ZG xx (chyba ZG30)

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

ZG xx (chyba ZG30)

Post autor: Maciej Szczodrowski »

Jak w temacie. Mam kolejne kolumny Tonsila. Wymiary podobne do Space86, tzn.: 460x260x195mm. W środku 3 głośniki ustawione w jednej linii w pionie: GDN 20/35/1, GDW 9/15/6, GDWK 5/40/9. Zwrotnicy brak. GDW 9 podpięty był pod 1,5uF/63V, GDWK 5 pod 4,7uF/250V. No i w środku jest ta słynna tkanina wygłuszająca Tonsila.
Mam co do nich mieszane uczucia: GDN liczony jest na 35W, GDWK na 40W, a GDW tylko na 15W. Jak to rozumieć? Na ile Wat są te kolumny liczone? GDNy już mam po renowacji, ale głośniki wysokotonowe wymagają wymiany. Teraz nie wiem co zrobić: kupić identyczne, czy może zrobić mały "upgrade". Co doradzacie? Przydałaby mi się dodatkowa para głośników. Mam nawet do nich "uniwersalne" zwrotnice - tak dla testów.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Moc takiego zestawu to około 40W. Większość mocy przy sygnale muzycznym znajduje się na dole pasma. Dlatego głośniki wysokotonowe mogą mieć (i mają) znacznie mniejsze moce. Ostatnio przyjęło się podawać na głośniku wysokotonowym jego moc maksymalną przy określonym filtrze. Producent zazwyczaj podaje zalecaną częstotliwość podziału i rząd filtru. Stąd pewnie owe 40W na GDWK. Rzeczywista moc, jaką może wypromieniować przeciętna kopułka to pojedyncze waty, co nie przeszkadza im w pracy w mocniejszych zestawach.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Piotr pisze: rzeczywista moc, jaką może wypromieniować przeciętna kopułka to pojedyncze waty, co nie przeszkadza im w pracy w mocniejszych zestawach.
Ta uwaga dotyczy jak sądzę mocy ciągłej, lub średniej, mierzonej w dłuższym okresie czasu, gdyż w impulsach głośnik wysokotonowy musi być w stanie przenosić pełną moc deklarowaną przez producenta (najlepiej taką samą jak pozostałe głośniki zestawu). Cewka przeciętnego kopułkowego głośnika, pracując w szczelinie powietrznej (bez ułatwiającego odprowadzanie ciepła ferrofluidu), jest w stanie wytrzymać obciążenie ciągłe na poziomie ok. 3W. Mimo to jeśli ktoś chciałby zasilać każdy z głośników w kolumnie z oddzielnego stopnia mocy, poprzedzonego odpowiednim filtrem, to maksymalna moc wyjściowa każdego z tych stopni powinna być identyczna, mimo wspomnianego przez Piotra nierównomiernego rozłożenia średniej mocy pomiędzy poszczególnymi głośnikami.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Jasiu

Re: ZG xx (chyba ZG30)

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Maciej Szczodrowski pisze:Jak w temacie. Mam kolejne kolumny Tonsila. Wymiary podobne do Space86, tzn.: 460x260x195mm. W środku 3 głośniki ustawione w jednej linii w pionie: GDN 20/35/1, GDW 9/15/6, GDWK 5/40/9. Zwrotnicy brak. GDW 9 podpięty był pod 1,5uF/63V, GDWK 5 pod 4,7uF/250V. No i w środku jest ta słynna tkanina wygłuszająca Tonsila.
Przypadkiem ten GDWK 5/40/9 nie jest podpięty przez 0,47uF? Też mam tajie kolumny, a na tabliczce napisane jest Renkforce... Od dłuższego czasu stoją w piwnicy, ale może się z nimi przeproszę, bo jak na tak prostą konstrukcję grają całkiem-całkiem. Lubię kolumny zamknięte.
GDW 9/15/6 jest rzeczywiście przeznaczony do mniejszych kolumn, ale zastosowano go przy dosyć dużej częstotliwości podziału (GDN 20 Tonsila nieżle przenoszą "dolne średnie"). Do tego dołożono jeszcze drugi gwizdek prawie równolegle. GDW 9 zdołałem kiedyś spalić (coś mi się wzbudziło) i wymieniłem na jakiś GDW9/60. Był bardzo podobny, miał trochę większą efektywność, ale na mój gust tej kolumience to bardziej pomogło niż zaszkodziło.
Maciej Szczodrowski pisze: Mam nawet do nich "uniwersalne" zwrotnice - tak dla testów.
Hmmm... Myślałem, że z uniwersalnymi zwrotnicami jest tak jak z uniwersalnym klejem - nie istnieją...

Pozdrawiam!
Jasiu
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: ZG xx (chyba ZG30)

Post autor: Janusz »

Jasiu pisze: Też mam tajie kolumny, a na tabliczce napisane jest Renkforce...
Jasiu
Pod takimi nazwami sprzęt był sprzedawany na zachodzie. Spotkałem bodajże wyroby Diory jeszcze pod nazwami Voice; Ei.
W konsekwencji firmy dobrze znane w Polsce były kompletnie nierozpoznawalne za granicą, a szkoda...
785mm
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Skoro jest tak jak piszecie to je uruchomię. GDNy już są po reaktywacji. GDW wyglądają dobrze, ale GDWK muszę kupić nowe. Dlatego pytałem, czy lepiej nie kupić innych mocniejszych. No i te GDW (ze względu na moc) budziły moje mieszane uczucia. Ciekaw jestem jak one (kolumny) zagrają przy mocy 35W. Przecież niskotonowe głośniki nie mają żadnego odcięcia, więc dostają całe pasmo. Czy to nie pogarsza ich charakterystyk?

