1-5W wzmacniacz od podstaw (propozycje)- kompletny amator

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MrRayls
3 posty
3 posty

1-5W wzmacniacz od podstaw (propozycje)- kompletny amator

Post autor: MrRayls »

Witam
przeglądając internet udało mi się znaleźć to, dość ciekawe i rzetelne forum
na którym myślę uzyskam pomoc,co by było niezwykle miłe.
A więc pytanie jest następujące:

Chciałbym wykonać z waszą pomocą wzmacniacz gitarowy o mocy 1-5W
z jednym wyjściem na głośnik i wejściem na gitarę.
Mam tu na myśli baaaaardzo prosty model najprościejszy jaki można wykonać samodzielnie.
Dobrze jakby wzmacniacz był oparty na lampach el84,12ax7,el34 gdyż są one najbardziej dostępne.
A więc to jest jedno pytanie,drugie natomiast tyczy się skąd wsiąść później proponowane przez was części,jak odczytać schemat itp.
liczę na waszą pomoc.
Pozdro :wink:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: 1-5W wzmacniacz od podstaw (propozycje)- kompletny amato

Post autor: fugasi »

MrRayls pisze:skąd wsiąść później proponowane przez was części,jak odczytać schemat itp.
A więc to dopiero ten etap... Musisz najpierw przyswoić trochę teorii. Może ta książka na początek: http://www.fonar.com.pl/download/klimczewski.zip ?
Albo w formie papierowej - Dieter Nührmann "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - elementy" i "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz - układy".
Z tych książek dowiesz się jak czytać schematy radiowe i przyswoisz ogólne prawidła panujące w elektronice. Dodatkowo musisz dowiedzieć się także czegoś o lampach - polecam przechadzkę po dziale "Linki i odnośniki" i zwrócenie uwagi na nazwiska autorów Klimczewski, Kozak, Wargalla.
Bez teoretycznych podstaw - ani rusz. I koniecznie dokładnie zapoznaj się z zasadami bezpieczeństwa przy pracy z wysokimi napięciami, bo można postradać życie, serio!

Zaś jeżeli chodzi o wzmacniacz gitarowy, to niech wypowiedzą się koledzy - ja się nie znam.
Ostatnio zmieniony czw, 11 października 2007, 14:22 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Witamy na forum! Niestety muszę Cię zmartwić/ostrzec/oświecić (niepotrzebne skreślić). Z Twojej prośby wynika że jesteś zupełnie zielony jeśli chodzi o elektronikę, a musisz wiedzieć że choćby najprostszy wzmacniacz lampowy (zwłaszcza gitarowy - o dość wysokiej czułości) na pewno nie nadaję się na pierwszy samodzielnie zmontowany w życiu układ - ewidentnie musisz mieć podstawowe wiadomości zarówno z ogólnej elektroniki jak i za specyficznej dziedziny, jaką jest elektronika próżniowa.
Prosząc o pomoc w odczytaniu schematu zapewne zrazisz do siebie forumową społeczność, która (słusznie) uważa że takie podstawy posiąść musisz sam.
Wspomnę jeszcze o tym, że w większości lampowych urządzeń występują napięcia mogące Cię zabić, więc wiedza i ostrożność są po prostu niezbędne.
Jeśli się pomyliłem (i zabawy z lutownica nie są Ci obce) chętnie pomożemy wybrać odpowiedni typ układu i dać Ci wskazówki do jego realizacji, ale musisz wykazać inicjatywę i choćby podstawowa wiedzę na temat lamp.

Pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

dlaczego w tym dziale? Jest dział dla początkujących. Prosze to przenieść.
MrRayls
3 posty
3 posty

dzięki za odpowiedź w takim razie pozostaje zasiąść do lektury i poczytać troszkę.
a tak z ciekawości, znacie jakiś przykład banalnego schematu owego wzmacniacza? :wink:
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

e no cośty... każdy wie że każdy młody i nieświadomy niczego początkujący zaczyna od Mesy DR najlepiej tej trzkanałowej :)
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

painlust pisze:e no cośty... każdy wie że każdy młody i nieświadomy niczego początkujący zaczyna od Mesy DR najlepiej tej trzkanałowej :)
no, ale do tego jeszcze w czystym kanale tremolo i reverb. a, i oczywiście całość na czwórce EL34. ;)

a tak całkiem na poważnie to bardzo dobrą (moim przynajmniej zdaniem) gitarową konstrukcją na początek jest któryś najprymitywniejszy fenderek - albo 5C1 po zmienieniu polaryzacji pentody przedwzmacniacza i wywaleniu 5Y3 albo 5F1 bez lampowego prostownika.

oczywiście, jak wcześniej wspomnieli przedmówcy MUSISZ zapoznać się z zasadami bezpieczeństwa.

http://www.ampwares.com/ffg/schem/champ_5f1_schem.gif
http://www.ampwares.com/ffg/schem/champ_5c1_schem.gif
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
fresostrowiec
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: fresostrowiec »

http://www.audioton.republika.pl/gitarowiec.html
nawet możesz kupić sobie płytkę do niego co powinno ci wiele ułatwić,
a elementów szukaj na allegro albo jak jestes z warszawy to na wolumenie - tylko uważaj na Pana Floriana :lol:
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

jethrotull napisał :
E tam proste jak budowa cepa :P .
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

eS pisze:[5C1 po zmienieniu polaryzacji pentody przedwzmacniacza i wywaleniu 5Y3 albo 5F1 bez lampowego prostownika.
5C1 jest do zrobienia bez jakichś drastycznych zmian. Wystarczą rosyjskie 6P6S, 6Ż8 i powiedzmy 5C4S a może nawet 6C5S.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Zibi pisze: 5C1 jest do zrobienia bez jakichś drastycznych zmian. Wystarczą rosyjskie 6P6S, 6Ż8 i powiedzmy 5C4S a może nawet 6C5S.
oczywiście, że jest do zrobienia - świadczy o tym jego dawna seryjna produkcja. ;)

zasugerowałem inną polaryzację niż ta prądem wybiegu (tak się to zwie?) bo słyszałem, że jest ciut kłopotliwa. nie wiem do końca jak to z nią jest - nie robiłem nic jeszcze tym sposobem. moim zdaniem na początek starczy tradycyjny, stabilny Rk. natomiast lampę prostowniczą usunąłem w mojej wypowiedzi ze względu na dosyć ciężko dostępne pod nią trafa. trafko z niedzielonym uzwojeniem można wyhaczyć niekiedy za dwie dyszki na allegro. natomiast te z dzielonym uzwojeniem nie dość, że stosunkowo szybko znikają to jeszcze sobie odpowiednio kosztują.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Można zrobić hybrydowy mostek prostowniczy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

można tylko po co?
MrRayls
3 posty
3 posty

dziękuję wszystkim za odpowiedzi jak na razie czytam i edukuję się z zakresu elektroniki :wink: