Co wiemy o polskim Ericssonie?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Co wiemy o polskim Ericssonie?

Post autor: Czujnik »

Przeglądałem właśnie stary kalendarz na 1932 rok i cóż widzę? Jak byk reklama radioodbiornika Ericsson. Czy ktoś coś wie o tej spółce? Czy to był tylko import, a może chociaż montownia? Może ktoś ma taki odbiornik? Dla mnie to w każdym razie nowość, Ericssona kojarzylem do tej pory z telefonami, a tu taki klops.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Co wiemy o polskim Ericssonie?

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Przeglądałem właśnie stary kalendarz na 1932 rok i cóż widzę? Jak byk reklama radioodbiornika Ericsson. Czy ktoś coś wie o tej spółce? Czy to był tylko import, a może chociaż montownia? Może ktoś ma taki odbiornik? Dla mnie to w każdym razie nowość, Ericssona kojarzylem do tej pory z telefonami, a tu taki klops.
Nigdy nie słyszałem, aby ta firma w Polsce robiła radia. Podejrzewam, że to import ze Szwecji, albo sprzedaz czegoś innego pod własną marką (choć to raczej współczeny pomysł).
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Ja preferuję Nokię 8) .
Ale ostatnio coś mi się Ericsson obił o uszy. Na pewno jest to skandynawski producent, oczywiście jakiś czas temu nastąpiło anschluss do Sonego.
Jak już jesteśmy przy anschlussach, wiecie że francuski Thomson swego czasu pochłonął najlepsze zachodnioniemieckie firmy, jak np. NordMende, Saba, Dual i Telefunken? Jestem zdruzgotany, już nigdy nie kupię nic produkcji Thomsona!
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Nawrot 8

Post autor: Adam Myslinski »

Witam,

a mnie rzucil sie w oko adres lodzki tej firmy i od razu skojarzylem z innym elektronikiem, ktory mozolnie dzialal za komuny w lokalu przy tej ulicy produkujac piezoelektryczne mikrofony, sluchawki i generatory serwisowe w obudowie dlugopisu. Nazwisko tego inzyniera wyszlo mi z glowy, ale pamietam, ze mial ciagle problemy z Lodzkim Urzedem Niszczenia Prywatnej Inicjatywy. Czytalem gdzies pozniej jego wspomnienia.

Moze ma to cos wspolnego z reklama Ericsona?
Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Wątpię, reklama jest przedwojenna. Jak będę w łodzi mogę sprawdzić ulicę Nawrot (z tego co widzę to numer 8). Może będą jakieś pozostałości starego zakładu, ale w też jakoś nie wierzę (toż to 75 lat minęło od wydania reklamy). A kto sprawdzi Ujazdowskie 47?
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

miki pisze:Jak już jesteśmy przy anschlussach, wiecie że francuski Thomson swego czasu pochłonął najlepsze zachodnioniemieckie firmy, jak np. NordMende, Saba, Dual i Telefunken?
Tak, a potem zeszła na chińszyznę.
BTW - pod marką AEG można kupić "jednorazowe" chińskie miksery w hipermarkecie...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Lodz, ul. Nawrot

miki pisze:Wątpię, reklama jest przedwojenna. Jak będę w łodzi mogę sprawdzić ulicę Nawrot (z tego co widzę to numer 8). Może będą jakieś pozostałości starego zakładu, ale w też jakoś nie wierzę (toż to 75 lat minęło od wydania reklamy). A kto sprawdzi Ujazdowskie 47?
Witam,

Sprawdz. Lodz jest dla mnie (no, moze byla) miastem jak z zamrazarki. Jeszcze dwadziescia lat temu na scianach budynkow przy Narutowicza widzialem autentyczne reklamy pisane cyrylica po rosyjsku, czyli sprzed I wojny swiatowej.

Budynek w Alejach Ujazdowskich w Warszawie istnieje. Popatrz sobie:

http://www.warszawa1939.pl/obiekt_right ... dowskie_47

Nie wiem, co tam teraz sie znajduje, a wyjezdzam na urlop, wiec nie zdaze sprawdzic.
Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Fajnie że pan zahaczył o te napisy cyrylicą, super strona mi się przypomniała: http://www.murale.mnc.pl/ .
Polecam- warto obejrzeć, ja obejrzałem już wszystko po kilka razy 8) .
Przepraszam, że nam temat trochę schodzi...

http://www.murale.mnc.pl/i/m_037_b.jpg
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

nie na temat

miki pisze:Fajnie że pan zahaczył o te napisy cyrylicą, super strona mi się przypomniała: http://www.murale.mnc.pl/ .
Polecam- warto obejrzeć, ja obejrzałem już wszystko po kilka razy 8) .
Przepraszam, że nam temat trochę schodzi...

http://www.murale.mnc.pl/i/m_037_b.jpg
Dzieki za adres. Ten napis na Narutowicza pod balkonem pamietam. Byl jeszcze jeden duzy na szczycie domu. Konczymy dygresje.
Pozdrawiam

Adam