ES111
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
ES111
No właśnie - widział ktoś kiedyś taką lampę? Określana jest w katalogach jako 'lampa synchronizacyjna', złużyła jako generator mocy do odchylania najstarszych odbiorników TV. Nie widziałem jej nigdy, nawet na zdjęciu, a bardzo chcę taką mieć. Może ma ktoś i chciałby się s nią rozstać drogą wymiany/sprzedaży?
-
- moderator
Re: ES111
Jeśli idzie o zdjęcie to proszę bardzo:tszczesn pisze: Nie widziałem jej nigdy, nawet na zdjęciu
Opis budowy OTV stworzonego w hitlerowskich Niemczech znajdziesz tu:
http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/ar ... ken/e1.htm
http://www.earlytelevision.org/e1.html
schemat:
http://www.earlytelevision.org/e1_schematic.html
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- moderator
Wielkie dzięki, akurat tej fotki nie znałem.jdubowski pisze:Jeśli idzie o zdjęcie to proszę bardzo:tszczesn pisze: Nie widziałem jej nigdy, nawet na zdjęciu
![]()
A te linki to znam, zresztą jeden schemat OTV z tą lampą jest nawet w Schaltungenach. A zasada działania tej lampy jest gdzieś opisana? Bo katalogu z odpowedniego okresu nie mam, google też nie pmogło. Wygląda mi to na jakąś odmianę pentody (czy może ona jest gazowana?), ale na czym ten pomysł oddzielający ją do oddzielnej kategorii polega to nie wiem. W każdym razie od kilku lat poluję na tą lampę (jak również dokumentację) na Ebayu i w innych miejscach i nic nie znalazłem. To już lampy Ostara się w miarę często trafiają (nawet teraz dwie licytuję :), a nawet firmy Thermiona (co prawda tylko trzy razy je widziałem).jdubowski pisze:Opis budowy OTV stworzonego w hitlerowskich Niemczech znajdziesz tu:
http://bs.cyty.com/menschen/e-etzold/ar ... ken/e1.htm
http://www.earlytelevision.org/e1.html
schemat:
http://www.earlytelevision.org/e1_schematic.html
-
- moderator
Wygląda że lampa jest sterowana impulsami synchronizacyjnymi w siatce trzeciej, siatka pierwsza sterowana ze sprzężenia zwrotnego, siatka trzecia z właczonym zasadniczym obciążeniem (cewki odchylania V lub transformator WN) zbiera zasadniczą część prądu płynącego przez lampę.tszczesn pisze:A zasada działania tej lampy jest gdzieś opisana? Bo katalogu z odpowedniego okresu nie mam, google też nie pmogło. Wygląda mi to na jakąś odmianę pentody (czy może ona jest gazowana?), ale na czym ten pomysł oddzielający ją do oddzielnej kategorii polega to nie wiem.
-
- moderator
To widzę sam ze schematu, ale mnie interesują większe detale - czy to po prostu jest zwykła pentoda nietypowo połączona, czy ma jakieś konstrukcyjne 'patenty'. W końcu taka np. A441 to niby zwykła tetroda a używa się jej zupełnie inaczej. Po prost moje lampowa wiedza ma tu dość istotną lukę :(jdubowski pisze:tszczesn pisze:A zasada działania tej lampy jest gdzieś opisana?
Wygląda że lampa jest sterowana impulsami synchronizacyjnymi w siatce trzeciej, siatka pierwsza sterowana ze sprzężenia zwrotnego, siatka trzecia z właczonym zasadniczym obciążeniem (cewki odchylania V lub transformator WN) zbiera zasadniczą część prądu płynącego przez lampę.
Czołem.
Dane z "Rohrentaschenbuch", Lipsk 1954 (w obu wydaniach takie same, pewnie masz ten katalog, bo właśnie tam jest określana jako "Synchronisationsrohre"):
Charakterystyczne
Ua = +44V
Ug1=+44V
Ug2=0V
Ug3=-70V
Ia=120mA
Ig2=0mA
Ua = +34V
Ug1=+34V
Ug2=+20V
Ug3=-70V
Ia=68mA
Ig2=120mA
Maksymalne
Ua=250V
Us2=250V
Pa=2W
Ps2=2W
Rg1max=20kohm
Pozdrawiam,
Jasiu
W "Fortschritte Der Funk-Technik", Stuttgart 1940, jest duży opis telewizora E1 wraz ze schematami i zdjęciami. Jest też parę słów o "specjalnie zaprojektowanej" ES111, ale raczej nie wygląda na to, by była gazowana. Czyli ES111 zupełnie zwykła to raczej nie jest...tszczesn pisze: To widzę sam ze schematu, ale mnie interesują większe detale - czy to po prostu jest zwykła pentoda nietypowo połączona, czy ma jakieś konstrukcyjne 'patenty'.
