Unitra "Lutnia". Jaka igła do gramofonu?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Dareios
2 posty
2 posty

Unitra "Lutnia". Jaka igła do gramofonu?

Post autor: Dareios »

Znalazłem na strychu w niemal idealnym stanie wraz z gramofonem "Lutnię". Jak się zorientowałem nie ma igły. Nie znam się na tym kompletnie. Może mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie mógłbym zobaczyć jaka igła będzie do niego pasować albo gdzie to sprawdzić? Czy to radio posiada jakąkolwiek wartość?
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Obstawiam Uk-4M. To i tak "najnowsza" z wkładek bambinowskich z niewymiennymi igłami. Nieprodukowana od lat. To co czasami jest na Allegro, nawet jeśli jest nieużywane, trudno uznać za nowe (materiał piezoelektryczny rozpada się bez względu na używanie, zwłaszcza w wilgotnych warunkach przechowywania). Popularne i w miarę współczesne jeszcze 20 lat temu wkładki Uf-50/Uf-70 (i ich monofoniczna wersja Uk-9) niestety nie pasują.
Wartość sprzętu jest mierna, chyba że... radyjko jest naprawdę w idealnym stanie i zadbane (warunki strychowe i piwniczne też niszczą sprzęt). Ale to rzadkość i nie wiem jak to przeliczyć na jakieś pieniądze.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Może wartości nie mieć dużej, ale sentyment nade wszystko.
Według opisu na oldradio: http://www.oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=716 , napotkana dwukrotnie była bez gramofonu (choć gramofon miał być). Jak się będziesz jej pozbywać, to do mnie od razu. A a pewno poprosimy o zdjęcia, gdyż może to być unikat :D .
Dareios
2 posty
2 posty

Post autor: Dareios »

dopiero teraz mogłem zrobić zdjęcie. Co sądzicie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

A więc jednak z gramofonem, choć... bez gramofonu :) Uzupełniłem już opis na http://oldradio.pl
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.