Mam drobne pytanie: co należało by zmienić w tym układzie (chodzi stricte o konstrukcję efektu tremolo) aby przystosować go do optymalnych warunków pracy z ECC85?
a może ktoś robił taki układzik i ma jakieś co do niego sugestie?
pytam, bo jeśli chodzi o te klocki (jakieś oscylatory, generatory i Bóg jeden wie co jeszcze) to jestem zielony.
pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rk w triodzie generatora (pierwsza od lewej) 560R, Ra - 47k, Rk wtórnika 47k. Na zasilaniu dodatkowe ogniwo RC R=39k C=47uF/400V. Za wyjątkiem Rk, wszystkie wymienione rezystory o mocy przynajmniej 1W.
Napięcie katoda - grzejnik wtórnika "Tremola" będzie nieco przekroczone, jednak nie powinno stanowić to problemu.
Niesprawdzone w praktyce, więc bez zapewnień z mej strony. Ewentualnie, bardziej doświadczeni Koledzy, proszę poprawić.
P.S. Musi tu koniecznie być ECC85?
dobrze sprawuje się w kanałach czystych, ale jeszcze lepiej w inwerterach. Moje przyszłosciowe projekty hi-gain bedą miały właśnie ECC85 w inwerterach.
ok, dzięki za podpowiedzi - dałem już sobie radę z tym układem.
painlust
a co do tego inwertera to co jest Twoim zdaniem lepsze: 6N2P-EW czy ECC85? czym się różnią w praktyce? docelowo ma współdziałać z preampem plexi i końcówką PP na 2x6P6S.
wsadzałem kiedyś do inwertera różne lampy. Najlepiej brzmiał (dla mnie oczywiście) właśnie na ECC85 i ECC81, które defakto są do siebie podobne. Trudno opisać brzmienie słowami. To po prostu trzeba usłyszeć. 6N2P i ECC85 mają takie same wyprowadzenia więc nie ma problemu z podmianą i usłyszeniem na własne uszy.