Dostałam takie radyjko od sąsiada. Brakuje wszystkich lampek oprócz oczka. Jakie tam powkładać? Na co jeszcze mam zwracać uwagę przy uruchamianiu? Co zrobić, żeby wtyczkę wkładać do gniazda z kołkiem, bez jej niszczenia, wymiany czy innych dziwnych rzeczy? Nie zajmowałam się jeszcze sprzętem lampowym
Jeśli tak, to mogą być problemy ze zdobyciem EL41, cała reszta to popularne lampy, większość z nich była stosowana także w polskich odbiornikach z lat '60.
Spis lamp, od razu z rozmieszczeniem, był na tylnej pokrywie Musiałam jakoś przegapić. Lampy powkładane, odbiornik czeka na uruchomienie, tylko muszę zrobić tą przejściówkę na wtyczkę pomysłu Jarka.
mdc pisze: tylko muszę zrobić tą przejściówkę na wtyczkę pomysłu Jarka.
Taniej będzie zapewne nabyć ją w jakimś markecie - większość przedłużaczy "bez uziemienia" ma wtyczkę którą można wetknąć do gniazda z bolcem.
Nie jest to zgodne AFAIR z obowiązującymi normami i jako takie nie powinno znajdować się w sprzedaży. W każdym razie gotowych takich nie mogłem kupić, robiłe je sobie sam (pododnie jak kabel typu 'koszmar elektryka' - ma dwie wtyczki, z obu stron :)