Dane z "Rohrentaschenbuch", Lipsk 1954 (w obu wydaniach takie same, pewnie masz ten katalog, bo właśnie tam jest określana jako "Synchronisationsrohre"):
Charakterystyczne
Ua = +44V
Ug1=+44V
Ug2=0V
Ug3=-70V
Ia=120mA
Ig2=0mA
Ua = +34V
Ug1=+34V
Ug2=+20V
Ug3=-70V
Ia=68mA
Ig2=120mA
Maksymalne
Ua=250V
Us2=250V
Pa=2W
Ps2=2W
Rg1max=20kohm
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Akurat gazowana to chyba może być - w końcu pierwsze generatory piły były właśnie na tyratronach robione. Książki niestety nie mam, a i tak pewnie bym dużo nie zrozumiał z powodu nieznajomości języka :(Jasiu pisze:W "Fortschritte Der Funk-Technik", Stuttgart 1940, jest duży opis telewizora E1 wraz ze schematami i zdjęciami. Jest też parę słów o "specjalnie zaprojektowanej" ES111, ale raczej nie wygląda na to, by była gazowana. Czyli ES111 zupełnie zwykła to raczej nie jest...tszczesn pisze: To widzę sam ze schematu, ale mnie interesują większe detale - czy to po prostu jest zwykła pentoda nietypowo połączona, czy ma jakieś konstrukcyjne 'patenty'.
Dzięki, ale tak, mam, zarówno Niemcewicza jak i oba tomy oryginału.Jasiu pisze: Dane z "Rohrentaschenbuch", Lipsk 1954 (w obu wydaniach takie same, pewnie masz ten katalog, bo właśnie tam jest określana jako "Synchronisationsrohre"):
-
- moderator
Re: es111
Dokładnie o tej. A masz jakąś na sprzedaż?staszeks pisze:czy o tej lampie mowa??
-
- 2500...3124 posty
niestety,ale nie.Zresztą jak widzę rarytasy o jakich mówicie to........
W mojej "kolekcji" jedne z ciekawszych to 2ż14b sg302c 16n17d.
Ale ja nigdy nie kolekcjonowałem.Tylko nie wypuszczałem tego co samo wpadło w ręce.Może ciekawostką być kilka lamp pomalowanych czerwoną farbą(odrzut przez zakładową kontrolę jakości)Typy całkiem przeciętne
choć w tej chwili nawet nie jestem w stanie powiedzieć jakie,bo nie mam ich pod ręką.
W mojej "kolekcji" jedne z ciekawszych to 2ż14b sg302c 16n17d.
Ale ja nigdy nie kolekcjonowałem.Tylko nie wypuszczałem tego co samo wpadło w ręce.Może ciekawostką być kilka lamp pomalowanych czerwoną farbą(odrzut przez zakładową kontrolę jakości)Typy całkiem przeciętne
choć w tej chwili nawet nie jestem w stanie powiedzieć jakie,bo nie mam ich pod ręką.
-
- moderator
-
- moderator
Jeszcze tu znalazłem nieco:
http://www.hts-homepage.de/DStahl/DSES111.html
-
- moderator
O dzięki, widzę, że sporo się na tej stronie zmieniło. DO tej pory zaglądałem tam głównie dla lamp Ostar.jdubowski pisze:Jeszcze tu znalazłem nieco:
Szkoda tylko, że tego opisu nijak nie rozumiem :(
BTW. WIdział ktoś kiedyś tą lampę do kupienia? Bo do tej pory na Ebayu jej nie widziałem ani razu.
-
- 250...374 postów
ES 111, 1939tszczesn pisze:
Szkoda tylko, że tego opisu nijak nie rozumiem :(
"Sonderröhre" für den "Volksfernseher" E1, der die Serienfertigung wegen des Kriegsausbruchs nicht mehr erreichte. Das "S" in der Bezeichnung steht für Sonderröhre. Zwei dieser Röhren wurden für die Horizontal- und Vertikalablenkung als kombinierte Synchronisier- und Endröhre verwendet. Technisch ist sie eine Pentode, die statt einem Bremsgitter ein zweites Steuergitter enthält. Das erste Steuergitter läuft im Gitterstrombereich.
"Lampa specjalna" do odbiornika telewizyjnego "Volksfernseher" (tzn. "telewizor ludowy"), ktorego nigdy nie zaczeto produkowac seryjnie z powodu wybuchu wojny. Litera S w oznakowaniu przypisana byla wyrobom specjalnym. Dwie takie lampy stosowano w ukladach odchylania poziomego i pionowego jako "kombinowana" lampa synchronizacyjna i koncowka mocy. Ta lampa jest pentoda, ktora zamiast siatki hamujacej (ekranujacej? - nie pamietam, jak to jest dokl. po polsku) ma dodatkowa siatke sterujaca. Pierwsza siatka pracuje w zakresie prądowym (? - nie wiem, czy chodzi o dodatni potencjal wzgledem katody)... itd itd.
Tego jest za duzo, zeby wszystko przetlumaczyc od reki, bo musze leciec do magla. Zona mnie opierniczy w przeciwnym razie.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 250...374 postów
Jak Pilat w Credo
Wpadlem tu - widze - z tym tlumaczeniem, jak Pilat w Credo. Nie zauwazylem wczesniejszych wyjasnien Szanownych Kolegow, z Jasiem na czele. Z rozpedu przetlumaczylem jeszcze kilka akapitow. Jesli komus potrzebne, niech da cynk. 

Pozdrawiam
Adam
Adam