Chyba nie. A masz coś z polskiej produkcji z lat 20 ?Czujnik pisze: A z innej beczki. Czy kiedyś był już poruszany temat lamp polskiej produkcji w ogóle, a nie tylko po wojnie ?
Lampy polskiej produkcji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Lampy polskiej produkcji
-
- moderator
Re: Lampy polskiej produkcji
Na rok 1925 PTR robił: RA, RT (=R, R5), R5V, RM, DER, DE3, DE5, DE5B, DE6, R27, R18, DEV, DEQ. Niektóre mają zaznaczone ('wyrób angielski' lub 'wyrób francuski', więc pewnie były przez PTR tylko sprzedawane). Wszystkie to dziś bardzo rzadki rzeczy, na pewno były też jeszcze robone SRM i PRM (wariacje lampy RM).OTLamp pisze:Chyba nie. A masz coś z polskiej produkcji z lat 20 ?Czujnik pisze: A z innej beczki. Czy kiedyś był już poruszany temat lamp polskiej produkcji w ogóle, a nie tylko po wojnie ?
-
- 250...374 postów
Niestety muszę odpowiedzieć cytatem z nieśmiertelnego skeczu „Sęk"- „ mam mieć". W tym wypadku liczyłem, że dowiem się czegoś od uczestników forum, no i nie zawiodłem się. A co z lampami Philipsa opisywanymi po polsku, np. Pentoda w.cz.Selektoda itp. Czy zaliczymy je do polskiej produkcji, czy też nie? Odbiorniki Philipsa produkcji warszawskiej zdaje się są powszechnie uważane za produkt polski, a lampy? Akurat tych lamp się sporo zachowało. Co o tym sądzicie?
Lampy też, były przecież produkowane w Polsce. Do 1930 r. sprowadzano baloniki, potem, po uruchomieniu huty szkła, robiono je w kraju.Czujnik pisze:. A co z lampami Philipsa opisywanymi po polsku, np. Pentoda w.cz.Selektoda itp. Czy zaliczymy je do polskiej produkcji, czy też nie? Odbiorniki Philipsa produkcji warszawskiej zdaje się są powszechnie uważane za produkt polski, a lampy? Akurat tych lamp się sporo zachowało. Co o tym sądzicie?
Lampy produkował też Tungsram, ale nie wiem czy polskie są w jakiś sposób odróżnialne, poza tymi, które były sygnowane, np. Elektrit, PZT czy Radio Union.
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Odbiorniki Philipsa były mało polskie, niektóre nawet składane były za granicą. W każdym razie fabryka Philipsa to najwyżej montownia. A co masz mieć polskiego z lat 20-tych?Czujnik pisze:Niestety muszę odpowiedzieć cytatem z nieśmiertelnego skeczu „Sęk"- „ mam mieć". W tym wypadku liczyłem, że dowiem się czegoś od uczestników forum, no i nie zawiodłem się. A co z lampami Philipsa opisywanymi po polsku, np. Pentoda w.cz.Selektoda itp. Czy zaliczymy je do polskiej produkcji, czy też nie? Odbiorniki Philipsa produkcji warszawskiej zdaje się są powszechnie uważane za produkt polski, a lampy? Akurat tych lamp się sporo zachowało. Co o tym sądzicie?
-
- 250...374 postów
Kiedy będę miał, to na pewno się podzielę tą wiadomością. Ale na razie to tylko marzenie. A w skeczu w dużym skrócie chodzi oto , że kiedy jeden pyta drugiego czy ma pieniądze, to ten pierwszy na wszelki wypadek odpowiada „ mam mieć"
No a w kwestii lamp, to dysponuję oryginalnymi materiałami reklamowymi Philipsa i Tungsrama, drukowanymi w Polsce i po polsku,. Jest tam wykaz dostępnych lamp wraz z ich danymi. Jeżeli uznacie, że warto, to mogę zrobić z tego skany i udostępnić.
No a w kwestii lamp, to dysponuję oryginalnymi materiałami reklamowymi Philipsa i Tungsrama, drukowanymi w Polsce i po polsku,. Jest tam wykaz dostępnych lamp wraz z ich danymi. Jeżeli uznacie, że warto, to mogę zrobić z tego skany i udostępnić.
-
- 1250...1874 posty
AD1 PWLR
Nie moja(ż) ci ona, niestety... nie moja(ż)...
http://www.allegro.pl/item242896290_ad1_pwlr.html

Zoltan

http://www.allegro.pl/item242896290_ad1_pwlr.html

Zoltan
Ostatnio zmieniony pn, 10 września 2007, 14:03 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
-
- 250...374 postów
Zdobyłem właśnie EM4 produkcji PWLR. Myślę, że warto ją dodać do listy. Niestety stan lakieru pokrywającego lampę jest taki sobie
, ale za to bardzo ładnie świeci
, a ma przecież więcej niż 50 lat! Czy ktoś coś wie o tej produkcji PWLR? Ciekawe, że szkło w górnej części ma barwę niebieskawą.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
-
- 250...374 postów