brzmienie 6L6 w stosunku do EL34, które 6L6 najlepsze

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pierwszy

Post autor: pierwszy »

LEKTRON pisze:...sprawdzenie oscylo i gen. w pśmie 1 hz - 50 khz pokazuje , iż tetrody wiąz. trzymają harmoniczne bliżej podstawoej częstotliwości i mają (harm) małe ampl.,...
Robiac pomiary oscyloskopem podajac sygnal z generatora powiedz jak Ci wyszlo, ze tetrody to sa blizej prawdy :wink: i "trzymaja" sie blizej podstawowej, i maja harm i male ampl?
Moze ja niepotrzebnie siedze nad analizatorem widma jak to wszystko widac i mozna prosciej?
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: LEKTRON »

nie mam niestety oscylo z pamięciami, zdjęć lampy nie robiłem; płynnie przestrajany gen. , wymiana lamp naprzemiennie (z doborem param. katalog. Ua, bias)) i obserwacja , tego, co się jeszcze oprócz sygn. podstawowego na wy pojawia, prymitywne ale chiba miarodajne
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Zupełnie niemiarodajne, bo wygląda na wróżenie z sinusów :lol:
Awatar użytkownika
LEKTRON
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: LEKTRON »

... i z paru inn. przebiegów,
a swoją drogą wróżka i tak wyposażona, zwłaszcza, że to się w >audiofilskim< dzieje :) ;) (!)
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

LEKTRON pisze:... i z paru inn. przebiegów
A to już zupełna magia, żeby zniekształcenia oszacowywać przy pomocy sygnałów odkształconych.
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: barbie »

Ja obecnie w swoim P-P używam 6CA7 EH (znanych też jako "Big Bottle").

Co do brzmienia - wydaje mi się lepsze (ale to oczywiście bardzo subiektywne odczucie).
Co do pomiarów dla wysterowania sinusem wielkich różnic nie widać (trochę mniej 2, a więciej 3 harmonicznej przy 1kHz w stosunku do EL34 EH, o ile można wierzyć mojemu komputrowi z softem pobranym za darmo z Sieci.

Natomiast różnica jest dość wyraźna przy popędzaniu wzmacniacza prostokątem - czas narastania (1kHz - a generator mam b.dobry!) jest ok. dwa razy krótszy (pojemności między elektrodowe czy jakiś inny diabeł). Mniejsza jest również tendencja do oscylacji.
Poza ustawieniem prądu anodowego w układzie nie robiłem żadnych zmian.

pozdrowienia
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!