masater pisze:Hmm, zdaje się że policzyłem, proszę o skontrolowanie:
Ua=300 V
Ia=35 mA
Us1=-22 V
Rk~=630 Ohm
Ra~=3400 Ohm
P ~=3W
sprawność ~25%
Zgadza się wszystko z wyjątkiem mocy wyjściowej, która wypadnie w okolicach 2W.
Prąd spoczynkowy można przyjąć trochę większy, powiedzmy 40mA. Pa(max) wynosi 12W, a w trybie triodowym dochodzi do tego jeszcze druga siatka. Katalog podaje dla połączenia trodowego limit 14W.
Moja propozycja, która zapewnia nieprzekraczanie dopuszczalnych napięć i mocy:
Ub=300V
Ua=280V
-Ug=20V
Ik=40mA
Rk=Ug/Ik=500R
Ra=3k2
Po=1W9
Z mojej strony temat można uznać za zamknięty .
Dzięki Piotrze za weryfikację.
Następne pytania pewnie będą dotyczyć nawijania trafa wyjściowego do tego układu, także można powoli zaczynać gromadzić wiedzę i odpowiedzi na oczywiste pytania z tej dziedziny
Ten wątek to bardzo sympatyczny przykład na wychowanie pokolenia -oby tak dalej.Mnie dotyczy gromadzenie odpowiedzi /także/
na pytania i już -nie spiesząc się za bardzo-zacząłłem gromadzić odpowiedzi.
Jakie w tym połączeniu i w tym punkcie pracy przyjąć Rw
" Rw - opór wewnętrzny lampy głośnikowej " --- z artykułu Transformator głośnikowy znajdującego się na fonarze. Potrzebne do wzoru:
Rezystancja wewnętrzna lampy jest funkcją punktu pracy i jest podawana w katalogach w postaci odpowiednich wykresów.
Jeżeli ta wartość nie jest podana wprost, to w przypadku triody można skorzystać z zależności K=S*Ri, gdzie K zwane czasem "mi" jest współczynnikiem wzmocnienia lampy (nie mylić ze wzmocnieniem stopnia), a S zwane czasem gm jest nachyleniem w punkcie pracy.
Dla naszego punktu pracy będą to okolice 2k, ale nie mam dokładnych danych.
Witam. Wybaczcie, że się podczepię do wątku. Planuję budowę wzmacniacza z końcówką mocy na parze 6P1P. Chciałbym uzyskać na niej moc w granicach 15-20W. Napięcie zasilające anody chciałbym mieć około 340V, Rk=1R w celu ustawienia poprawnego prądu spoczynkowego. Chciałbym poprosić kolegów o pomoc w ustaleniu poprawnego punktu pracy( Us1, Us2, Raa). NIestety charakterystyki lamp to dla mnie czarna magia nie raz próbowałem, i jakoś nie potrafie wysnuć jakichś konkretnych wniosków na podstawie tych wykresów
METALOWIEC pisze:Witam. Wybaczcie, że się podczepię do wątku. Planuję budowę wzmacniacza z końcówką mocy na parze 6P1P. Chciałbym uzyskać na niej moc w granicach 15-20W. Napięcie zasilające anody chciałbym mieć około 340V, Rk=1R w celu ustawienia poprawnego prądu spoczynkowego. Chciałbym poprosić kolegów o pomoc w ustaleniu poprawnego punktu pracy( Us1, Us2, Raa). NIestety charakterystyki lamp to dla mnie czarna magia nie raz próbowałem, i jakoś nie potrafie wysnuć jakichś konkretnych wniosków na podstawie tych wykresów
Będzie ciężko uzyskać więcej niż 15W bez prądu siatki. Również napięcie wyższe, niż 315V spowoduje przysłowiową utratę gwarancji.
Zerknij na przykładowe punkty pracy podawane zazwyczaj w katalogach.
METALOWIEC pisze:Witam. Wybaczcie, że się podczepię do wątku. Planuję budowę wzmacniacza z końcówką mocy na parze 6P1P. Chciałbym uzyskać na niej moc w granicach 15-20W. Napięcie zasilające anody chciałbym mieć około 340V, Rk=1R w celu ustawienia poprawnego prądu spoczynkowego. Chciałbym poprosić kolegów o pomoc w ustaleniu poprawnego punktu pracy( Us1, Us2, Raa). NIestety charakterystyki lamp to dla mnie czarna magia nie raz próbowałem, i jakoś nie potrafie wysnuć jakichś konkretnych wniosków na podstawie tych wykresów
Dopiero taki wzmacniacz wykonałem. Zastosowałem polaryzację z zewnętrznego źródła, bez żadnych Rk. Jaka moc, nie wiem. Służę danymi transformatora
O wzmacniaczu pisałem w wątku 'Budowa wzmacniacza' w 'Układach i urządzeniach'.