Można spróbować wpiąć się w katodę lampy ECC81 (wyprowadzenie nr. 8 ), jednak lepszym rozwiązaniem byłoby zbliżenie sondy miernika (kilka zwojów drutu nawiniętych powietrznie, podłączonych do sondy częstotliwościomierza) do aktualnie w danym momencie włączonej cewki L2. Potencjometr 100k w obwodzie anody ECC81 powinien być podczas pomiaru ustawiony w skrajne prawe położenie, zapewniające najwyższą wartość napięcia anodowego (maksimum sygnału w.cz. na cewce L2). Zresztą nie bardzo wiem co w tym układzie można stroić (poza dobraniem liczby zwojów cewek), chyba że Kolega zamierza wyskalować odbiornik. Wszystkie kondensatory zmienne są niezależne. Pierwszy przestraja wzmacniacz w.cz. (stroi się go na maksimum amplitudy sygnału), drugim ustala się odbieraną częstotliwość, a trzeci stanowi rodzaj "precyzera" umożliwiającego dokładne wstrojenie się w odbieraną stację.
Czyli kondensator 3 to taki Coarse?. Czy 1 kondensator ustawia się na stałe czy nie?.Czy dostraja sie go za każdym razem?. Oraz gdzie podpiąć s-metr analogowy?. Jak sie bawic to na całego.
Ostatnio zmieniony wt, 24 lipca 2007, 22:17 przez gilong, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy któryś z Szanownych Kolegow może mi powiedzieć kolejno do czego służa poszczególne potencjometry?. Ostatni to pewnie Vol, środkowy wydaje mi się AF Gain, a pierwszy RF Gain. Czy dobrze myslę?.
Ostatnio zmieniony wt, 24 lipca 2007, 22:17 przez gilong, łącznie zmieniany 1 raz.
gilong
Brak dbałości o poprawną pisownie może świadczyć o braku szacunku dla czytających. Proponuje stosować na początku zdań duże litery i zwracać uwagę na błędy, to może i odpowiedzi będzie więcej...
Przepraszam. Piszę na szybko. Ponawiam pytanie : Czy któryś z Szanownych Kolegow może mi powiedzieć kolejno do czego służa poszczególne potencjometry?. Ostatni to pewnie Vol, środkowy wydaje mi się AF Gain, a pierwszy RF Gain. Czy dobrze myslę?.
EDIT : Posty popoprawiałem.
EF85 zastosowana na wejściu odbiornika jako wzmacniacz w.cz. jest lampą o nachyleniu zależnym od napięcia siatka-katoda (tzw. pentodą regulacyjną). Zastosowany w obwodzie polaryzacji jej siatki pierwszej potencjometr umożliwia płynną regulację wzmocnienia (nachylenia charakterystyki). Druga lampa w tym odbiorniku pełni funkcję mieszacza samooscylującego. Regulując potencjometrem włączonym w obwód anodowy można zmieniać napięcie na anodzie lampy, co umożliwia dobranie najbardziej optymalnego punktu pracy ze względu na skuteczność mieszania (zapewnienie najlepszej czułości i selektywności odbiornika, choć słowo selektywność nie jest tu może najtrafniej użyte). Przy ustawieniu potencjometru na granicy wzbudzenia generatora można odbierać stacje nadające z modulacją AM, po "podkręceniu" oscylacji można odbierać sygnały z modulacjami SSB i CW. Trzeci potencjometr faktycznie reguluje poziom siły głosu.
Witam!
Cewki stanowiące obwód wejściowy powinny być oddalone od cewek pracujących w drugim stopniu odbiornika. Można je umieścić bliżej siebie, ale wówczas należy tak je zamontować, by ich osie były względem siebie prostopadłe. Takie ich usytuowanie zapewniłoby minimalne przenikanie sygnału z jednej na drugą. Na przedstawionym zdjęciu znajdują się one zbyt blisko siebie, a ponadto ich osie są ustawione równoległe (cewki są w dużym stopniu ze sobą sprzężone), co może doprowadzić do wzbudzenia się wzmacniacza w.cz.
Cewki pracujące w obwodzie wejściowym można nawinąć na jednym karkasie, a te w stopniu przemiany na drugim (zachowując oczywiście odległości i prostopadłość między karkasami). Ja jednak proponuję nawinąć je oddzielnie i zamontować na wtykach wciskanych w gniazda, bo to uprości konstrukcję odbiornika i będzie rozwiązaniem w stylu retro
W.g mnie pierwszy odbiornik Marcina -to pierwszy schemat -tam na poczatku. Szczupłość bazy pomiarowej w jego realizacji nie przeszkodzi.
Odbiornik ten na dwóch lampkach -np subminiaturach -typ 5678 i
1AD4 -żarzenie 1,2V /aku. Ni,Cd/ -i paru płaskich bat.w szereg /Ua=30-40V/ to w sam raz na stolik radioamatora. Jako głośnikowe -jakieś tr. sieciowe 2VA- HiFi i tak tu nie będzie -do momentu złapania jakiejś stacji.
Wybrać trzeba np. na krótkich falach -jakąś radiolatarnię -taka może
ktoś tu poda -jest ich pełno -i mają te zaletę ,że na okrągło coś nadają .
A potem -inne schematy-równie ciekawe - powinno to się skończyć na
odbiorniku w pełni cyfrowym -może tylko z jednym obwodem strojonym
na wejściu....
Hmm z miniaturowych lamp to mam 1S4T i nie wiem do czego je wykorzystać... Mam też IF860 ale do stopnia końcowego raczej nie będą się nadawały. Cały czas zastanawiają mnie cewki o oznaczeniu HD i ND z tegoż pierwszego schematu. Nie znam niemieckiego aż tak dobrze i jakoś nie mogę dojść w tekście gdzie one są opisane...
Pozdrawiam!
JAK SIĘ MA 1S5T to w Goooooogle poszukać co to za zwierze i bawić sie -składając -taki prosty -schemat.
Żarzenie -prawie nic -anodowe też z bat. płaskich-wszystko bezpieczne .
Pasmo wybrac 3,5 Mhz -to pasmo będzie stabilne dla budującego -w tym sensie ,że nie będa uciekać częstotliwośći -niby łatwe -ale też trudne -bo
takie zapchane różnymi sygnałami.Nawet ta if860 chyba się będzie mogła nadać na takie pasmo.Jest jeszcze 1,750 Mhz -tutaj też są ciekawe sygnały.Nie wiem w jakim paśmie -ale mapę pogody można też odbierać .A o TV amatorskiej -KRÓTKOFALOWCÓW - to już nie wspominam wogóle....POZDR.