Nadajnik na gu50

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gilong
125...249 postów
125...249 postów

Nadajnik na gu50

Post autor: gilong »

Przeszukałem google i nie ma nic na 1, ew dwuch GU50:( zakresy od 160 do 10m, moc nie ważna, te 40wat z jednej GU by wystarczyło, dysponuję miernikiem czestotliwości. Modulator mysle zrobic na EL84, albo ECL86. Znajdzie się coś? Trafo sieciowe dam z WS-17 luna, ok 800stałego na anody. VFO wykozystam z odbiornika R-311 z ktorym PA będzie pracowało. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Po przejrzeniu posiadanych książek, znalazłem dwa schematy bardzo prostych liniowych wzmacniaczy zbudowanych na lampie GU50. Pierwszy z nich, opisany w książce "Amatorskie urządzenia krótkofalowe" Ryszarda Girulskiego SP5QQ, to wzmacniacz wykonany na dwóch równolegle połączonych lampach z uziemionymi siatkami, sterowany w katodach lamp. Przy takiej konfiguracji impedancja wejściowa wzmacniacza wynosi 50-70 om, co daje możliwość bezpośredniego sterowania linią współosiową ze wzbudnicy SSB, lub transceivera. Dławiki antyparazytowe w obwodach anodowych zostały wykonane przez nawinięcie 10 zwojów drutu o średnicy 1mm na rezystorach MŁT 100R/1W. Ponieważ lampy sterowane są w katodach, to na wyższych pasmach amatorskich wskazane jest zastosowanie dławików w obwodach żarzenia lamp. Autor zapewnia, że przy mocy sterującej 5-7W, moc wyjściowa tego wzmacniacza może osiągać 120-130W.
Inny schemat wzmacniacza z lampą GU50 znalazłem w książce Andrzeja Janeczka "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych". W przedstawionym w niej transceiverze JOWISZ lampa ta, sterowana lampą 6P15P, jest w stanie oddawać do anteny 50W mocy w.cz.

W internecie więcej na temat lampy GU50 można znaleźć wpisując w wyszukiwarce jej symbol cyrylicą:

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=%D0 ... Google&lr=

np. te dwa schematy wzmacniaczy:

http://www.cqham.ru/pa26_18.htm
http://es4bd.qrz.ru/part6/gu50.shtml

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Dziękuję , kolega jak zawsze pomocny. Narazie muszę się zająć stopniem sterującym. Ponieważ mam sam odbiornik, muszę dobudować nadajnik. Fakt posiadania odbiornika, będzie tez pomocny przy zestrojeniu. Myślę o emisjach AM oraz SSB na pasmach 160-40m. Duże moce mnie nie interesują. Myślę ze 2 GU50 wykożystam nie katując ich zbytnio, albo użyję jednej i dam jej popalić żeby wydusiła te 40watt. Ale trzeba od początku. Co potrzebne? Modulator, Stopień sterujący i końcowy? Generator fali nośnej , Mieszacz? Pozdrawiam i czekam na dalsze instrukcje.
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Schemat 2_GU50.JPG bardzo mi się podoba ale zasilany jest z 1200V a ja mam do dyspozycji ok 700V:( Nie potrafię znaleźć czegoć ciekawego na googlach:/
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: darczar »

"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Wybaczcie ale ze mnie chyba taka dupa i nie umię szukac:( Przedstawię sprawe jeszcze raz. Potrzebuję zrobic nadajnik. Nie dopałkę lecz cały nadajnik. Nie obchodzi mnie moc bo w pełni zadowoli mnie jedna dobrze wysterowana GU50. Modulacja powiedzmy tylko SSB, zasilanie do 700V, myslalem żeby jako stopień sterujący użyć czegoś takiego http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=7512 (samego nadajnika) ale tutaj brak modulatora. Czy do tego schematu można dołożyć modulator ? Jeśli tak to bardzo prosił bym o pokazanie jak.Wiem że jestem natrętny ale Krutkofalarstwo to moja pasja a nie mam nadajnika. Do wykożystania mam 2xGU50,kilka 2ż27ł, kilka 4ż1ł, kilka 4p1ł, el84, ecl86, ecc81, kilka ecc85 oraz kilka ecc88, ef85, ef89, ech81. Pozdrawiam i prosze bardzo o pomoc.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

