MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI NA LAMPIE IW - 18.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: TED »

Szanowne koleżanki i koledzy -

Mam problem. Poszukuję schematu miernika częstotliwości (może być na TTL-ach) sterowanego multipleksowo ośmio segmentowy wyświetlacz na lampie IW -18. (pracującej w kalkulatorach ELWRO 144). Mógł by być także wyświetlacz LED, który można przerobić na układ z tą lampą. Posiadam dwa takie kalkulatory całkiem sprawne i dwie dodatkowe lampki, tak więc układ zasilania mam już rozwiązany i sprawdzony. Teraz wystarczy poprzenosić wszystko co niezbędne na nowe płytki. Pogarsza mi się wzrok, i wyświetlacze VFD nie wchodzą w rachubę.
Jestem otwarty na wszelkie sugestie i rady.

Serdecznie pozdrawiam, wszystkiego dobrego

TED.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Serdrecznie witam kolegów -

Dziękuję bardzo za szczere chęci, ale ja nie próżnowałem do tej pory i odwiedziłem te strony, oraz wiele zagranicznych. Owszem są bardzo ciekawe rozwiązania mierników częstotliwości, ale sterowania multiplekserowego wyświetlaczy VFD nie było.

Może jeszcze ktoś znajdzie jakieś materiały na ten temat, i zamieści w poście.

Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam. Wszystkiego dobrego

TED.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Ja myślę ,że tu potrzebne jest podanie zaakceptowanego już
miernika częstotliwości-jego schematu.
W TTL-u zrobiłem coś na 50MHz -i to wystarczało do odczytu
czestotliwości podstawowych kwarców np.: 6,5456 MHz.
Konstrukcja była opisana w jakimś czasopiśmie /z Elbląga ? albo Olsztyna /-bezpośrednie zliczanie i taktowanie -wyjście pokolejne na segmenty wyświetlacza.Mając przyjęte rozwiązanie -można szukać
sposobów adaptacji wyświetlacza lampowego.
Może być potrzebne stosowanie specjalizowanych ukł. scalonych
ros.
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Re: MIERNIK CZĘSTOTLIWOŚCI NA LAMPIE IW - 18.

Post autor: elektron »

TED pisze:Owszem są bardzo ciekawe rozwiązania mierników częstotliwości, ale sterowania multiplekserowego wyświetlaczy VFD nie było.
Tutaj powinieneś znaleźć coś w źródłach programu.

http://the-end.ep.com.pl/ivanek89.html
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Serdecznie witam wszystkich -

KaW - bardzo cenna uwaga. Mam mirnik zakupiony wiele lat temu jako KIT 079-K. Nowego Elektronika. Obecnie znalazłem jego dokumentację w NIKOP-ie, aby Tobie przekazać.

http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEPJ0/ZEPK0790.htm

Bardzo ciekawe rozwiązanie, pracuje do 1,2. GHz. Jedyny jego minus to wyświetlacz LCD z standardowym sterownikiem jako mikro-czipem na osobnej płytce.
Rozważam dwa wyjścia: Albo (jeśli to było by do zrealizowania) zmienić mu stopień końcowy wyświetlacza na ośmio cyfrowy LED lub VFD ( IW-18).
Jeśli nie jest to wykonalne, to pozostaje mi tworzenie nowego miernika z sterowaniem multiplekserowym na osiem cyfr.
Lampka IW-18, pracuje multiplekserowo z ośmioma cyframi. Kolega Elektron podrzucił mi dalsze informacje odnośnie elektroniki zasilania wyświetlacza, za co Ci Elektron serdecznie dziękuję. Sam rozpracowuję schemat całego układu elektronicznego jednego z kalkulatorów ELWRA 144, gdzie ta lampka pracuje. Mam oba sprawne, tak że zasilanie jest sprawdzone i funkcjonuje.Barwę wyświetlacza można zmieniać w dwóch kolorach. Po zastosowaniu zielonego filtru - cyfry widoczne są w barwie turkusowej. Jednak wystarczy zmienić na fioletowy (plastyk z butelki po napojach), - da piękną niebieską barwę. Budowa miernika z multiplekserowym sterowaniem, bardzo upraszcza elektronikę.
Jeszcze przed wypadkiem, miałem wykony miernik częstotliwości na multipleksie z ośmioma cyframi LED z czasopisma Funk Radio. To był mój pierwszy miernik. Po zmontowaniu, sprawdzeniu poprawności lutowania i połączeń, - zastartował od razu, tylko mała korekta częstotliwości generatora kwarcowego z profesjonalnym miernikiem.
Potem nie wiedziałem czy jeszcze coś ze mnie będzie, tak więc porozdawałem sprzęt i literaturę. Zaginął także schemat tego ciekawego konstrukcyjnie miernika. Miał możliwość zastosowania osobnego układu płytki na LED lub NEXIE.
Obecnie powracam do elektroniki i tworze wszystko od nowa, jak "pogorzelec" budujący dom po pożarze. Hi,hi,hi.
Ten miernik posiada dwa wejścia, niskie 100.Hz - 40.MHz i wysokie po zastosowaniu preskalera SAM -6456 jako dzielnika przez 256 - od 40.MHz - 1,2.GHz.
Bardzo proszę o pomoc w zdobyciu schematu nowego miernika z multiplekserem na IW-18.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam, życzę pomyślności

TED.

