Wynalazki Philipsa:)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Wynalazki Philipsa:)

Post autor: OTLamp »

Z racji tego, że bardzo mnie interesują dokonania tej firmy, przedstawiam kilka jej wynalazków, na które się natknąłem, a które nie weszły do seryjnej produkcji.
Okazuje się, że Philips planował wprowadzenie na początku lat 40 lamp serii 21 z dziewięcionóżkowym cokołem loktal, analogicznym jak we wprowadzonej w 1939 r. EF50. I tak miały powstać dziewięcionóżkowe:

ECH21
W tej wersji prąd żarzenia był mniejszy - 0.2A i oczywiście katoda wyprowadzona na nóżce, a nie na trzpieniu z kluczem. Moim zdaniem planowano stosować ją w odbiornikach uniwersalnych, razem z CABL21, CY21 i EF22, EF21. Philips jednak się rozmyślił i wprowadził serię U, więc już nie była potrzebna lampa przemiany z Iż=0.2A.
EF21
EF22 (loktalowa wersja EF8, heksoda !)
EC21
EABL21 !
CY21
AZ21
CABL21 ! (byłaby to druga loktalowa lampa serii C)
DBC21
DAC21
DCH21
DF21
DF22
DK21
DL21
DLL21
DM21
Posiada ktoś jakieś inne informacje na ten temat, ewentualnie informacje o innych wynalazkach tej firmy, które nie weszły do seryjnej produkcji?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Wynalazki Philipsa:)

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: EF21
EF22 (loktalowa wersja EF8, heksoda !)
EC21
EABL21 !
CY21
AZ21
CABL21 ! (byłaby to druga loktalowa lampa serii C)
DBC21
DAC21
DCH21
DF21
DF22
DK21
DL21
DLL21
DM21
Posiada ktoś jakieś inne informacje na ten temat, ewentualnie informacje o innych wynalazkach tej firmy, które nie weszły do seryjnej produkcji?
Lampy serii D sa znane i spotyka, sam mam kilka, ale nie w wersji loktalowej, tylko oktalowej - loktle bateryjny miały numery 25 i 26. DM21 kiedyś widziałem na zywo, ale nigdy nie udało mi sie jej kupić. Na pozostałe ciągle poluję, w tym na taie wynalazki jak AAB1, ECH8000 czy EL89.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

tszczesn pisze:
Lampy serii D sa znane i spotyka, sam mam kilka, ale nie w wersji loktalowej, tylko oktalowej - loktle bateryjny miały numery 25 i 26. DM21 kiedyś widziałem na zywo, ale nigdy nie udało mi sie jej kupić. Na pozostałe ciągle poluję, w tym na taie wynalazki jak AAB1, ECH8000 czy EL89.
Tak, same typy są znane (z wyjątkiem EABL21 i CABL21). Tyle że te są loktalowe i w dodatku dziewięciosztyftowe.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze:
tszczesn pisze:
Tak, same typy są znane (z wyjątkiem EABL21 i CABL21). Tyle że te są loktalowe i w dodatku dziewięciosztyftowe.
Cały zapas dziwięciosztyftowych talerzyków (podobni 1.5mln sztuk) został tuż przed zajęciem Holandii przez Niemcy wywieziony do Anglii (aby tam mozna było bez problemu produkować potrzebne do radarów EF50, tez wynalezione przez Philipsa), możliwe, że poprostu nie mieli talerzyków i stąd taka zmiana cokołu.