Wydzielony z tematu "kolumny diy"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Dlaczego aż obrabiarki numeryczne. Przy odrobinie cierpliwości....
Moje kolumienki były wycinane ręczną wyrzynarką i wykończone papierem ściernym..... zajęło to jedno popołudnie
Pozdrawiam
Moje kolumienki były wycinane ręczną wyrzynarką i wykończone papierem ściernym..... zajęło to jedno popołudnie
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Głośniki to:
GDN 16-60-8-PP i
ARV-104-3/8
Zwrotnice 2-go rzędu dla niskiego z kompensacją rezonansu, a dla wysokiego z dzielnikiem rezystorowym, dla wyrównania skuteczności.
Symulacje i pomiary robione programem Speaker Workshop. Próbny ukłąd do pomiarów wstępnych ze zwykłą obudową. Po wsadzeniu do tej "owalnej" wyniki były trochę lepsze od "kanciatej"
Częstotliwość podziału pierwotnie wybraną na 5kHz musiałem zmienić na 3, ze względu na wredną szpilkę GDNa dla około 4kHz
Niestety bas okazał się nie tak niski jak zakładałem, gdyż dolna granica częstotliwości okazała się dużo wyższa od określonej przez producenta, który na moje pytanie pozostał głuchy. Trochę się poprawiło po przpracowaniu głośników podłączonych na 50Hz do transformatora
Zresztą ich przeznaczeniem był tył w kinie domowym
Efekt końcowy.......
Pozdr\wiam
GDN 16-60-8-PP i
ARV-104-3/8
Zwrotnice 2-go rzędu dla niskiego z kompensacją rezonansu, a dla wysokiego z dzielnikiem rezystorowym, dla wyrównania skuteczności.
Symulacje i pomiary robione programem Speaker Workshop. Próbny ukłąd do pomiarów wstępnych ze zwykłą obudową. Po wsadzeniu do tej "owalnej" wyniki były trochę lepsze od "kanciatej"
Częstotliwość podziału pierwotnie wybraną na 5kHz musiałem zmienić na 3, ze względu na wredną szpilkę GDNa dla około 4kHz
Niestety bas okazał się nie tak niski jak zakładałem, gdyż dolna granica częstotliwości okazała się dużo wyższa od określonej przez producenta, który na moje pytanie pozostał głuchy. Trochę się poprawiło po przpracowaniu głośników podłączonych na 50Hz do transformatora

Zresztą ich przeznaczeniem był tył w kinie domowym

Efekt końcowy.......
Pozdr\wiam
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Bardzo ładnie to wyszło. Nie podoba mi się jedynie wystawienie pierścienia GDN na zewnątrz, ale to kwestia gustu.
Lubię głośnik wysokotonowy, który zastosowałeś.
Co do parametrów podawanych przez Tonsil, to wydaje mi się, że zdarzają się przekłamania, o czym wspominałem w dziale głośnikowym. Może gdybyś pomierzył to i owo, to dałoby się jeszcze uratować kilka herców na dole.
Możliwe również, że korekcja rezonansu (nigdy nie stosuję jej do głośników niskotonowych) jest przyczyną niedostatku niskich tonów. Próbowałeś ją odłączyć?
Lubię głośnik wysokotonowy, który zastosowałeś.
Co do parametrów podawanych przez Tonsil, to wydaje mi się, że zdarzają się przekłamania, o czym wspominałem w dziale głośnikowym. Może gdybyś pomierzył to i owo, to dałoby się jeszcze uratować kilka herców na dole.
Możliwe również, że korekcja rezonansu (nigdy nie stosuję jej do głośników niskotonowych) jest przyczyną niedostatku niskich tonów. Próbowałeś ją odłączyć?
-
- 625...1249 postów
Głośnik niestety nie z Tonsila tylko STS
A brak niskich został zmierzony na samym głośniku. Nawet organoleptycznie stwierdziłem, że górny resor jest trochę twardy.
W tym głośniku, zarówno kosz jak i membrana są z polipropylenu.
Krawędź kosza nie jest zbyt atrakcyjna, dlatego zdecydowałem się na pierścień, a ze względu na brak "ruchomych" części obudowy, odpada montaż od wewnątrz. Załączam zdjęcie bez pierścienia, to z tyłu to zwrotnica testowa (do prób mam cały worek cewek i kondensatorów
)
Sam głośnik mi się spodobał, miał wyjątkowo dużą membranę w stosunku do swojej średnicy, poza tym parametry podawane przez wytwórcę były zachęcające min. mała wartość Vas = 10l pasmo od 45Hz, w praktyce okazało się około 60.
ARV też bardzo lubię za delikatność

