Telewizor prima

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Telewizor prima

Post autor: walllker »

Witam wszystkich chciałbym poruszyć temat odnośnie znalezionego schematu odbiornika telewizyjnego PRIMA na http://www.trioda.nazwa.pl/fonar/audio/ ... 0_04_2.htm , kiedys podjąłem próby wykonania tego odbiornika, jednak z mizernym rezultatem, niechciał działać, i tyle. Jednak muszę przyznać, że układ zmodyfikowałem z względu na brak podzespołów i np. zastosowałem lampę PCL 805 chyba, kineskop pochodził z małego czarnobiałego telewizorak, taki jakie są do samochodów te 5 calowe, nic nie odebrałem i zly na cały świat rozmontowałem to co zbudowałem, dzisiaj dopiro tego żałuję gdyż układ ten w jakimś stopniu działał choćby fakt że kinestkop śnieżył i był szum w głośniku, może będzie miał słabą selektywność i kiepski odbiór, a co już napewno zniekształcony obraz choćby z powodów wykorzystani sieci jako źródła sygnału do odchylania, jednka może on się sprawdzić i zadziałać, chcę wrócić, do tego układu, z tego co widziałem był opisany w Radioamator 4/1960, może ktoś ma ten numer i mógłby udostępnić choćby skany tylko tego artykułu, jeżeli udło by mi się go zmodyfikować i odpalić podzielę się na forum swoim doświadczeniem, tym bardziej że jest pewne grono osób które by chętnie zbudowało nawet z ciekawości jakiś prosty telewizorek. Prosiłbym o jkieś porady a najchętniej o skany z podanego numeru Radioamatora z artykułem opisującym ten odbiorniczek
Ostatnio zmieniony pt, 19 października 2007, 11:32 przez walllker, łącznie zmieniany 1 raz.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

pierwszy

Post autor: pierwszy »

:D Temat raczej na kwiecien.
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Faktycznie, teraz przeczytałem że ten projekt to wielki żart i dlatego nie znalazłem takiej lampy, ale ktoś kto to wykombinował, jednak nie do końca się mylił, gdyż tak jak pisałem układ rusza, jednak trzeba wprowadzić pewne poprawki, wieczorem podeślę schemat tego co ja wykombinowałem, że układzik zaczynał powoli ruszać, bo jak się okazuje taki układ nie będzie działał ale za to może dać podwaliny do stworzenia czegoś prostego, a tak na marginesie, czytając w podanym linku, pisali że jednak amatorzy robili jakieś proste odbiorniki tv może ktoś ma schemat takiego tv
Alek

Post autor: Alek »

Czy byłbyś łaskaw stosować znaki interpunkcyjne? Czyta się to strasznie i szczerze powiedziawszy trudno zrozumieć o co chodzi :roll: