Lampy polskiej produkcji

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

Niestety nie posiadam rzeczonej książki :cry: . Tak więc skany są mile widziane.
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

A jak zrobić fotkę lampie, która ma oznaczenie z jednej a logo z drugiej strony ? Jako dwa osobne pliki ? Wrzuciłbym jeszcze raz 6H6, w lepszej jakości, niż ta co na początku tego wątku.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

velsper: ...zrób po prostu dwa zdjęcia tej lampki. Niezłym pomysłem jest postawienie lampki na białej kartce i na białym tle. To dodatkowe źródło rozproszonego światła. No i nic nie zastąpi oświetlenia dziennego, blisko okna... k4be ma rację, wiele zdjęć pięknych lampek przepadło ze względu na niedbałe kadrowanie i silne niedoświetlenie. Robiąc fotkę lampie leżącej, tło w postaci obrusa czy forniru warto chyba zastąpić zwykłą kartką papieru, choćby nawet w kratkę. Nie ma co eskalować rozdzielczości. Wszystkie moje jpegi są w rozdzielczości 70dpi i kompresji 50% - na potrzeby Galerii to zupełnie wystarcza a plik zamiast 1,2M ma 18k.
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

Jedyny mankament tej lampy, to fakt, iż zarówno logo jak i oznaczenie jest lekko rozmyte, więc był problem z uzyskaniem sensownej ostrości, niemniej jednak udało się zrobić jej w miarę ładny portret.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Pentoda typu 6P3S
A nie przypadkiem tetroda strumieniowa? Nie wiem jak wersja "S", ale zwykła 6P3 jest tetrodą strumieniową. Prosze o sprostowanie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

6P3S i 6P3S-E również są tetrodami strumieniowymi.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

W takim razie prosze Alka o poprawki na stronie z polskimi lampami.
Pozdrawiam
OTLamp

Post autor: OTLamp »

gachu13 pisze:
Pentoda typu 6P3S
A nie przypadkiem tetroda strumieniowa? Nie wiem jak wersja "S", ale zwykła 6P3 jest tetrodą strumieniową.
Tetroda strumieniowa jest pentodą (ma przecież 5 elektrod) ze specyficzną konstrukcją siatki trzeciej, analogicznie jak pentodą może być jakaś selektoda czy lampa prętowa.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Spierałbym się - o ile mi się wydaje, w wielu tetrodach strumieniowych elektrody ogniskujące nie mają wiele wspólnego z siatką.. Np. tu: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ts.agr.jpg

Ale jest w wikipedii akapit dla OTLampa ;) Purists may argue that the beam plates constituted a fifth electrode.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Hennel rzecze:
"Ze względu na istnienie tej dodatkowej elektrody można lampę tę uważać również za lampę pięcioelektrodową czyli pentodę o odmiennej konstrukcji siatki trzeciej."
[Lampy Elektronowe, wydanie IV, przypis na str. 234]
OTLamp

Post autor: OTLamp »

seventh pisze:Spierałbym się - o ile mi się wydaje, w wielu tetrodach strumieniowych elektrody ogniskujące nie mają wiele wspólnego z siatką..
Idąc Twoim tokiem rozumowania, można powiedzieć, że w tej lampie są dwie bezpośrednio żarzone katody i dwie siatki :lol:

A część L w PCL86 to pentoda czy tetroda? Stłucz jakąś niepotrzebną i sobie obejrzyj siatkę trzecią... Obejrzyj też sobie siatki w DK40, 1Ż17B, 1Ż18B, 1Ż24B, 1Ż29B, 1P5B, 1P24B itp.

Siatka trzecia w pentodzie ma jedną rolę - ma usuwać zjawisko dynatronowe, rola płytek w tetrodzie strumieniowej jest taka sama.
Alek

Post autor: Alek »

Z tego miejsca dziękuję Waldemarowi za przesłane materialy, dotyczące PIE. Umieściłem je w oddzielnym dziale poświęconym tylko i wyłącznie PIE.

http://tubedevices.com/alek/pie/pie_w.htm

lub link ogólniejszy:

http://tubedevices.com/alek/pie/pie.htm
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Ciekawa EL84 z wczesnego okresu Telamu (czerwiec 1959r). Ma anodę bez późniejszych charakterystycznych otworów.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Takiej chyba jeszcze nie ma w naszym wirtualnym zbiorku. Dokładam LC-531 Dolamu z 1973 roku.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Eh, dodałem na stronę, a tu nie :) Proszę się przyjrzeć, może jest jeszcze kilka takich...
http://lampy.npircs.pl/