Natawis Cezar

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Śliczne. A może Pan Tomasz pokaże swojego Cezara?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gachu13 pisze:Śliczne. A może Pan Tomasz pokaże swojego Cezara?
On nie jest niestety mój
mcbryx
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: mcbryx »

Wspaniałe radio retro w stylu Art Deco łódzkiej firmy TEKAFON.
W odróżnieniu od CEZARA tutaj obudowa odbiornika jest pionowa. Z pionowych art deco'wskich polskich odbiorników radiowych warto również pokazać OLYMPIC'A firmy PZT z 1935 roku.
Zachęcam pozostałych forumowiczów do prezentacji polskich osiągnięć Art Deco.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Olympic jest po prostu piękny. W Raszynie po prawej stronie wjeżdżając do Warszawy stoi dom zupełnie kojarzący się z tym radiem. No taka sama architektura. Niestety niedawno podczas remontu trochę go popsuto. Ale jest to dowód jak bardzo silne były wpływy tego nurtu w sztuce. Po namyśle postanowiłem zaliczyć i poniższy odbiornik stylowo do Art deco. Też PZT tyle, że model 133B.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze:Olympic jest po prostu piękny. W Raszynie po prawej stronie wjeżdżając do Warszawy stoi dom zupełnie kojarzący się z tym radiem. No taka sama architektura. Niestety niedawno podczas remontu trochę go popsuto. Ale jest to dowód jak bardzo silne były wpływy tego nurtu w sztuce. Po namyśle postanowiłem zaliczyć i poniższy odbiornik stylowo do Art deco. Też PZT tyle, że model 133B.
A czyje to radio i czy mozna ju kupić lub sie wymienić?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

To i ja coś dołożę.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Inspirujaco piekna jest ta Gloria!
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

A czyje to radio i czy mozna ju kupić lub sie wymienić?[/quote]

Moje, ale nie zamierzam się go pozbywać. Mogę za to udostępnić fotki.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze:
A czyje to radio i czy mozna ju kupić lub sie wymienić?
Moje, ale nie zamierzam się go pozbywać. Mogę za to udostępnić fotki.
A wymienić na coś innego polskiego i przedwojennego? Np. na Elektrita?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

„ Nigdy nie mów nigdy" toteż i ja nie mówię nigdy, tylko, że Elektritów ci u mnie dostatek i chyba trudno było by znaleźć coś odpowiedniego.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze:„ Nigdy nie mów nigdy" toteż i ja nie mówię nigdy, tylko, że Elektritów ci u mnie dostatek i chyba trudno było by znaleźć coś odpowiedniego.
Takiś bogacz? Dobrze ci :) W tej chwili mogę np. dysponować Maestrem Z, Telfunkenen T5Z, Telefunkenem Fenomenem, czy z innej beczki (niepolskiej) luksusowym automatyczym Philips 990X czy Loewe Strommeister (z lampą WG34), ale to pewnie cię nie interesuje?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No rzeczywiście nie. Ja kiedy zacząłem kolekcjonować odbiorniki naprawdę myślałem ,że Elektrit to najbardziej pospolite radio w Polsce. Do tej pory nie bardzo rozumiem przyczyny tej fascynacji i szalonych cen jakie osiągają te odbiorniki. No ale z rynkiem się nie dyskutuje. Wracając do tematu w moim wypadku w grę wchodzić by mogły naprawdę unikalne egzemplarze, a to zapewne nie byłoby już tak interesujące dla Ciebie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze:Wracając do tematu w moim wypadku w grę wchodzić by mogły naprawdę unikalne egzemplarze, a to zapewne nie byłoby już tak interesujące dla Ciebie.
Zgadza się :) Choc wszystko zależy co to znacyz 'unikalne' i z jakiego przedziału 'gatunkowego' Unikalne (w sensie rzadkie i finansowo wartościowe' to w sumie bardziej mam lampy niż radia.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Oczywiście chodzi o rzadko spotykane. Akurat Elektrity z lat 1936-38 do takich generalnie nie należą. Co innego z produkcja z 1939 roku, tej jest niewiele i chyba obaj dobrze to rozumiemy. Podobnie ma się sprawa z produktami z początku lat 30. No a lampy to rzeczywiście tamat rzeka i mimo posiadania niemałego zbiorku nie jestem w stanie podejmować rzeczowej dyskusji.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Czujnik pisze:Oczywiście chodzi o rzadko spotykane. Akurat Elektrity z lat 1936-38 do takich generalnie nie należą. Co innego z produkcja z 1939 roku, tej jest niewiele i chyba obaj dobrze to rozumiemy. Podobnie ma się sprawa z produktami z początku lat 30. No a lampy to rzeczywiście tamat rzeka i mimo posiadania niemałego zbiorku nie jestem w stanie podejmować rzeczowej dyskusji.
No to jak sa często spotykane to poprosze o Elektrity Tempo, Maraton, Domator, Znicz i Ekscelsior :) Stentorem w sumie też nie pogardzę :)