Prowadzenia masy - układ stereo

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów

Prowadzenia masy - układ stereo

Post autor: MKramer »

Mamy wzmacniacz stereofoniczny ze wspólnym zasilaczem, czyli wspólny punkt połączenia masy dla obu kanałów jest właśnie w zasilaczu. Jak w takim przypadku umasić gniazda wejściowe (np. chinch), aby po podłączeniu źródła dźwięku nie zamknąć pętli masy?
Osobiście jestem zwolennikiem prowadzenia masy z centralnego punktu - w tym wypadku z zasilacza. Czy więc z obu gniazd chinch prowadzić masę oddzielnie dla każdego z nich, czy połączyć je razem i dopiero do wspólnego punktu?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Ja bym poprowadził 2 osobne przewody i złączył je w centralnym punkcie masy :) ale zobaczymy jak inni koledzy się wypowiedza na ten temat :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ja jestem zwolennikiem szyny masy prowadzonej od kondensatora filtrującego do wejścia. Może być wspólna dla obu kanałów, mogą też być dwie połączone w jednym punkcie, najlepiej przy wejściach, ale może też być w zasilaczu. Taki układ nigdy mnie nie zawiódł.
Prowadzenie masy od wejść prosto do zasilacza uważam za gorszy pomysł, niezależnie czy razem, czy osobno.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Dobrze mi się spisywało w gitarowcach umasianie chassis przy wejściu. Najlepiej chyba będzie zrobić na gwiazdę lub *jedną* główną szynę idącą pośrodku wzmacniacza od potencjometru głośności przez kolejne stopnie aż do zasilacza. Taki numer przejdzie pod warunkiem, że masz w miarę symetryczny layout szaski. Masę cinchy koniecznie połącz razem i puść od gniazd do potencjometru dwie żyły we wspólnym ekranie, nie będzie żadnej pętli wewnątrz wzmacniacza.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!