Polski Telefunken T4Z i T4
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Polski Telefunken T4Z i T4
Kilka Dni temu na allegro równocześnie pojawiły się dwa polskie Telefunkeny T4Z : http://www.allegro.pl/item253344509_tel ... r_gra.html i http://www.allegro.pl/item253375946_rad ... en_t4.html. Ten pierwszy wygląda na oryginał ale ma pękniętą szybkę , drugi ma coś pogrzebane z transformatorami sieciowym i głośnikowym .W radiu też zastosowano 3 lampy głośnikowe - AL4 CL4 i trzecia nieznana. Gdyby nie było tego pierwszego do porównania to można by nawet założyć że też jest oryginalny- chassis .
To ,że się pojawiły dwa rózne egzemplarze tego samego radia to nic takiego dziwnego . Dziwi mnie natomiast fakt ze jeszcze nikt nie licytuje , chyba że wszyscy czychają z swymi wysokimi ofertami na sam koniec licytacji.
To ,że się pojawiły dwa rózne egzemplarze tego samego radia to nic takiego dziwnego . Dziwi mnie natomiast fakt ze jeszcze nikt nie licytuje , chyba że wszyscy czychają z swymi wysokimi ofertami na sam koniec licytacji.
-
- moderator
Re: Polski Telefunken T4Z i T4
Ja juz jednego mam, przydałaby mi sie tylko cała skala, ale na samą skalę to drogo.arwiecz pisze:Dziwi mnie natomiast fakt ze jeszcze nikt nie licytuje , chyba że wszyscy czychają z swymi wysokimi ofertami na sam koniec licytacji.
-
- 250...374 postów
Ja ostatnio miałem w rękach Telefunkena T4Z którego wnętrze wyglądało jeszcze inaczej - Sam nie wiem czy jest to w ogóle T4Z -w radiu są chyba lampy ACH1 AF3 (ABC1?) (AL4 ?)i prostownicza . Chassisi prawe wygląda na oryginalne może poza dołozonym fragmentem pod lampą AL4 , lewe nie wiem . Jest też dodatkowy kubek z filtrem p.cz. a w pierwszym nie widać w otworze trymera reakcji . Nie miałem zbyt dużo czasu na dokładne oględziny by nie okazywać zbytniego zainteresowania obecnego właściciela - na razie mam tylko te zdjęcia .Może ktoś wie co to może być za model ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Było T4Z z lampami A, ale w tym samym reakcyjnym układzie jak zwykły. To co pokazałeś na zdjęciu wygląda mi na przeróbkę - ktoś w miejscu trafa dołożył kolejna lampę a transformator wyniósł na skrzynkę.arwiecz pisze:Ja ostatnio miałem w rękach Telefunkena T4Z którego wnętrze wyglądało jeszcze inaczej - Sam nie wiem czy jest to w ogóle T4Z -w radiu są chyba lampy ACH1 AF3 (ABC1?) (AL4 ?)i prostownicza . Chassisi prawe wygląda na oryginalne może poza dołozonym fragmentem pod lampą AL4 , lewe nie wiem . Jest też dodatkowy kubek z filtrem p.cz. a w pierwszym nie widać w otworze trymera reakcji . Nie miałem zbyt dużo czasu na dokładne oględziny by nie okazywać zbytniego zainteresowania obecnego właściciela - na razie mam tylko te zdjęcia .Może ktoś wie co to może być za model ?
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
-
- moderator
Trudno powiedzieć. Ja swojego T4Z kupiłem trzy lata temu za 250zł a dwa lata temu T4B (bateryjny), w idealnym stanie za 300zł. Niedawno T5Z na Allegro w niezłym stanie za 500zł, więc trudno mi powiedzieć. Myślę, że jakies 250zł, ale to bardzo luźny szcunek. Jakby któryś z nich był fabrycznie na lampach A to wtedy więcej, bo to rzadka wersja.arwiecz pisze:Ile to w takim stanie może być warte ?
-
- 250...374 postów
-
- moderator
A nie chce ten człowiek sprzedać Lorda? To jedyny Telefunken z tego roku którego mi brakuje. Ze skalą nie ma problemu, bo jest identyczna jak w Arystokracie i Magnacie, mam taką odtworzona w komputerze, trzeba tylko nanieść na szkło.arwiecz pisze:U właściciela widziałem jeszcze Telefunkena LORD ale miał pęknietą na 3 kawałki skalę ( jednego kawałka raczej brakowało chyba że wewnątrz radia ) , brakowało jednej galki i stan był trochę gorszy . W tej chwili nie mam zdjęć .