Obudowa głośnika do gitary basowej
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Obudowa głośnika do gitary basowej
Planuję budowę obudowy do głośnika Eminence Beta 15. Posiłkuję się programem WinISD. Spójrzcie do załącznika:
- zielony wykres to wzmocnienie zestawu dla obudowy 200l. z bass-reflex strojonym na 35Hz.
- zółty - 200l. obudowa zamknięta.
Mam pytanie - czy moje założenia dot. parametrów obudowy są dobre? Gitara basowa ma najniższą częstotliwość około 40Hz, rozpatruję więc wzmocnienie w paśmie od 40Hz w górę. Czy to właściwe postępowanie?
Wracając do wykresu. Różnica wzmocnienia obudowy zamkniętej do bas-reflexu dla 40Hz, wynosi około 2dB - czyli całkiem sporo. Myślę, że warto zastosować rozwiązanie o lepszym wzmocnieniu. Co myślicie?
Przepraszam co wrażliwszych za infantylne pytania, ale po prostu chcę się upewnić.
- zielony wykres to wzmocnienie zestawu dla obudowy 200l. z bass-reflex strojonym na 35Hz.
- zółty - 200l. obudowa zamknięta.
Mam pytanie - czy moje założenia dot. parametrów obudowy są dobre? Gitara basowa ma najniższą częstotliwość około 40Hz, rozpatruję więc wzmocnienie w paśmie od 40Hz w górę. Czy to właściwe postępowanie?
Wracając do wykresu. Różnica wzmocnienia obudowy zamkniętej do bas-reflexu dla 40Hz, wynosi około 2dB - czyli całkiem sporo. Myślę, że warto zastosować rozwiązanie o lepszym wzmocnieniu. Co myślicie?
Przepraszam co wrażliwszych za infantylne pytania, ale po prostu chcę się upewnić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- moderator
Możesz wrzucić parametry tego głośnika?
Parę rzeczy mi się nie podoba:
-200l to kawał szafy, nie wiem czy rzeczywiście potrzeba aż tak wiele. Duże basrefleksy nie zawsze dobrze grają. Mają skłonności do drgań wtórnych i małą wytrzymałość mocową.
-Różnicy 2dB w basie możesz prawie nie zauważyć.
-Czy wziąłeś pod uwagę interakcję z pomieszczeniem? W zakresie tak niskich tonów to bardzo ważne. Już jedna ściana zrobi 3dB, a więc więcej niż podbicie na Twoim wykresie.
Sugeruję poeksperymentować z obudową stratną - moim zdaniem znakomicie odtwarza bas - nie robi "buły" i przekłamań barwy typowych dla BR, a z drugiej strony zapewnia znacznie potężniejsze brzmienie, niż obudowa zmknięta.
-200l to kawał szafy, nie wiem czy rzeczywiście potrzeba aż tak wiele. Duże basrefleksy nie zawsze dobrze grają. Mają skłonności do drgań wtórnych i małą wytrzymałość mocową.
-Czy wziąłeś pod uwagę interakcję z pomieszczeniem? W zakresie tak niskich tonów to bardzo ważne. Już jedna ściana zrobi 3dB, a więc więcej niż podbicie na Twoim wykresie.
Sugeruję poeksperymentować z obudową stratną - moim zdaniem znakomicie odtwarza bas - nie robi "buły" i przekłamań barwy typowych dla BR, a z drugiej strony zapewnia znacznie potężniejsze brzmienie, niż obudowa zmknięta.
-
- 250...374 postów
Co do b-r także mam wątpliwości. Ich fatalna odpowiedź na impuls, przesunięcia fazowe, nierównomierność charakterystyki itd. są dość znaczące.Piotr pisze:Możesz wrzucić parametry tego głośnika?
Czy obudowa stratna to to inaczej obudowa otwarta?
Poniżej parametry głośnika BETA-15, ale nie ze strony Eminence. Tam ich nie widzę.
Ciekawe, że rekomendują dość małą pojemność obudowy...
Specifications
Nominal Basket Diameter 15" / 381mm
Impedance 8 ohms
RMS Power Rating 300 Watts
Program Power Rating 600 Watts
Frequency Response 45Hz - 3.7kHz
Sensitivity (1W/1m) 98.2dB
Voice Coil Diameter 2" / 50.8mm
Max. Crossover Frequency 3.7kHz
Rec. Enclosure Volume(Sealed) 45-62 Liters / 1.6-2.2 cu. ft.
Rec. Enclosure Volume(Vented) 99-175.6 Liters / 3.5-6.2 cu. ft.
Mounting Information
Overall Diameter 15.15" / 384.8mm
Bolt Circle Diameter 14.562" / 369.9mm
Baffle Cutout Diameter 13.77" / 349.6mm
No. Of Mounting Holes 8
Mounting Hole Diameter 0.275" / 7mm
Overall Depth 6.05" / 153.6mm
Magnet Weight 34 oz.
Shipping Weight 10.8 lbs. /4.9kg.
