Informacji o wzmacniaczu AW2,5RH

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Informacji o wzmacniaczu AW2,5RH

Post autor: gachu13 »

Witam!
Wpadły mi w łapy zwłoki takiego wzmaczniacza (podziękowania dla shimo!!) - dokładniej ostało się chasis z górną pokrywą, dwoma trafami i dławikiem oraz podstawkami i innymi drobnymi elementami. Pod chasis praktycznie pusto :( Jeśli ma ktoś schemat do tego cacka lub dysponuje chociaż zdjęciami wnętrza bardzo proszę o kontakt.
Wzmacniacz zbudowany był na lampach:
2x EF22
2x 6F5M
2X 6P3
AZ4 i AZ1
Resztę widać na fotkach.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Taki wintydż, że nawet nie wiedziałem, że coś takiego może istnieć... Schemat? Wątpię, czy nawet w Radioamatorach się znajdzie... Pewnie ZoltAn lub inni bardzo obleciani fachowcy mogli się z tym wzm. spotkać, ale czy mają schemat- wątpię...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

Witam!
Wszystko co udało mi się znależć. Są dwie wersje schematu, przypuszczam że na schemacie drugim gdzie są dane elementów jest błąd (powinno być 2,5 R ) Jest to odmiana tego pierwszego, chyba dane elementów są takie same.
Życzę powodzenia w reanimacji wzmacniacza
Konstanty
Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Konstanty »

To ja Konstanty jeszcze raz!
Oczywiście w stopniu końcowym powinny być 2 x 6P3 a nie żadne tam 6Ż3, to błędy kreślarskie i słaba korekta przed oddaniem książki do druku
Konstanty
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wygląda na to że schemat się zgadza. Niestety, znaczy to też tyle że brakuje mi dwóch dławików i że coś jest nie tak z uzwojeniem napięcia polaryzacji, bo albo go jeszcze nie znalazłem albo daje 2,5V :D.

Dzisiaj zamontowałem brakujące podstawki i podłączyłem żarzenia. Bardzo martwi mnie duży prąd spoczynkowy trafa zasilającego (koło 250mA) ale trafo się nie grzeje a napięcia są prawidłowe. Przeraża mnie także te 2x 580V anodowego :? Najwyżej końcówkę też puszczę z tego niższego anodowego.

No i na koniec (po raz kolejny) OGROMNE podziękowania dla Konstantego za schematy!

Pozdrawiam

EDIT:
Jak zwykle najpierw napisałem a potem przyjżałem się obu schematom - mój egzemplarz pasuje do tego drugiego (ze spisem elementów) więc nie potrzeba mi uzwojenia do przedpięcia siatek. Domyśla się ktoś jak należałoby połaczyć uzwojenia wtórne trafa głośnikowego aby uzyskać jakąś ludzką (mogłoby być te 12,5 Ohm) impedancję obciązenia?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam!
Prace poszły znacząco na przód, więc pochwale się postępami :D.
W tej chwili zmontowałem stopień wyjściowy i odwracacz fazy plus oczywiście zasilacz. Wzmaczniacz zagrał, choć czułość jest bardzo mizerna, co nie powinno dziwić. Dziwi za to niski poziom przydźwięku (trzeba wsadzić ucho do głośnika żeby go usłyszeć!) mimo że lampy nie są parowane - po prostu miałem tylko dwie 6P3 i na nich uruchamiam wzmacniacz. Badziej hałasuje trafo zasilające, zwłaszcza zaraz po włączeniu napięcia anodowego - co ciekawe, gdy prądy spoczynkowe lamp się ustalą, idzie już dużo ciszej :shock: .

Uzwojenia wtórne trafa głośnikowego połączyłem równolegle (tak jak było na schemacie :oops: ). Jedyne co, póki co, zmieniłem w odniesieniu do schematu, to zmniejszyłem rezystory w siatkach 1 lamp wyjściowych (przeciw-wzbudzeniowe) z 100kOhm na 10KOhm, żeby zbytnio nie ograniczały pasma u góry (ciekaw jestem jak będzie sobie z nią radzić trafo głośnikowe).

Dla zainteresowanych fotka:
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wzmacniacz naprawiony, zamykam temat.

Pozdrawiam
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Re: Informacji o wzmacniaczu AW2,5RH

Post autor: Urban Turban »

Naprawiony i nie pochwalisz się efektem końcowym?
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Bo ja wiem czy jest się czym chwalić :) - wzmacniacz poskładałem 4 lata temu i od tego czasu właściwie stał na półce, ale zdjęty dzisiaj zagrał bez problemów. Czapki na 6Ż7 oczywiście full-custom, z czegoś musiałem je zrobić :D.
Muszę przyznać że jak na taką "estradową szczekaczkę" to gra zupełnie znośnie, choć z tego co pamiętam zrobiłem lampie 6Ż7 w odwracaczu polaryzację automatyczną bo z takim prymitywnym odwracaczem pracującym jeszcze z prądem siatki grał sporo gorzej.
BTW. Wujek mojego taty zarzekał się kiedyś że na takim samym nagłaśniał "ubawy" w miejscowym parku, pewnie gdzieś w latach 60-tych.

Aha, gałkami się (zwłaszcza stryker) nie sugerujcie, wstawiłem co na oko wydało się odpowiednie.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Na allegro pojawił się taki wzmacniacz, niestety w podobnie agonalnym stanie jak mój, kiedy go otrzymałem.
http://allegro.pl/wzmacniacz-lampowy-an ... 92538.html
Podobnie jak mój ma numer seryjny 5XXX czyli podejrzewam że produkcja 10 tys. sztuk nie przekroczyła.
Pozdrawiam
SQ9KQZ