gilong pisze:Krutkofalarstwo to moja pasja a nie mam nadajnika. Do wykożystania mam 2xGU50,kilka 2ż27ł, kilka 4ż1ł, kilka 4p1ł, el84, ecl86, ecc81, kilka ecc85 oraz kilka ecc88, ef85, ef89, ech81. Pozdrawiam i prosze bardzo o pomoc.
By wykonać nawet bardzo prosty nadajnik, mogący pracować na kilku pasmach amatorskich z modulacją SSB, należy dysponować sporą wiedzą i dużym doświadczeniem, nie wspominając już o konieczności posiadania odpowiedniej aparatury pomiarowej, oraz umiejętności korzystania z niej. Zanim zacznie się budować tego typu układy, powinno się poznać rodzaje i zasady działania: generatorów wysokiej częstotliwości, filtrów (RC, LC, kwarcowych), mieszaczy zrównoważonych, modulatorów, wzmacniaczy liniowych wysokiej częstotliwości i stopni wyjściowych, oraz wszystkich zagadnień związanych z ich funkcjonowaniem, sprzężeniem i wzajemnym dopasowaniem. Zanim ja wykonałem swój pierwszy działający transceiver, przez kilka lat uczęszczałem do klubu krótkofalowców (będąc jeszcze uczniem szkoły podstawowej), gdzie wraz z kilkoma kolegami zdobywaliśmy odpowiednią wiedzę i umiejętności. Nie wiem czym dysponuje Kolega (wiedza, umiejętności, aparatura pomiarowa), a bez tych informacji nie bardzo wiem jak mógłbym pomóc. Może na początek przedstawię schemat prościutkiego nadajnika lampowego SSB. Do jego budowy potrzeba ośmiu bardzo popularnych i łatwych do zdobycia lamp. Po dodaniu na wyjście stopnia liniowego na GU50 można bez problemu uzyskać 50W mocy w.cz. w antenie.
Schemat pochodzi z książki Ryszarda Girulskiego "Amatorskie urządzenia krótkofalowe", a jego autorem jest polski krótkofalowiec SP5BB.
Bardzo popularną konstrukcją lampową, budowaną przez wielu krótkofalowców-konstruktorów (kilkadziesiąt lat temu), był również pięciopasmowy transceiver w/g projektu SP5WW (mieliśmy taki transceiver w początkowym okresie działalności klubu).

Zapomniałbym o najważniejszym - wykonanie takiego transceivera zajmowało przeciętnie kilkaset godzin pracy, co w praktyce oznaczało, że budowało sie go wiele miesięcy, a wliczając w to późniejsze poprawki i modyfikacje, nawet kilka lat!

Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Może zadowoli Cię któryś z tych nadajników:
http://radiolamp.hut2.ru/shem/transmitter/
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

:arrow: darczar
Kolega gilong szuka nadajnika, który posiada "tylko" modulację jednowstęgową z wytłumioną falą nośną (SSB), a takiego nie da się wykonać bez zastosowania stabilnego generatora kwarcowego, zrównoważonego modulatora, dobrego filtru kwarcowego, oraz przemiany częstotliwości za filtrem, czyli stabilnego generatora o regulowanej częstotliwości (VFO), drugiego mieszacza, oraz kilku stopni wzmocnienia o dużej selektywności (celem uzyskania regulowanej częstotliwości nadajnika, z odpowiednim wytłumieniem produktów przemiany). Wykonanie takiego układu, nawet na tylko jedno z krótkofalarskich pasm amatorskich, może stanowić "wyższą szkołę jazdy", szczególnie dla osoby niedysponującej odpowiednią wiedzą i aparaturą :?

