. przez całą długość obudowy.Obudowa to grube AL(6mm) "szczotkowane "domowym sposobem,skręcane za pomocą prętów kwadratowych,gałka toczona z AL.Niestety na sitodruk mnie jeszcze nie stać,w pojedyńczym wykonaniu jest to bardzo kosztowne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
-
- 1250...1874 posty
-
- 100...124 posty
-
- 625...1249 postów
dzwoniąc do kilku drukarni otrzymałem informację, że koszt sita startuje od 200pln plus cena za jednostkę druku.Tył i front to inne opisy i inne sita więc już mamy ok.400 plus cena za sztukę,o którą sie już nie pytałem przestraszony wstępnym kosztem.Może trafiłem akurat na najdroższą ofertę?.Schemat wrzucę w wolnej chwili.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- moderator
Czołem Nuncjuszu,
Czyżby przedwzmacniacz do tranzystorowego wzmacniacza mocy?
W środku klasa. Obsada lamp bardzo racjonalna. No, może prostownik ciut za duży. Wystarczyłaby EZ80, albo 81 z zapasem. Ale oczywiśe nie ma w tym żadnego błędu.
Domyślam się, że sprzężenie pierwszego stopnia z wtórnikiem jest bezpośrednie, prawda?
Z zewnątrz również wygląda solidnie, jakość wykonania budzi uznanie, chociaż rozkład elementów na przedniej ściance wyszedł cokolwiek hmm...
Powiedz jeszcze jak zamocowałeś oś gałki do potencjometru, na zdjęciach nie widać dokładnie.

W środku klasa. Obsada lamp bardzo racjonalna. No, może prostownik ciut za duży. Wystarczyłaby EZ80, albo 81 z zapasem. Ale oczywiśe nie ma w tym żadnego błędu.
Domyślam się, że sprzężenie pierwszego stopnia z wtórnikiem jest bezpośrednie, prawda?
Z zewnątrz również wygląda solidnie, jakość wykonania budzi uznanie, chociaż rozkład elementów na przedniej ściance wyszedł cokolwiek hmm...

Powiedz jeszcze jak zamocowałeś oś gałki do potencjometru, na zdjęciach nie widać dokładnie.
Ostatnio zmieniony sob, 27 października 2007, 12:51 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
Ośka obraca się w teflonowym pierścieniu.Ośka to 8mm rurka AL sprzedawana na sztuki w Obi,Castorama itp.Po lekkim wypiłowaniu w środku idealnie naciska sie na standartową ośkę pot. o średnicy 6mm.Drugi koniec to obcięte ze starego pot. oska i również wciśnięta i wklejona żywicą.arturdiy pisze:Mi się bardzo podoba to grube aluminium.
Poza tym, w jaki sposób wykonuje się takie przedłużenie potencjometru głośności ? Czy na jakimś łożysku w przednim panelu ?
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Wykonany nie dla mnie niestety.Masz rację sprzężenie 1stopnia z wtórnikiem bezpośrednie.Masz rację z rozkładem el. ale jest on wynikiem założonych koncepcji.Ośka j/w.Piotr pisze:Czołem Nuncjuszu,
Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
Jak nie sitodruk, to może grawerowanie? Tyle, że nie wiem niestety, ile taka usługa może kosztować. Bardzo eleganckie wykonanie!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 1250...1874 posty