ustalanie punktu pracy dla 6p1p

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

masater pisze:Hmm, zdaje się że policzyłem, proszę o skontrolowanie:
Ua=300 V
Ia=35 mA
Us1=-22 V
Rk~=630 Ohm
Ra~=3400 Ohm
P ~=3W
sprawność ~25%
Zgadza się wszystko z wyjątkiem mocy wyjściowej, która wypadnie w okolicach 2W.

Prąd spoczynkowy można przyjąć trochę większy, powiedzmy 40mA. Pa(max) wynosi 12W, a w trybie triodowym dochodzi do tego jeszcze druga siatka. Katalog podaje dla połączenia trodowego limit 14W.

Moja propozycja, która zapewnia nieprzekraczanie dopuszczalnych napięć i mocy:
Ub=300V
Ua=280V
-Ug=20V
Ik=40mA
Rk=Ug/Ik=500R
Ra=3k2
Po=1W9
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: masater »

Ub ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

masater pisze:Ub ?
Napięcie zasilania stopnia. Ua będzie mniejsze o spadek napięcia na Rk.
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Z mojej strony temat można uznać za zamknięty :).
Dzięki Piotrze za weryfikację.
Następne pytania pewnie będą dotyczyć nawijania trafa wyjściowego do tego układu, także można powoli zaczynać gromadzić wiedzę i odpowiedzi na oczywiste pytania z tej dziedziny ;)
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Ten wątek to bardzo sympatyczny przykład na wychowanie pokolenia -oby tak dalej.Mnie dotyczy gromadzenie odpowiedzi /także/
na pytania i już -nie spiesząc się za bardzo-zacząłłem gromadzić odpowiedzi.
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Jakie w tym połączeniu i w tym punkcie pracy przyjąć Rw
" Rw - opór wewnętrzny lampy głośnikowej " --- z artykułu Transformator głośnikowy znajdującego się na fonarze. Potrzebne do wzoru:
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Rezystancja wewnętrzna lampy jest funkcją punktu pracy i jest podawana w katalogach w postaci odpowiednich wykresów.
Jeżeli ta wartość nie jest podana wprost, to w przypadku triody można skorzystać z zależności K=S*Ri, gdzie K zwane czasem "mi" jest współczynnikiem wzmocnienia lampy (nie mylić ze wzmocnieniem stopnia), a S zwane czasem gm jest nachyleniem w punkcie pracy.

Dla naszego punktu pracy będą to okolice 2k, ale nie mam dokładnych danych.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Witam. Wybaczcie, że się podczepię do wątku. Planuję budowę wzmacniacza z końcówką mocy na parze 6P1P. Chciałbym uzyskać na niej moc w granicach 15-20W. Napięcie zasilające anody chciałbym mieć około 340V, Rk=1R w celu ustawienia poprawnego prądu spoczynkowego. Chciałbym poprosić kolegów o pomoc w ustaleniu poprawnego punktu pracy( Us1, Us2, Raa). NIestety charakterystyki lamp to dla mnie czarna magia :( nie raz próbowałem, i jakoś nie potrafie wysnuć jakichś konkretnych wniosków na podstawie tych wykresów :(
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

METALOWIEC pisze:Witam. Wybaczcie, że się podczepię do wątku. Planuję budowę wzmacniacza z końcówką mocy na parze 6P1P. Chciałbym uzyskać na niej moc w granicach 15-20W. Napięcie zasilające anody chciałbym mieć około 340V, Rk=1R w celu ustawienia poprawnego prądu spoczynkowego. Chciałbym poprosić kolegów o pomoc w ustaleniu poprawnego punktu pracy( Us1, Us2, Raa). NIestety charakterystyki lamp to dla mnie czarna magia :( nie raz próbowałem, i jakoś nie potrafie wysnuć jakichś konkretnych wniosków na podstawie tych wykresów :(
Będzie ciężko uzyskać więcej niż 15W bez prądu siatki. Również napięcie wyższe, niż 315V spowoduje przysłowiową utratę gwarancji.
Zerknij na przykładowe punkty pracy podawane zazwyczaj w katalogach.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

METALOWIEC pisze:Witam. Wybaczcie, że się podczepię do wątku. Planuję budowę wzmacniacza z końcówką mocy na parze 6P1P. Chciałbym uzyskać na niej moc w granicach 15-20W. Napięcie zasilające anody chciałbym mieć około 340V, Rk=1R w celu ustawienia poprawnego prądu spoczynkowego. Chciałbym poprosić kolegów o pomoc w ustaleniu poprawnego punktu pracy( Us1, Us2, Raa). NIestety charakterystyki lamp to dla mnie czarna magia :( nie raz próbowałem, i jakoś nie potrafie wysnuć jakichś konkretnych wniosków na podstawie tych wykresów :(
Dopiero taki wzmacniacz wykonałem. Zastosowałem polaryzację z zewnętrznego źródła, bez żadnych Rk. Jaka moc, nie wiem. Służę danymi transformatora :)
O wzmacniaczu pisałem w wątku 'Budowa wzmacniacza' w 'Układach i urządzeniach'.
Awatar użytkownika
METALOWIEC
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: METALOWIEC »

Bias również zamierzam brać z zewnętrznego źródła. Rezystor chcę dać w celu zmierzenia prądu katody :)