Thiele-Small Parameters
Resonant Frequency (fs) 35 Hz
Impedance (Re) 6.32 ohms
Coil Inductance (Le) 1.10mH
Electromagnetic Q (Qes) .63
Mechanical Q (Qms) 8.10
Total Q (Qts) .58
Compliance Equivalent Vol. (Vas) 334.6 Liters/11.82cu. ft.
Voice Coil Overhang (Xmax) 4.0mm
Surface area of Cone (Sd) .08237m2
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Może bez przesady. Szczególnie w przypadku głośnika do grania efekt może być niezły, ale trzeba uzbrioć się w cierpliwość. Polecam jednak mniejsze obudowy.MKramer pisze:Co do b-r także mam wątpliwości. Ich fatalna odpowiedź na impuls, przesunięcia fazowe, nierównomierność charakterystyki itd. są dość znaczące.
Nie, to coś pomiędzy obudową zamkniętą, a linią transmisyjną.MKramer pisze:Czy obudowa stratna to to inaczej obudowa otwarta?
W obudowie są otwory, ale stosunkowo duże, bez tuneli i bardzo mocno wytłumione, tak aby nie złapały własnego rezonansu, lecz stłumiły rezonans główny głośnika nie podnosząc go tak jak obudowa zamknięta.
Niestety literatura na ten temat jest dość skąpa, więc pozostają eksperymenty we własnym zakresie.
Duża dobroć, duża objętość zastępcza, tym bardziej pasują do obudowy stratnej.MKramer pisze:Poniżej parametry głośnika BETA-15, ale nie ze strony Eminence. Tam ich nie widzę.
Bardzo ciężko będzie do tego policzyć BR, chyba że Twój komputer się za to weźmie.
Moja metoda ołówkowa generuje lawinowo narastający błąd przy dobrociach większych od 0,5.
Nic dziwnego, to przecież estradówka, a mała obudowa gwarantuje największą obciążalność głośnika.MKramer pisze:Ciekawe, że rekomendują dość małą pojemność obudowy...
Pamiętaj jeszcze o jednym:
Ważne jest z czego chcesz ten głośnik zasilać. Jeżeli wzmacniacz będzie miał znaczną rezystancję wewnętrzną, to wpłynie ona na parametry głośnika. Przede wszystkim powiększy się dobroć.
-
- 125...249 postów
Liczyłem znajomemu obudowę, do tego głośnika, właśnie do gitary basowej. Skończyło się na tym że wpakowaliśmy go do 60l zamkniętej budy i gra dość ładnie. Tyle z praktyki, nie testowane były inne rozwiązania. Natomiast w teorii pamiętaj, że najgrubsza struna basowa daje większą aplitudę niż pozostałe, więc sama charakterystyka instrumentu powoduje, że możesz mieć dość spory spadek efektywności w tym najniższym paśmie.
-
- 250...374 postów
-
- 3125...6249 postów
Kiedyś już chyba zamieszczałem ten link. Myślę, że może być pomocny.
http://www.geocities.com/SunsetStrip/Bi ... eaker.html
http://www.geocities.com/SunsetStrip/Bi ... eaker.html
-
- 250...374 postów
-
- 3125...6249 postów
Bez sprzężenia zwrotnego masz sporą rezystancję wyjściową. Zazwyczaj głośniki są produkowane z myślą, że będą one sterowane ze źródła napięciowego. Stopnia mocy na pentodzie bez USZ za takowe uważać nie można, więc projektowanie paczki nagle staje się "wyższą szkołą jazdy".
Do basu bym zastosował solidną obudowę zamkniętą o dużym litrażu, kto wie czy nie dałbym w końcówce USZ, czego w gitarowcach nigdy nie robię. Ale z mojej strony to tylko dywagacje, musisz przećwiczyć to praktyce.
Pozdrawiam.
Do basu bym zastosował solidną obudowę zamkniętą o dużym litrażu, kto wie czy nie dałbym w końcówce USZ, czego w gitarowcach nigdy nie robię. Ale z mojej strony to tylko dywagacje, musisz przećwiczyć to praktyce.
Pozdrawiam.
-
- moderator
Właśnie o to chodzi.
Duża rezystancja wyjściowa spowoduje uwypuklenie rezonansów i generalnie "pogięcie" charakterystyki.
Nie robiłem nigdy głośników do wzmacniaczy pentodowych bez sprzężenia, ale wydaje mi się, że trzeba zapolować na przetwornik o niskiej dobroci. Z Qts na poziomie 0,6 może nie być dobrze
Duża rezystancja wyjściowa spowoduje uwypuklenie rezonansów i generalnie "pogięcie" charakterystyki.
Nie robiłem nigdy głośników do wzmacniaczy pentodowych bez sprzężenia, ale wydaje mi się, że trzeba zapolować na przetwornik o niskiej dobroci. Z Qts na poziomie 0,6 może nie być dobrze

-
- 9375...12499 postów