Czy ktoś wie cokolwiek o firmie TEWA?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Czujnik »

Oczywiście przedwojennej. Prawie jestem pewien, że polskiej. Otóż znalazłem w radiu bez wątpienia polskiej produkcji, gdyż składającym się z samych polskich części: Always, Elektrit, Horkiewicz, Polton i taki kubek z cewkami jak na zdjęciu. Naklejka jest bardzo efektowna, tłoczona w metalizowanym papierze. No ale ja nic kompletnie o tej firmie nie wiem. Może ktoś cokolwiek podpowie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Może samo radio też pokażesz, bo zapewne będzie ciekawe?
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

Radio to prościutka jednoobwódowka. Z czasem pewnie, że pokażę. Aktualnie się truje i odkaża.Znalazłem w nim walające się wewnątrz skrzynki naklejki z elektrolitów Elektrit. Po prostu się odkleiły i sobie leżały w otaczającym brudzie. Postaram się je dziś zeskanować i udostępnić. mogą się przydać do rekonstrukcji.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Czy ktoś wie cokolwiek o firmie TEWA?

Post autor: tszczesn »

Czujnik pisze:Oczywiście przedwojennej. Prawie jestem pewien, że polskiej. Otóż znalazłem w radiu bez wątpienia polskiej produkcji, gdyż składającym się z samych polskich części: Always, Elektrit, Horkiewicz, Polton i taki kubek z cewkami jak na zdjęciu. Naklejka jest bardzo efektowna, tłoczona w metalizowanym papierze. No ale ja nic kompletnie o tej firmie nie wiem. Może ktoś cokolwiek podpowie?
Nigdy czegoś takiego nie widziałem. A części Elektrita były normalnie do kupienia, więc to nic nietypowego, że te papierki tam sa.
Awatar użytkownika
Czujnik
250...374 postów
250...374 postów

No to wklejam skany tych etykiet. Może komuś się przydadzą do rekonstrukcji starych elektrolitów? Swoją drogą jak je datować? Wydaje mi się, że to mniej więcej połowa lat trzydziestych, ale pewności nie mam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Te nalepki pochodzą z papierowych kondensatorów blokowych, nie z elektrolitycznych. Elektrit w latach 35-37 często stosował kondensatory elektrolityczne z napisem AHEO*, a później takie wysokie o małej średnicy, które nie miały żadnych napisów.

* do niedawna sądziłem, że produkował je Horkiewicz, ale małe śledztwo wykazało, że są najprawdopodobniej produkcji austriackiej.