MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI NA LAMPIE IW - 18.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: TED »

Serdecznie witam wszystkich -

Macska - bardzo serdecznie dziękuję za schemat sterowania w multipleksie, masz świetny program graficzny do tworzenia schematów. Jestem z natury estetą, i lubię prace w które wkłada się dużo "serca".Dziękuję Ci za szczere chęci, ale TTL-e są w tak niskiej cenie, że proszenie o nie Ciebie było by nieuczciwością i nadużyciem Twej dobroci. Jestem bardzo zadowolony, że pomagasz mi w tworzeniu schematu, i doceniam to. Możliwość zakupu potrzebnych "kostek" będzie bezproblemowa. Zasugerowałeś danie CMOS-ów, ale to zasadniczo zmieniło by schemat. A tak na prawdę poszukiwałem go trzeci tydzień, i dopiero Twój pomysł zrealizuje po części miernik z multiplekserem. To już coś. Ja także starałem się tworzyć elementy miernika, które już znalazłem na stronach internetu i opracowałem graficznie schemat. Generator z dzielnikami powinien być dobry. Do przemiatania posłuży 1.kHz.
Jeśli możesz, naszkicuj schemat wejściowy miernika , bez preskalera wejście "A" 40 - 50MHz.

Serdecznie pozdrawiam, wszystkiego dobrego

TED.
===============================================

Staszku witam - nie gniewaj się, jak powiadano "Syty głodnego nie zrozumie" - ja codziennie muszę zmierzać się z różnego typu wyświetlaczami podobnego typu, robiąc zakupy. Ty wcale sobie nie wyobrażasz jak ja się czuję, nie wiedząc ile mi zważą, czy dobrze, czy prawidłowa cena za zważony produkt. Mam po prostu tego dosyć.
Pisałeś o wyświetlaczach typu OLED PLED, ale wielkość cyfr jest w dwóch rzędach i są małe. Zakupiłem miernik wychyłowy, ponieważ cyfrowe mają duże cyfry, ale bardzo słabo czytam je. Wskazówka miernika na dobrze oświetlonej skali jest widoczna.

Serdecznie pozdrawiam i pomyślności

TED.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Nie bardzo wiem co bedziesz mierzyl, sygnaly na jakim poziomie beda?
Od tego zalezy konstrukcja przedwzmacniacza, ktory moze wygladac jak schemat w zalaczniku.
Proponuje jako nastepny stopien zastosowac uklad formujacy impulsow.
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Serdecznie witam Macska -

Przepraszam, za zwłokę w odpisaniu, ale wczoraj nie mogłem. Dziękuję za piękny schemat przedwzmacniacza do miernika. Słuszna uwaga odnośnie poziomu sygnału wejściowego. Poziom standardowy, jak w większości mierników częstotliwości .(100 - 200 mV).
Jeśli możesz naszkicuj układ formowania impulsów. Nie mam żadnego schematu miernika z multiplekserem, to trudno mi oprzeć się na czym kolwiek z tego układu. Dopiero Ty tworzysz obraz schematu miernika.
Jeśli możesz, odręcznie narysuj roboczy blokowy układ miernika w postaci prostokątów z nazwą funkcyjną oraz układem scalonym, był by to blokowy schemat - jako punkt odniesienia.
Do sterowania cyframi LED lub VFD ośmioma segmentami potrzebne będą 4 multipleksery SN 74151 jak to słusznie przekazał w poście kolega cirrostrato.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam, wszystkiego dobrego

TED.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

A może chcesz sprawny działający miernik częstotliwości typu PFL30? Ma pięciocyfrowy wskaźnik NIXIE, pasmo do 30MHz i zadowalającą czułość (kilkadziesiąt mV). Mam jeden za dużo, z chęcią odstapię.
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Serdecznie witam Tomaszu -

Po prostu wzruszyłeś mnie tą propozycją. Znam ten typ miernika z radioklubu do którego uczęszczałem sporo lat temu. Piękny przyrząd o wielkich cyfrach. Powróciły dawne wspomnienia, kiedy byłem piękny i młody, a teraz jestem tylko piękny. Hi,hi,hi.
Jaka jest jego cena, ponieważ podoba mi się ten miernik, i możemy dokonać transakcji, ale to już na PW.

Bardzo serdecznie dziękuję Tomaszu za ofertę, sprawiła mi ona wielką radość.

Wszystkiego dobrego

TED.
pierwszy

Re: MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI NA LAMPIE IW - 18.

Post autor: pierwszy »

TED pisze: Jeśli możesz naszkicuj układ formowania impulsów. Nie mam żadnego schematu miernika z multiplekserem, to trudno mi oprzeć się na czym kolwiek z tego układu.
TED.
Taki uklad to nic innego niz np inwerter Schmitta 7414, wystarczy do tego wykorzystac jedna z szesciu inwerterow.
http://eshop.engineering.uiowa.edu/NI/p ... 006503.pdf
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Serdecznie witam Macska -

Dziękuję za szybką odpowiedź i objaśnienie mi układu do formowania impulsów. Dawno nie miałem do czynienia z układami cyfrowymi, tak więc mam wiele materiału do nadrobienia. Dziękuję za wszelką pomoc

Serdecznie pozdrawiam i życzę pomyślności.

TED.