Wcześniejszy powrót z urlopu opłacił się. Znalazłem na śmietniku nieopodal skrzynkę po radiu (z elektryki ostał się tylko głośnik). Zabrałem cudo do domu, gdzie zacząłem je nieco czyścić (musiało być wyrzucone z jakiejś piwnicy). Moje zdziwienie było wielkie, gdy na głośniku ujawnił się romb z napisem "elektrit co. radio". Co ciekawe głośnik okazał się być sprawny.
Rozmowa z OTLampem i porównanie ze zdjęciami w sieci ujawniła, iż posiadana skrzynka jest skrzynką od Elektrita Victoria. Jej stan oceniam na trójkę, może z plusem. Oto bowiem fornir gdzieniegdzie odłazi, zaś drewno jest nieco zaatakowane przez robaki . Jako, że posesja, na której poczyniłem znalezisko jest zabezpieczona domofonem skrzynkę wyciągnąłem przez płot, zaś na wieczór jestem umówiony z tamtejszą dozorczynią, abym mógł nieco poszperać w stojących tam pojemnikach na odpadki. Może jeszcze coś tam znajdę
Alek pisze:Wcześniejszy powrót z urlopu opłacił się. Znalazłem na śmietniku nieopodal skrzynkę po radiu (z elektryki ostał się tylko głośnik). Zabrałem cudo do domu, gdzie zacząłem je nieco czyścić (musiało być wyrzucone z jakiejś piwnicy). Moje zdziwienie było wielkie, gdy na głośniku ujawnił się romb z napisem "elektrit co. radio". Co ciekawe głośnik okazał się być sprawny.
Rozmowa z OTLampem i porównanie ze zdjęciami w sieci ujawniła, iż posiadana skrzynka jest skrzynką od Elektrita Victoria. Jej stan oceniam na trójkę, może z plusem. Oto bowiem fornir gdzieniegdzie odłazi, zaś drewno jest nieco zaatakowane przez robaki :roll: . Jako, że posesja, na której poczyniłem znalezisko jest zabezpieczona domofonem skrzynkę wyciągnąłem przez płot, zaś na wieczór jestem umówiony z tamtejszą dozorczynią, abym mógł nieco poszperać w stojących tam pojemnikach na odpadki. Może jeszcze coś tam znajdę :idea:
A może ci nie jest potrzebna ta skrzynka z głośnikiem?
Chyba mamy jakiś sezon na skrzynki. Znalazłem dziś bowiem w kontenerze na śmieci skrzynkę od Telefunkena Fenomena wraz z głośnikiem i tylną
ścianką. Stan znaleziska bardzo dobry. Warto chodzić po śmietnikach...
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
darczar pisze:Chyba mamy jakiś sezon na skrzynki. Znalazłem dziś bowiem w kontenerze na śmieci skrzynkę od Telefunkena Fenomena wraz z głośnikiem i tylną
ścianką. Stan znaleziska bardzo dobry. Warto chodzić po śmietnikach...
W jakiej wersji? Z czarnym środkiem i metalową ramką, czy całą jednolicie brązową i drewnianą? Ściankę bym z chęcią odkupił, bo mój jeden nie ma ścianki, a drugi ma nędzną.
Dokładnie radio nazywało się TELEFUNKEN-SUPER "Fenomen" Mz744.
Skrzynka brązowa, ramka w naturalnym kolorze aluminium.
Do czego służył znajdujący się z tyłu "potencjomierz" ?
darczar pisze:Dokładnie radio nazywało się TELEFUNKEN-SUPER "Fenomen" Mz744.
Skrzynka brązowa, ramka w naturalnym kolorze aluminium.
Do czego służył znajdujący się z tyłu "potencjomierz" ?
Jak mnie sleroza nie myli (nie chce mi się wyciągać mojego :) - jest to symetryzatro żarzenia, istotny, gdy koncówka jest na AL1 lub RES964.
Tygodnie czatowania przy śmietniku dały rezultat w postaci "wnętrza" radia.
Co prawda brak w nim trafa sieciowego, ale mam nadzieję że zdobędę jego
dane i wykonam nowe. Na ośkach były nawet gałki i to chyba oryginalne.
Lampy to ACH1 i AF7 Telefunken, AL4 PWLR z cokołem przejściowym oraz
lampa prostownicza bez napisu. Skala cała, lecz nieco przybrudzona.
Mam zatem zajęcie na długie zimowe wieczory.
Pochwal się darczar jak to wygląda - z opisu wnioskuje że będzie to Telefunken z roku koło 1936-1938.
Dane trafa nie powinny być problemem - dwa uzwojenia żarzeniowe 4V - jedno koło 1-1,5A pod AZ-kę i drugie koło 4A pod resztę, no i 2x250V ~80mA anodowego.
Pozdrawiam
Jak tylko zdobędę aparat, to się pochwalę.
To chassis idealnie pasuje do znalezionej wcześniej skrzynki.
Zatem jest to TELEFUNKEN-SUPER "Fenomen" Mz744 - jak głosi napis na
tylnej ściance. Wygląda prawie zupełnie jak ten: http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=118
Przód mojej skrzynki nie jest czarny tylko tak jak cała skrzynka - brązowy.
No to nic tylko pogratulować - polski Telefunken to już nie byle zdobycz. No i możesz zaginać różnych speców pytając po której stronie w Telefunkenie jest skala (ponoć tylko polskie były "na odwrót").
Mam podobną skrzynke do tek którą pokazał kolega Darczar z tym że jest ona bakelitowa w kolorze czarnym. Kiedyś pokazywałem zdjęcie na forum ale nikt nie wiedział co to jest. Czyli to jakiś Elektrit. Obudowa również znaleziona na śmietniku...
Hmm a to dobrze wiedzieć, dziękuję! W takim razie nie wiem co to za radio, zdjęcie niestety usunąłem a i tematu na forum znaleźć nie mogę z tym zdjęciem. Puki co pudło działa jako skrzynka na trafa bo nikt jej nie chciał wziąć.