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Jeżeli wstawisz inne kopułki bez patrzenia w charakterystyki, to masz dużą szansę zamienić siekierkę na kijek. To samo z pozostałymi głośnikami. Moc to raczej drugorzędna sprawa. Przy 35W na pewno zagrają dużo głośniej, niż trzeba, więc bez obaw. Przy słuchaniu muzyki w domu naprawdę ciężko uszkodzić głosniki, a nie sądzę, żeby Twoją ambicją było robienie audycji dla sąsiadów.
Głośnik niskotonowy może nie być filtrowany, jeżeli ma odpowiedni spadek charakterystyki bez rezonansów. Nie będzie on stanowił dużego obciążenia wzmacniacza w zakresie wysokich tonów z racji sporej indukcyjności cewki.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Czyli sugerujesz Piotrze aby zostawić oryginalne głośniki i kondensatory zamiast zwrotnic. Spróbuję. Muzsę tylko GDWK kupić nowe.

Pozdrawiam!
Maciek.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Sugeruję tylko, że jeśli chcesz dokonywać zmian, to powinieneś robić to świadomie. Możesz ulepszyć swoje zestawy, ale potrzebujesz do tego danych na temat głośników, zarówno nowych, jak i starych. Chodzi mi o to, że nie wszystkie typy kopułek będą się nadawały. Przede wszystkim ważne jest dopasowanie skuteczności.
Chciałem też zaznaczyć, że owe kondensatory nie są "zamiast zwrotnicy", gdyż one właśnie stanowią pełnoprawną zwrotnicę.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Kupiłem dzisiaj nowe GDW 9/60/5, GDWK 5/40
Kondensatory zostawić te same, tj. GDW 9 podpięty był pod 1,5uF/63V, GDWK 5 pod 4,7uF/250V?
Jak były podpięte te głośniki? Wszystkie w tej samej fazie, czy GDW w przeciwfazie?

Pozdrawiam!
Maciek.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Maciej Szczodrowski pisze:Kupiłem dzisiaj nowe GDW 9/60/5, GDWK 5/40
Kondensatory zostawić te same, tj. GDW 9 podpięty był pod 1,5uF/63V, GDWK 5 pod 4,7uF/250V?
Jak były podpięte te głośniki? Wszystkie w tej samej fazie, czy GDW w przeciwfazie?
Przytargałem te kolumny z piwnicy - niestety, pianka się wykruszyła - za radą lokalnych głośnikowych guru zamówiłem nowe GDN 20/40. Czyli na razie nie powiem jak grają... Co w nich wtedy zrobiłem - sporo lat temu, jeszcze w czasach przedpecetowych. Na pewno warto poprawić szczelność i wytłumienie - to były tanie kolumny, robione bardzo na odpieprz. Wygląda na to, że nie podobały mi się średnie tony (a raczej ich brak), bo zmieniłem zwrotnicę - szeregowo z GDN dodałem 0.39mH (czyli filtr 6dB od 3kHz, zdaje się, że temu GDN zaczynała tam wyraźnie opadać charakterystyka), GDW9/60/2 połączony przez 4.4uF (czyli 6 dB z przesunięciem około pół oktawy). Próbowałem filtrów 12 dB do wysokotonówek (w obudowie pozostały wiszące cewki, zdaje się 0.27mH i kilka kondensatorów), ale w rezultacie zostawiłem sam kondensator. Mały GDW5/40 był chyba wstawiony tylko jako zaślepka - częstotliwość podziału ustawiona na 40kHz... Zostawiłem go bez modyfikacji.

Głośniki były połączone w zgodnej fazie. Jesteś przekonany do GDWK? Kopułki mają zupełnie inne charakterysktyki od oryginalnych dynamicznych głośników stoźkowych GDW.

Pozdrawiam,
Jasiu
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam!
Postanowiłem zamieścić zdjęcia tych ZGxx, które posiadam, aby miec pewność co do modelu, o którym mówimy.

To rzeczywiście GDW, a nie GDWK. Spróbuję je wszystkie podłączyć w jednej fazie z użyciem tylko kondensatorów, bo nic więcej nie jestem w stanie wymyśleć, a cewek nie posiadam. Ciekawe jak zabrzmią.

Pozdrawiam!
Maciek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Zrobiłem te kolumny. Jednak użyłem te "uniwersalne" zwrotnice. Całkiem ciekawie to wszystko razem działa. Nie wiem, czy to te GDNy są takie fenomenalne w tym modelu, czy to zwrotnice, ale efekt jest fenomenalny. Dobry środek, góra też, a bas powala! Podpiąłem je pod Radmora 5412 i jest super. Bawiłem się basami i gwizdkami i zachowują się doskonale przy różnych ustawieniach. W piątek przywożę drugiego identycznego Radmora, pod którego podepnę Space86 i będę miał piękne 4.0 pod DVD. Zapowiada się wspaniała zabawa. W końcu te stare tranzystorowe Radmory miały uznanie w świecie.

Pozdrawiam!
Maciek.
Maciej Szczodrowski
625...1249 postów
625...1249 postów

Właśnie oglądam (słucham) na nim nim "Chicago" i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że wrażenia artystyczne są o niebo lepsze niż na fabrycznych zestawach "hamdzia-hamdzia" z kompletem plastikowych kolumn 5.1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

A co ten Radmor taki niebieski? LEDY tam wstawiłeś?