Pozdrawiam,
Romek
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Witam. Dysponuję miernikiem czestotliwośći, sondą w.cz, multimetrami. Wiedzy troszke juz mam w zakresie w.cz bo interesuję się tym aktywnie od ok 2lat, tylko że do tej pory jedynie robilem odbiorniki. sprawa wygląda tak ze sygnał z generatora chciał bym pobrać już z mojej R-311. Więc jedna rzecz odpada. modulator potrzebny rzeczywiscie ale chyba zrobię go na 741. mieszacze nie będą problemem ponieważ mam 2 ne602 a wiadomo że mają one znakomite parametry przy kilku elementach zewnetrznych. Podoba mi się schemat ktory przedstawilem wyżej , tylko dolozyc modulator by trzeba. Dało by się?.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

gilong pisze: modulator potrzebny rzeczywiscie ale chyba zrobię go na 741. mieszacze nie będą problemem ponieważ mam 2 ne602 a wiadomo że mają one znakomite parametry przy kilku elementach zewnetrznych. Podoba mi się schemat ktory przedstawilem wyżej , tylko dolozyc modulator by trzeba. Dało by się?.
Na 741 można wykonać, co najwyżej, przedwzmacniacz mikrofonowy z kształtowaniem charakterystyki (w telekomunikacji zalecane jest obcięcie pasma toru niskiej częstotliwości, tak by mieściło się w przedziale 300Hz-3kHz).
By otrzymać modulację jednowstęgową, oprócz przedwzmacniacza mikrofonowego, generatora kwarcowego, mieszacza zrównoważonego na układzie NE602, potrzebny byłby jeszcze filtr kwarcowy, oraz kolejny mieszacz sterowany sygnałem z przestrajanego generatora VFO dla otrzymania właściwej częstotliwości wyjściowej.
Co do prostego modulatora, to możliwy do realizacji w stopniu wyjściowym jest jedynie modulator amplitudy, ale tego typu modulacji krótkofalowcy od bardzo dawna nie stosują.

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
darczar
500...624 posty
500...624 posty

Romekd pisze::arrow: darczar
Kolega gilong szuka nadajnika, który posiada "tylko" modulację jednowstęgową z wytłumioną falą nośną (SSB), a takiego nie da się wykonać bez zastosowania stabilnego generatora kwarcowego, zrównoważonego modulatora, dobrego filtru kwarcowego, oraz przemiany częstotliwości za filtrem, czyli stabilnego generatora o regulowanej częstotliwości (VFO), drugiego mieszacza, oraz kilku stopni wzmocnienia o dużej selektywności (celem uzyskania regulowanej częstotliwości nadajnika, z odpowiednim wytłumieniem produktów przemiany). Wykonanie takiego układu, nawet na tylko jedno z krótkofalarskich pasm amatorskich, może stanowić "wyższą szkołę jazdy", szczególnie dla osoby niedysponującej odpowiednią wiedzą i aparaturą :?

Pozdrawiam,
Romek
Racja. Zasugerowałem się treścią pierwszego postu w tym wątku.
Aby uzyskać dobrej jakości modulację SSB, należy spełnić wszystkie
podane wyżej warunki. Można także próbować fazowej metody
formowania sygnału jednowstęgowego. Póki co proponuje jednak koledze
Gilongowi lekturę książki "Amatorskie nadajniki KF i UKF" autorstwa
SP5AFL i SP5XM, oraz tego wątku:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=6076
Pozdrowienia.
Darek
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Jutro sprobuje wrzucic schemat wzmacniacza mocy na GU50 sterowanie w S2. Stopniem napedzajacym jest Jak mnie pamiec nie myli EL83 pracujaca w klasie A.
Moc wzmacniacza okolo 100W..

Budujesz TRX lampowy moze ? :P ( bo ja zaczynam) wzbudnice SSB mam juz gotowa.

73 !
SQ2III
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Witam. TX buduję, bo Rx mam już:) Mogę prosić schemat? Bardzo był bym wdzięczny.Pozdrawiam, może razem do czegoś ciekawego dojdziemy:)
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

Z mila checia ci pomoge :D tylko jutro strzele fote to wkleje ja na forum.

Jaki RX zrobiles ? U mnie dopiero to plany bo zamierzam wykorzystac stopnie odbiornika i nadajnika jako jednosc.. ( zawsze odpadnie mi lamp)..

Zbudowana narazie czesc TX czyli BFO .Modulator zrownowarzony i filtr kwarcowy.Zreszta posty sa na foum..