Gitarowy minimalizm
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Faktycznie ciężko się czegoś dowiedzieć. FANE to angielska marka, ale wytwórnia chyba została zamknięta i najprawdopodobniej pozostały tylko zapasy:ZoltAn pisze: Cholera zreszta wie - a może to jakaś budżetowa wersja całkiem przyzwoitego markowego głośnika?
Zoltan
http://www.loudspeakersplus.com/html/fa ... uitar.html
Być może niedługo pokażą się nowe głośniki - Chińczycy kilka znanych marek już kupili: http://www.internationalaudiogroup.com/ ... ummary.php
http://www.av.com.pl/index.php?e=21
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Może zmieściłoby się coś a'la Firefly albo wzmacniaczyk oparty na schemacie lampowej sekcji H&K Cream Machine...painlust pisze:a zdarzyło ci się przerabiać LDM-25? ma tak małą skrzynkę i chassis, że chyba nie dałbym rady wsadzić tam czegokolwiek....
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: gitarowy minimalizm
Jak dobrze zrozumiałem, to w tym mikrusie jest preamp na 12AU7, końcówka na 12AX7
obciążona rezystorem z którego sygnał napędza tranzystorową końcówkę, czyli to trochę hybryda a trochę wzmacniacz we wzmacniaczu... Dość ekscentryczny układ...

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Witam. Sorry że się wciskam w temat, ale nie chcę zakładać nowego, bo wydaje mi się że taki układzik tutaj by pasował. Zaprojektowałem takiego mikruska na 6F1P oraz parze PCL86 tudzież ECL86. Zasilanie trafa głośnikowego by było koło 300V, schemat w załączniku... i co koledzy na to? 

Pozdrawiam, Jarek 

- futrzaczek2
- 625...1249 postów
Czy mi się wydaje, czy masz odwrócone kondensatory w zasilaczu bias'u? 

Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

- METALOWIEC
- 375...499 postów
Ups faktycznie
Futrzaczek dzięki za zwrócenie uwagi, tak to jest, jak się rysuje schematy o 2 w nocy
po prostu się zapędziłem
jeszcze jakieś błędy widzicie?? jak koledzy myślą, czy 6F1P dobrze się sprawdzi w tej roli?
[EDIT]
W załączniku poprawiony schemat.

[EDIT]
W załączniku poprawiony schemat.
Pozdrawiam, Jarek 

mnie się nie podoba prostowanie jednopołówkowe - to jest pierwsza rzecz, którą bym zmienił.
opcjonalnie dla pewności odsprzęgnął bym pierwszy stopień od drugiego filtrem RC (10k/22uF).
nie mnmiej jednak całość wygląda bardzo obiecująco.
sprawdź ten układ, bo mnie 6F1P męczy od jakiegoś czasu, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać wreszcie konkretnie jakoś.
opcjonalnie dla pewności odsprzęgnął bym pierwszy stopień od drugiego filtrem RC (10k/22uF).
nie mnmiej jednak całość wygląda bardzo obiecująco.
sprawdź ten układ, bo mnie 6F1P męczy od jakiegoś czasu, ale jakoś nie mogę się za nią zabrać wreszcie konkretnie jakoś.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
- METALOWIEC
- 375...499 postów
Już w jednym wzmacniaczu mam w ten sposób zrobiony zasilacz(prostowanie jednopołówkowe). Nie mam z nim tam żadnych problemów, a zrobiłem tak, bo zmusiło mnie do tego posiadane przeze mnie trafo sieciowe - inaczej nie miałbym skąd pobierać napięcia biasu. No ewentualnie jakieś wzbudy ponad akustyczne mogą być, ale w przyszłym tygodniu jak dojdzie do mnie oscyloskop, to sprawdzę. Ten układ rozrysowałem w celu przećwiczenia projektowania pcb - jest prosty, ma mało elementów, a przy okazji dzięki pentodzie w preampie można wyciągnąć konkretny przesterek z końcówki mocy. Lecz jak zwykle oczywiście problemem są trafa
Zasilić to można jakąś TS40 z radia lub z Bambina tylko co do końca mocy wsadzić 

Pozdrawiam, Jarek 

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Przy takiej końcówce mocy, w której tętnienia zasialnia się znoszą, prostowanie jednopołówkowe nie powinno być źródłem żadnych kłopotów. Nie rozumiem tylko co to ma do rzeczy z biasem (który bym poza tym zrobił automatyczny, ale to kwestia gustu).
Na trafo wyjściowe polecam popularne i tanie TS40/57.
Ogólnie konstrukcja bardzo elegancka.
Pozdrawiam.
Na trafo wyjściowe polecam popularne i tanie TS40/57.
Ogólnie konstrukcja bardzo elegancka.
Pozdrawiam.