Neutrodyna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Neutrodyna

Post autor: Vic384 »

Czesc
Kupilem stare radio. Nazywa sie "Neutrodyne model 36"
Ma w zestawie takie lampy: 4 sztuki "26", oraz po jednej: "27", "71A", "80".
Jesli by ktos dysponowal schematem, to jestem go sklonny kupic lub dac cos za niego, np lampy, DDS czy tranzystory mocy WCZ.
Podobno chodzi, ale w tej chwili mam gosci z Polski i przygotowania do wesela syna, a tym samym, nie mam czasu na przyjemnosci.
Wolal bym tez go sprawdzic przed podpieciem zasilania.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Neutrodyne

Post autor: Adam Myslinski »

Czy to cos takiego?

Obrazek

Fotka pochodzi z:

http://www.radioblvd.com/20sRadio.html

Cytuję:

"Amrad - Neutrodyne

Amrad was one of the original members of the Independent Radio Manufacturers, a group of companies that were licensed to produce Hazeltine-Neutrodyne receivers. Amrad didn't offer their Neutrodyne receiver immediately, delaying introduction until the Christmas season of 1924. It was the last model Amrad produced before the company went bankrupt (June 1925) and was subsequently purchased by Powel Crosley. The Neutrodyne is a five tube set using an RF Amplifier, Detector and three Audio Amplifiers. The layout allowed for a verysmall cabinet with a low profile."

Wiecej w Googlach:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Neu ... Google&lr=
Pozdrawiam

Adam
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Vic384 Wszystkiego najlepszego na nową drogę życia dla synowej i syna i oczywiście dla rodziców i teściów.Szczęść Boże Młodej Parze.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Dopiero dzisiaj mam troche czasu, to moge zobaczyc co nowego na Triodzie.
W kazdym razie dziekuje - dziekuje, Ale. . . . . .
Jesli chodzi o radio, to jest troche inne. Obudowa jest metalowa. Z przodu podobne, ale ma dwie mniejsze galki, bez skal, ale ze to na srodku jest wyciety prostokatny otwor, przez ktory widac skale. Kawalek, bo skala jest na pierscieniu przymocowanym do osi kondensatora. Gora przypomina deczke do pieczenia z wytloczonym orlem.
W przyszlym tygodniu moi goscie wracaja do Polski, to postaram sie zrobic pare fotek. Musze tylko kupic jakas cyfrowke ( ale ja ich nie lubie !!! )
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
walllker
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: walllker »

Witam kolegę, dwa tygodnie szukałem, ale znalazłem, trochę od znajomych z naszego klubu, co ożywiają radyjka, i dwa wygrzebałem na swoim dysku, w dokumentacjach. W załączonym pliku znajduje się spakowany plik wroda, jest spakowany RARem, w pliku znajduje się 6 schematów, pierwsze cztery nie dotyczą Neutrodyny, ale dostałem je od znajomych to i załączam, podobno są bardzo zbliżone do twojego radia. Za to ostatni dwa na stronie 5 i 6 są schamatami typowych Neutrodyn, z tego co widziałem po nazwie pliku, na stronie 5 masz schemat właśnie właśnie posiadanego przez ciebie modelu Neutrodyne 36. Warto jednak żebyś żucił także okiem na schemat z strony 4, tam jest także bardzo zbliżony układ, nawet nazewnictwo lamp pasuje. Jeżeli pomogłem to fajnie, życzę owocnej pracy, ps nie ma może kolega na sprzedaż skali do radyjka KANKAN 3 pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Dzisiaj dostarczono mi nastepne radio. Niemieckie, podobno z 1912 roku. Jeszcze nie otwieralem paczki, jutro zobacze co to za "ptica".
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Vic384 pisze:Czesc
Dzisiaj dostarczono mi nastepne radio. Niemieckie, podobno z 1912 roku. Jeszcze nie otwieralem paczki, jutro zobacze co to za "ptica".
Pozdrowienia
Nie ma czegos takiego. W 1912 roku zasadniczo nie istaniało coś taiego jak odbiornik radiowy. Były to dośc dość dziwne instalacje składające się głównie z gigantycznej anteny i paru kłębków drutu :) Ale z chęcią zobaczę/przeczytam opis :)
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Czesc
Rodzina wybyla z domu, wiec otwarlem paczke. Co innego w opisie, co innego w paczce. Radio nazywa sie "Air Castle", zrobione przez RCA - tyle na tabliczce z tylu. Lampy to 2 x 6D6, pozniej pusta podstawka, nastepna to pentoda mocy ( 41 czy 42 ? ) i ostatnia to 80. Zasilanie 110V. Posiada 3 zakresy: 0.55 do 1.55MHz, 1.6 do 4.5MHz oraz 5 do 16MHz. Pasma sa nazwane: 1 - broadcast. 2 - police and amateur. 3 - short wave.
Kupilem go "za male pieniadze", wiec nie bede kwestionowal u sprzedawcy. Na pewno jest przedwojenne, a wiec warto bedzie sie przy nim pobawic. Zobacze co z tego wyjdzie.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Ciekawi mnie dokładna data produkcji tego odbiornika. W 1912 roku w USA rządzili jeszcze kowboje.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Retroman pisze:Ciekawi mnie dokładna data produkcji tego odbiornika. W 1912 roku w USA rządzili jeszcze kowboje.
W opisie jest mowa o pentodzie, a ta chyba wcześniej, niż w latach dwudziestych istniała wyłącznie w wyobraźni wynalazców ;)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Retroman pisze:Ciekawi mnie dokładna data produkcji tego odbiornika. W 1912 roku w USA rządzili jeszcze kowboje.
Radio na tych lampach to połowa lat 30-tych. W 1912 roku radiotechnika była jeszcze zadaniczo na etapie labolatoryjnym i odbiorniki były dość dziwne, posiadały detektory kryształkowe lub jeszcze inne (np. kuprytowe czy elektrolityczne) i składały się głównie z anteny i cewki. Poszperaj w internecie, trochę fotografii z tego okresu jest.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Witam
Swoją drogą to ciekawe są takie konstrukcje na najstarszych lampach, no bo wtedy jeszcze nie wprowadzano w fabrykach ograniczeń materiałowych. Widać to po użytych materiałach na obudowy, jakieś mosiądze, kosztowne ekrany, zdobne gałki itp. W przeciwieństwie do tego po 45 roku zwłaszcza w Europie radia stały się popularne i tanie a przez to ubogie w detale.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.