Tkanina maskująca głośniki w Elektritach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Tkanina maskująca głośniki w Elektritach
No i stało się. Pierwszy raz zdecydowałem się wymienić w radiu oryginalną tkaninę na głośniku. Akurat to jest Elektrit Allegro. Materiał jest w wielu miejscach podarty i przetarty, stąd taka decyzja. No ale nie to jest ważne. Zaskoczeniem okazał się wygląd tkaniny tam gdzie nie wyblakła, była zasłonięta obudową radia. Zawsze myślałem, że te tkaniny są w odcieniach beżu, kremowe, no może trochę złociste. W tym wypadku wyszedł na światło dzienne dość ostry, nie ma co ukrywać źółty kolor w dodatku w odcieniu cytryny. Skan dość dobrze oddaje ten kolor. No i teraz pytanie. Ponieważ wydaje się, że jest to oryginalna, fabryczna tkanina, czy ktoś ma radio z zachowanym materiałem o takim kolorze? Czy to seria, czy tylko traf, że akurat taki kolor? W żadnym Elektricie jaki mam z oryginalnym materiałem taki kolor nie występuje. Jak wygląda radio z tak jaskrawym tkaniną? Może ktoś ma fotkę?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
Dzięki. To ciekawe, bo w moim Superiorze tkanina ( zapewne oryginalna ) wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Akurat mam rozgrzebanego, bo pracuję nad skrzynką. Może warto by sporządzić jakąś typologię tych tkanin? Czasem ludzie z niewiedzy wkładają takie zastępcze, że aż zęby bolą od patrzenia. No ale to wszystko nie zmienia faktu, że nie potrafię sobie wyobrazić Allegro z tymi „podpalanymi" krawędziami skrzynki i cytrynową tkaniną na głośniku.
A możesz zrobić fotkę chassis od strony elementów? Jeszcze nie trafiłem na takiego, który zgadzałby się z moimCzujnik pisze:Dzięki. To ciekawe, bo w moim Superiorze tkanina ( zapewne oryginalna ) wygląda tak jak na załączonym zdjęciu. Akurat mam rozgrzebanego, bo pracuję nad skrzynką.

Czujnik pisze: No ale to wszystko nie zmienia faktu, że nie potrafię sobie wyobrazić Allegro z tymi „podpalanymi" krawędziami skrzynki i cytrynową tkaniną na głośniku.
Obejrzałem tą w Allegro i ma inny wzór niż w Superiorze, jakieś kwiatki też się tam znajdą. Mój Allegro nie ma tych przypalanych krawędzi, ma też nieco inaczej położony fornir. Wygląda to jednak na oryginał, ew. ktoś to zrobił perfekcyjnie wiele lat temu. I właśnie kwestia przypalania - czy ktoś wie, czy absolutnie wszystkie Elektrity w tym sezonie miały takie skrzynki? Wielu kolekcjonerów twierdzi, że były też wersje bez przypalonych krawędzi.
-
- 250...374 postów
Jasne, że mogę. Radio jest akurat „ na warsztacie". Mam nadzieję, że moje, chwilowe ingerencje są łatwo widoczne. Znikną kiedy uporam się z kondensatorami. Co do Allegro to mogę zeznać pod przysięgą, że sam widzialem ( i dotykałem ) dwa egzemplarze bez przypalań z dość efektownie położonym fornirem. Żadnego z nich nie mam. Z kilku jakie przewinęły mi się przez ręce wybralem ten, którego wadą była jedynie potargana, cytrynowa tkanina.
No ja właśnie widziałem wiele razy, głównie Allegro i Fidelio, choć i kilka Kordiali się zdarzyło.Czujnik pisze:gerencje są łatwo widoczne. Znikną kiedy uporam się z kondensatorami. Co do Allegro to mogę zeznać pod przysięgą, że sam widzialem ( i dotykałem ) dwa egzemplarze bez przypalań z dość efektownie położonym fornirem. Żadnego z nich nie mam. Z kilku jakie przewinęły mi się przez ręce wybralem ten, którego wadą była jedynie potargana, cytrynowa tkanina.
Dzięki za zdjęcie.
Re: Tkanina maskująca głośniki w Elektritach
W związku z tym, że w końcu udało mi się zdobyć oryginalny głośnik do E. Allegro, postanowiłem go tam zamontować. Okazało się jednak, że głośnik, który siedział w tym radiu dotychczas (załącznik) ma inny rozstaw otworów, wobec czego ktoś wcześniej musiał odkleić tkaninę, aby przełożyć śruby w nowo wywiercone otwory. Aby powrócić do oryginału, ja również musiałem odkleić tą tkaninę. Tu pojawiły się jednak wątpliwości co do jej oryginalności. Co prawda Elektrit we wcześniejszych modelach stosował tkaniny w różne kwiatki i listki, ale w późniejszych, poza moim, takich tkanin już nie widziałem. Charakterystyczny jest jednak ten jaskrawy żółty kolor w miejscach, które nie wypłowiały