Ps: Dodane.
========
Koledzy znalazłem schemat rosyjskiego miernika częstotliwości na IW - 18, - schematem bardzo podobnym do mojego 079-K. Nie znam zamienników rosyjskich układów scalonych. Tak więc przekazuję Wam koledzy do rozeznania.
Elektron - Twój link z materiałami zasugerował, aby poszukać na rosyjskich stronach - na ich wyszukiwarce wpisałem hasło zaraz pojawiło się kilka tematów, w tym także i ten.

TED.
velsper
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: velsper »

TED pisze:(...)

Koledzy znalazłem schemat rosyjskiego miernika częstotliwości na IW - 18, - schematem bardzo podobnym do mojego 079-K. Nie znam zamienników rosyjskich układów scalonych. Tak więc przekazuję Wam koledzy do rozeznania.

TED.
K1816BE31 :arrow: uP 8031
K555ИР22 :arrow: 74LS373
K573РФ2 :arrow: EEPROM 2716
K555ИД7 :arrow: 74LS138
K193ИE3 :arrow: SP8860
K555ИE19 :arrow: 74LS393
K555ЛA3 :arrow: 74LS00

Problem jest tylko w tym, iż trzeba mieć zawartość pamięci EPROM (a póżniej zaprogramować pamięć tą zawartością), zanim zacznie się cokolwiek kombinować z tym układem...
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Serdecznie witam Velsper -

Dziękuję bardzo za szybką i konstruktywną odpowiedź. Zamienniki przydadzą się. Jednak sprawa z wsadem, komplikuje wszystko. Może masz jakąś koncepcję wykonania miernika, może być także na TTL-ach, z multiplekserowym sterowaniem, na IW-18.

Serdecznie pozdrawiam, życząc wszystkiego najlepszego

TED.
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

TED pisze:Mam mirnik zakupiony wiele lat temu jako KIT 079-K. Nowego Elektronika.[...]
Bardzo ciekawe rozwiązanie, pracuje do 1,2. GHz. Jedyny jego minus to wyświetlacz LCD z standardowym sterownikiem jako mikro-czipem na osobnej płytce.
Rozważam dwa wyjścia: Albo (jeśli to było by do zrealizowania) zmienić mu stopień końcowy wyświetlacza na ośmio cyfrowy LED lub VFD ( IW-18).
Jeśli nie jest to wykonalne, to pozostaje mi tworzenie nowego miernika z sterowaniem multiplekserowym na osiem cyfr.
Rozumiem więc, że masz ten miernik z wyświetlaczem LCD?
Zastosowany w nim został wyświetlacz alfanumeryczny ze standardowym sterownikiem HD44780, tak więc raczej bezsensownym wydaje się wykonywanie układu, który emulowałby programowo taki sterownik, a treść wyświetlał na Twojej lampie VFD... Takie "lewą ręką do prawej kieszeni" :D

Generalnie, nie bardzo rozumiem upór w kwestii wykorzystania tej lampy akurat w tym zastosowaniu, skoro posiadasz miernik o dobrych parametrach... :?: Jeśli np. ze względu na słaby wzrok potrzebowałbyś wyświetlacza LCD o większych znakach, łatwiej chyba wymienić LCDka na typ "jumbo", niż mozolić się z wykorzystaniem akurat posiadanej lampy VFD do kolejnego, analogicznego przyrządu.

Zwłaszcza, że - jak piszesz - odtwarzasz swój warsztat od podstaw, co dla mnie oznacza, że zapewne brakuje Ci wielu różnych przyrządów i wykonywanie kolejnego częstościomierza nie wydaje się być priorytetowe... :?
Lampę tę możesz z powodzeniem wykorzystać do innych zastosowań, np. do jakiegoś zasilacza warsztatowego, gdzie wskazywałaby dumnie napięcie i natężenie prądu, sterowana z jakiegoś procesorka ATmega8 na przykład... 8)

