Wykorzystanie rdzeni LL

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

Wykorzystanie rdzeni LL

Post autor: masater »

Witam,
wiele jest opisów, jak należy nawijać trafa.... ale wszystkie mówią o rdzeniach EI. Chcę nawinąć sieciówkę bo mam trochę drutu no i właśnie rdzeń LL. Czy obliczając potrzebne parametry powinienem np liczyć przekrój obydwu kolumn i i nawijać uzwojenia "po pół" i łaczyć je w szereg (mam podwójny karkas), czy zupełnie inaczej się za to zabrać?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: megabit »

Z mojej praktyki wynika że liczyć trzeba tylko 1 kolumne, i nawijać uzwojenie po połowie i łączyć (tak przynajmniej miałem w kupnym)
Paweł
pgrzesko@gmail.com

µ Ω ± ÷ Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β ½ ¼ ¾ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠
Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

a np mogę nawinąć pierwotne i jedno z wtórnych na jednej kolumnie a pozostałe na drgugiej?
A odnośnie nawijania po połowie, powinno się nawijać jakoś w przeciwnym kierunku czy coś w tym stylu?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

masater pisze:a np mogę nawinąć pierwotne i jedno z wtórnych na jednej kolumnie a pozostałe na drgugiej?
A odnośnie nawijania po połowie, powinno się nawijać jakoś w przeciwnym kierunku czy coś w tym stylu?
Tu akurat w trafie nawijanej przez Zatre wszystkie uzwojenia były nawijawe po połowie.

Co do tego pytania to poradź się kol. KaKa :wink:
Paweł
pgrzesko@gmail.com

Awatar użytkownika
masater
125...249 postów
125...249 postów

trafko to było ts60, czyli defakto 60W, licząc jedną kolumne wychodzi mi coś ok 10W, natomiast 2 razem właśnie okolice 60.
Jeszcze jedno, z nomogramu mogę wyznaczyć ile zw na V, mogę to również policzyć, ale we wzorach podana jest Po jako moc całkowita na wtórnych, jeżeli mam rdzeń na 60W a potrzebuję np 40W, to powinienem np stosując nomogram patrzeć na przekrój czy na moc na wtórnym?
Awatar użytkownika
megabit
1250...1874 posty
1250...1874 posty

masater pisze:trafko to było ts60, czyli defakto 60W, licząc jedną kolumne wychodzi mi coś ok 10W, natomiast 2 razem właśnie okolice 60.
Jeszcze jedno, z nomogramu mogę wyznaczyć ile zw na V, mogę to również policzyć, ale we wzorach podana jest Po jako moc całkowita na wtórnych, jeżeli mam rdzeń na 60W a potrzebuję np 40W, to powinienem np stosując nomogram patrzeć na przekrój czy na moc na wtórnym?
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... highlight=

Tu jest wyjaśnione dlaczego liczy sie 1 kolumne
Paweł
pgrzesko@gmail.com