Lampa kołkowa z 1931 r. na UKF :)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Lampa kołkowa z 1931 r. na UKF :)
Bohaterką jest dość ciekawa lampa z pierwszej połowy lat 30 - trioda F460 Philipsa. Jej imponujące jak na tamte czasy parametry (S=5.5mA/V, k=60) zachęciły mnie do zmuszenia jej do pracy na UKF. Zbudowałem prosty detektor superreakcyjny z samowygaszaniem, który zastartował bez problemu. Udało mi się złapać dwie stacje, jedną na 88.2MHz, a drugą na 89.coś MHz. Sieje jak cholera, ale działa 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Lampa kołkowa z 1931 r. na UKF :)
We Włocławku czy w Łodzi? Bo jak przyjedziesz do akademika, to będzie na czym ŻAKa słuchaćOTLamp pisze:Udało mi się złapać dwie stacje, jedną na 88.2MHz, a drugą na 89.coś MHz. Sieje jak cholera, ale działa

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
We Włocławku. Dzisiaj jeszcze pokombinuję trochę, wypróbuję inne lampy, np. REN904.Vault_Dweller pisze: We Włocławku czy w Łodzi? Bo jak przyjedziesz do akademika, to będzie na czym ŻAKa słuchać.
-
- moderator
W tym układzie? Kiepsko to widzę - indukcyjność doprowadzeń, normana i wzajemna skutecznie będą ci bruzdzić.OTLamp pisze: We Włocławku. Dzisiaj jeszcze pokombinuję trochę, wypróbuję inne lampy, np. REN904.
Nie chcesz poeksperymentować w układzie 'klistronowym', tak jak to się kiedyś robiło?
A pewnie, że będą, ale chciałem właśnie się przekonać, czy da się te lampy zmusić do dobrej pracy w tradycyjnym układzietszczesn pisze:
W tym układzie? Kiepsko to widzę - indukcyjność doprowadzeń, normana i wzajemna skutecznie będą ci bruzdzić.

Nie bardzo wiem, jak to by miało wyglądaćtszczesn pisze: Nie chcesz poeksperymentować w układzie 'klistronowym', tak jak to się kiedyś robiło?

-
- moderator
Coś jak praca inwersyjna, ale w siatce i anodzie umieszczane były obwody strojone (z reguły linie ćwierćfalowe), tą metodą już w latach 20-tych otrzymywano setki MHz. Wystarczy teraz taki generator, podać jego sygnał i antenowy na jakąś małą diodkę, potem konwencjonalny wzmacniacz p.cz. i detektor i mamy radio :)OTLamp pisze:Nie bardzo wiem, jak to by miało wyglądać :roll:tszczesn pisze: Nie chcesz poeksperymentować w układzie 'klistronowym', tak jak to się kiedyś robiło?
Przetestowałem dzisiaj REN904 w tej samej roli. Udało się dość dobrze odebrać włocławską stację lokalną nadającą na 107.6MHz. Ale to jest pikuś w porównaniu z radiem maryja - to odbiera wręcz bosko 
E446 w połączeniu triodowym nie chciała współpracować, ale tu nie ma co się dziwić, wypr. anody jest zbyt daleko.

E446 w połączeniu triodowym nie chciała współpracować, ale tu nie ma co się dziwić, wypr. anody jest zbyt daleko.