Pozdrawiam serdecznie
Staszek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Może ktoś ma gotowy(ja mam układ zlutowany na płytce prototypowej a rysować nie lubię)taki dekoder:4x74151,7490,7447(74247 ładniej wyświetla 6 i 9-kę),7442,trochę oporasków i NPN.Kiedyś to był standard a w EP też coś takiego opisano(i bez epromu bo 7447 to załatwi chyba że jeszcze jakieś znaki ma to wyświetlać ale wiadomo że na IW-18 tylko A,b,C,d,E,F,o i może jeszcze coś a zastosowanie tego dość ograniczone).Jak trzeba to się poświęcę i narysuję...Oczywiście jakiś specjalizowany scalak by to załatwił ale ja takiego nie znam,chodzi o 8xwejście(TTL BCD czyli z wyjść ośmio dekadowego licznika na np.8x7490) i wyście na IW-18.Wykonanie częstościomierza na TTL-ach jest realne i tanie(choć kupa lutowania)ale gotowe używane częstościomierze tanie,a gotowe moduły(bez obudowy ale z wyświetlaczem) razem z preskalerem(adres firmy produkującej w EP) też niezbyt drogie
Awatar użytkownika
TED
10...14 postów
10...14 postów

Serdecznie witam wszystkich -

Staszku - wyjaśnię Ci w kilku słowach, dlaczego nie LCD!. Po wypadku miałem uraz rdzenia kręgowego, co spowodowało utratę przytomności a potem wzroku na okres 24 godzin. Po tym fakcie już nie mogę mieć zegarka na rękę z wyświetlaczem LCD, po prostu tą barwę słabo widzę, i nie chodzi tu o wielkość cyfr, ale o odcień. Choć cyfry będą nawet 2cm. - odcień ekranu i cyfr zlewają się. Tak już mam. Dobrze że po tym fakcie jeszcze widzę. Natomiast mieć miernik częstotliwości z którego nie mogę korzystać bardzo mnie dołuje. Dlatego poszukuje schematu miernika na LED-ach czy VFD (IW-18).
Okulary i odpowiednie oświetlenie (Świetlówka nisko ustawiona) pomaga mi w normalnym "dłubaniu" elektronicznym. Przyzwyczaiłem się już do tego stanu i staram się dostosować do nowej sytuacji życiowej. Życie biegnie dalej, tak więc za lutownicę i do przodu!. Hi,hi,hi.
Mam już mierniki uniwersalne analogowe i wychyłowe oraz miernik pojemności.
Proste układy do sprawdzania tranzystorów, diod itd, jeszcze ze starych czasów, odzyskałem przez internet, na krótkofalarskich stronach. a wykonanie tak prostego układu zajmuje mniej czasu niż wykonanie eleganckiej obudowy do niego. Bo przecież musi ładnie wyglądać!.
Ale cieszę się Staszku, że zainteresowałeś się tym tematem.
===============================================
cirrostrato - To jest to, na TTL-ach może być z powodzeniem, a wyświetlanie tylko cyfr, bez żadnych "wodotrysków".
Jeszcze raz potwierdzam - dobry multiplekser nawet na TTL-ach, jest świetnym przyrządem pomiarowym, o niezbyt wygórowanym poborze prądu i prostocie wykonania.
Jeśli już będę robił płytki, to scalaczki dam na podztawkach. Mam płyty panelowe z elektroniką z dużą ilością podztawek. Dość trudno się je wylutowuje, ale to mam opanowane. A że będzie dużo lutowania - to nic nie szkodzi, nikt mnie nie goni, i lubię to robić.

Jeszcze raz koledzy za wszystko dziękuję i serdecznie pozdrawiam

Pomyślności

TED.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Mam w planach wykonanie miernika częstotliwości na atmega8 albo attiny26. Do tego ze dwa 74hc595, parę tranzystorów i rezystorów. Wyjście oczywiście na IW-18 :P Do większych częstotliwości przydałby się do tego jakiś preskaler, być może sterowany też z µkontrolera. Jeśli układ się uda, z chęcią udostępnię schemat, program i pcb (pewnie będzie dużo smd).
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Witaj TED!
Widze ze niektory koledzy jak baron Münchausen opisuja co bylo lub co bedzie :D
A teraz konkretnie, narysowalem sterowanie multiplexowe na TTL-ach, podajac jako przyklad LD8035E (pojedynczy) VFD.
Jakby byly problemy z kupnem 7486 to mam kilka szt moge Ci wyslac.
Jezeli nie upierasz sie przy TTL-ach to sa CMOS-y multiplexujace po 3 wyswietlacze MC4553.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

TED, rozumiem sytuację, natomiast nadal uważam, że można siły spożytkować lepiej. Są wyświetlacze z takim samym sterownikiem, ale typu OLED czy PLED, dające bardzo kontrastowe, np. białe albo żółte znaki na czarnym tle.

Chyba, że po prostu chcesz mieć frajdę ze zrobienia takiego przyrządu - jest to wytłumaczenie równie dobre, jak każde inne :)

Powodzenia
Staszek