A brak niskich został zmierzony na samym głośniku. Nawet organoleptycznie stwierdziłem, że górny resor jest trochę twardy.
W tym głośniku, zarówno kosz jak i membrana są z polipropylenu.
Krawędź kosza nie jest zbyt atrakcyjna, dlatego zdecydowałem się na pierścień, a ze względu na brak "ruchomych" części obudowy, odpada montaż od wewnątrz. Załączam zdjęcie bez pierścienia, to z tyłu to zwrotnica testowa (do prób mam cały worek cewek i kondensatorów

Sam głośnik mi się spodobał, miał wyjątkowo dużą membranę w stosunku do swojej średnicy, poza tym parametry podawane przez wytwórcę były zachęcające min. mała wartość Vas = 10l pasmo od 45Hz, w praktyce okazało się około 60.
ARV też bardzo lubię za delikatność

-
- moderator

To jak zrobiłeś obudowę nie znając parametrów głośnika? Widzę tunel BR, którego na oko nijak nie dostroisz.
Żaden szanujący się producent nie podaje pasma głośnika niskotonowego "od-do", bo wiadomo że wszystko zależy od obudowy zwrotnicy itp. Powinien podać charakterystykę i podstawowe parametry takie jak fs i Q.
Jeżeli zawieszenie jest twarde, to zgadzałoby się z niską objętością zastępczą, ale nie ma nic za darmo, rezonans będzie wysoki.
Pomierz porządnie ten głośnik, bo szkoda misternie zrobionej skrzynki.
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 125...249 postów
-
- moderator
-
- 625...1249 postów

Dane głośników ściągnąłem jakiś czas temu (2004r) z ich strony:
Vas 10l
Qes 0,57
Qms 2,5
Qts 0,46
sprawność 89dB
Chyba nawet miałem je przygotowane dla programu WinISD. I tym to programem obliczałem obudowę. Bo sama skrzynia jest obliczona w MegaCad.
Do strojenia końcowego użyłem Speaker Workschop. Tam też wykonałem symulację i projekty zwrotnic. Swoją drogą umożliwia on wyznaczenie parametrów TS głośników, trzeba tylko wykonać kilka elektronicznych dodatków do kompa i mieć dobrą kartę dźwiękową.
Oto zdjęcie głośnika i pliki do WinISD z danymi STXów (mam jeszcze Tonsila, Atexa i Alpharda)
Pozdrawiam
PS: Piotrze, masz chyba rację, zaczęło się od deseczek ale zrobiło się o głośnikach
-
- 125...249 postów
To chyba jakieś początki ich produkcji, kiedy jeszcze byli małą i nieznaną firmą. Dziś już mają w swojej ofercie kilka głośników godnych polecenia
Myślę że możnaby dobrać lepszy głośnik nawet do tak małej skrzynki. Kiedyś miałem GDN-17 z ich oferty w skrzynce ok 9l, pasmo nie było przytłaczające (w zasadzie tylko szacowane na ucho) ale zadowalające jako mały monitorek. Przyzwoite głośniki tej wielkości robi też tesla. Jakoś do tego GDN-16 mam mieszane uczucia
Moim zdaniem cały wątek jest o głośnikach/kolumnach i zasadne jest przeniesienie go do adekwatnego działu.

Moim zdaniem cały wątek jest o głośnikach/kolumnach i zasadne jest przeniesienie go do adekwatnego działu.