Eliminator p.cz.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Eliminator p.cz.

Post autor: Retroman »

Witam
Buduję swoje nowe radio lampowe na fale długie. Za anteną ferrytową z jej środkowego odczepu, w siatce lampy EF89 włączyłem eliminator p.cz. 468 kHz. Poprzednio też tak uczyniłem i jakieś efekty były. Mam pytanie, bo z tego co pamiętam to przy zastosowaniu anten ferrytowych raczej nie stosowano już takich eliminatorów, ale ja mam w p.cz. dodatkowy stopień wzmocnienia czyli oprócz klasycznego na EBF80 jeszcze jeden na EF85 i podejrzewam, że eliminator jeden lub dwa bedą konieczne.
Taki szeregowy w siatce to zapewne niewiele da ale dwa obwody rezonansowe (rezonans równoległy i szeregowy do masy) jako eliminator p.cz. zapewne będzie dobry. Co o tym sądzicie, a może to jest zbędne?
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Przede wszystkim po co odczep na uzwojeniu anteny ferrytowej,lampa nie obciąża żródła sygnału(anteny) a odczep niepotrzebnie zmniejsza wielkość sygnału.Eliminatorów bym nie dawał ale mam pytanie:jak nawijane są filtry pcz. masowo czy koszykowo.Nawijarkę koszykową widziałem w działaniu w latach 60-tych(ciekawe czy się jeszcze jakaś uchowała).We wzorcu(kalibratorze)częstotliwości gdzie była odbierana (w zasadzie) nośna 225kHz stosowano antenę złożoną z kilku(chyba siedmiu) prętów ferrytowych.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

cirrostrato pisze:Przede wszystkim po co odczep na uzwojeniu anteny ferrytowej,lampa nie obciąża żródła sygnału(anteny) a odczep niepotrzebnie zmniejsza wielkość sygnału.Eliminatorów bym nie dawał ale mam pytanie:jak nawijane są filtry pcz. masowo czy koszykowo.Nawijarkę koszykową widziałem w działaniu w latach 60-tych(ciekawe czy się jeszcze jakaś uchowała).We wzorcu(kalibratorze)częstotliwości gdzie była odbierana (w zasadzie) nośna 225kHz stosowano antenę złożoną z kilku(chyba siedmiu) prętów ferrytowych.
Odczep jest celowy, tradycyjnie go stosuję na długich bo mam spore pojemności montażowe a obciążenie ze strony lampy jest rzeczywiście pomijalne. Poza tym gdzie bym wpiął eliminator p.cz., który także powiększa pojemności montażowe Cm. Filtry p.cz. są nawijane masowo bo wykorzystuję połówkę rdzenia kubkowego i tych zwoi jest niewiele. Właściwie to ich nie nawijam tylko odwijam zbędną ilość zwoi z gotowych cewek. Nawijarkę koszykową widziałem w działaniu w latach 70-tych w takiej firmie jak ZOTAP-PW, chyba była tam do końca.
Mam jednak swój prosty patent na nawijanie koszykowe cewek bez żadnego oprzyrządowania, wystarczy pomyśleć i ręcznie się nawija. Kiedyś, za jakiś czas, pokażę swoje cewki na długie i średnie w tym niektóre nawijane koszykowo. A co do pomysłu kilku prętów ferrytowych to jest on wielce interesujący, zapewne pozwala na powiększenie sygnału i może jakąś lepszą eliminację zakłóceń. Będę musiał to kiedyś wypróbować.
Za kilka dni pomierzę skuteczność tłumienia eliminatora p.cz. to coś o tym napiszę. Dzisiaj wykonałem drugą cewkę do tego eliminatora.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Ja myślę o nawijarce koszykowej pod kątem (zwłaszcza) cewek długofalowych do (np)Pioniera.Jak pamiętam naprawy Pionieropodobnych to zawsze urwane było wyprowadzenie od strony karkasu(fale długie,drut DNE 0,1(?)).
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

cirrostrato pisze:Ja myślę o nawijarce koszykowej pod kątem (zwłaszcza) cewek długofalowych do (np)Pioniera.Jak pamiętam naprawy Pionieropodobnych to zawsze urwane było wyprowadzenie od strony karkasu(fale długie,drut DNE 0,1(?)).
W zasadzie na długie fale cewki były nawijane koszykowo ze wzgledu na potrzebę uzyskania małych wymiarów w fabrycznych konstrukcjach, ale jak ostatnio projektowałem i nawijałem taką cewkę bez rdzenia to daje się to wykonać przy pojemnościach własnych pozwalających na uzyskanie pełnego zakresu LW przy okreslonej indukcyjności i agregacie do 450pF, ma jednak swoje gabaryty ale i poważny wygląd - średnica 65mm.
Zatem ja z konieczności bedę nawijał koszykowo tylko cewki średniofalowe, bo tu małe pojemności własne są wymagane, na LW niekoniecznie.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Jestem po pomiarach gotowego eliminatora. Wynik -69dB w stosunku do 0dB dla syganału zmierzonego 160 kHz na wyjściu wzmacniacza w.cz., na razie tylko z wejściowym obwodem strojonym. Strojenie obwodu wyjściowego wkrótce i zapewne wyniki ulegną zmianie.