Mamy wzmacniacz stereofoniczny ze wspólnym zasilaczem, czyli wspólny punkt połączenia masy dla obu kanałów jest właśnie w zasilaczu. Jak w takim przypadku umasić gniazda wejściowe (np. chinch), aby po podłączeniu źródła dźwięku nie zamknąć pętli masy?
Osobiście jestem zwolennikiem prowadzenia masy z centralnego punktu - w tym wypadku z zasilacza. Czy więc z obu gniazd chinch prowadzić masę oddzielnie dla każdego z nich, czy połączyć je razem i dopiero do wspólnego punktu?
Prowadzenia masy - układ stereo
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Prowadzenia masy - układ stereo
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
-
- 500...624 posty
-
- moderator
Ja jestem zwolennikiem szyny masy prowadzonej od kondensatora filtrującego do wejścia. Może być wspólna dla obu kanałów, mogą też być dwie połączone w jednym punkcie, najlepiej przy wejściach, ale może też być w zasilaczu. Taki układ nigdy mnie nie zawiódł.
Prowadzenie masy od wejść prosto do zasilacza uważam za gorszy pomysł, niezależnie czy razem, czy osobno.
Prowadzenie masy od wejść prosto do zasilacza uważam za gorszy pomysł, niezależnie czy razem, czy osobno.
-
- 2500...3124 posty
Dobrze mi się spisywało w gitarowcach umasianie chassis przy wejściu. Najlepiej chyba będzie zrobić na gwiazdę lub *jedną* główną szynę idącą pośrodku wzmacniacza od potencjometru głośności przez kolejne stopnie aż do zasilacza. Taki numer przejdzie pod warunkiem, że masz w miarę symetryczny layout szaski. Masę cinchy koniecznie połącz razem i puść od gniazd do potencjometru dwie żyły we wspólnym ekranie, nie będzie żadnej pętli wewnątrz wzmacniacza.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!