Czerwone oko magiczne-gotowe.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

Na razie wszystkie dostępne informacje są tutaj:
http://tubedevices.com/alek/pwl/oko/oko.htm
hud
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: hud »

witam wszystkich
piękna lampa. nie wiedziałem, że nikt wcześniej nie zrobił czerwonego luminoforu. tym bardziej gratuluje
pozdrawiam
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

hud pisze:nie wiedziałem, że nikt wcześniej nie zrobił czerwonego luminoforu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
hud
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: hud »

dzięki Zibi :oops: nigdy nie widziałem oka inszego niż zielone. jestem pod takim wrażeniem dokonań Alka, że się zagalopowałem
pozdrawiam
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ximian »

Aż będe musiał podlecieć i zobaczyć tą lampę. W sumie na zdjęciu nie widać dokładnie najbardziej mnie interesującej rzeczy czyli jak jest położony luminofor. Chodzi mi po głowie wykonanie luminoforu dwukolorowego. Najlepiej wydaje mi się do tego nadawało by się szkło laboratoryjne do przykrywania obserwowanej pod mikroskopem próbki (prostokąt 1x1cm grubości 0,5mm) pół do połowy dać czerwony do połowy jakiś inny żeby w momencie przekroczenia wartości zapalał się drugi luminofor. Gdyby okazało się to możliwe można by było narobić większą ilość tych dwukolorowych podkładów. Przypuszczm,że kilka gramów tej pasty luminoforu starczyłoby na sporą ilość lamp to i zrobić większą ilość płytek z luminoforem raz.
I co pan na to panie Alku?
Alek

Przede wszystkim zapraszam. Wtedy będzie można się wszystkiego dowiedzieć.
Alek

Kolejne prototypy doświadczalne dowodzą trudności technicznych.
Przy oku z ekranem wielobarwnym problemem staje się niestety kwestia precyzyjnego położenia systemu w balonie oraz równość nałożenia kolejnych pasków. Chcemy bowiem, by zmiany barwy zachodziły w sposób ostry. Poza tym ani posiadany lumionofor niebieski ani zielony nie wykazują tak dobrej wydajności świetlnej jak luminofor czerwony. Zatem dalsze prace będš na razie ograniczone do tego luminoforu.
Chcąc uzyskać dużą czułość odchylania listków należy elektrodę sterującą umieścić możliwie blisko katody. To wymaga zadbania o jej właściwy naciąg (także ze względu na zniekształcenia geometryczne krawędzi cienia). Pręt sterujacy może być bardzo cienki (np. 0,18 mm), ale wymaga to dwóch punktów jego podparcia. Zapewne spowoduje to kolejny problem: duża ilość detali to trudność w odgazowaniu i utrzymaniu próżni w lampie. To nakazuje poważnie zająć się stosowaniem getterów BaAl.

Prezentowany na fotografii prototyp zawiera triodę sterującą. Niestety jednak ta integracja na razie skończyła się klapą, prawdopodobnie ze względu na zbyt marne właściwości tej triody. Prawdopodobnie trioda sterująca nie będzie na razie integrowana we wskaźniku. Muszę jednak wykonać jeszcze parę prób z włączeniem tego oka, aby przekonać się, czy rzeczywiście nie ma sensu prowadzić prac nad integracją triody. Prototyp nie spełnił założeń odnośnie czułości i zniekształceń geometrycznych, co jest spowodowane wymienionymi wcześniej wadami: złym naciągiem katody i złym położeniem elektrody sterującej względem katody (przede wszystkim przesunięcie prawo-lewo).
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Niejaki (Heniek?) Ford (mój imiennik)robił pojazdy w kolorze jaki sobie kupujący życzył to i Aleksander Zawada robi pod klienta o ile ten jest chętny mieć ,,oko" czerwone.A poważnie to wyróżnikiem Alka powinien być wyłącznie luminofor czerwony.Bez dyskusji.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: k4be »

Mały OT: może przydałaby się korekta tekstu na http://tubedevices.com/alek/pwl/oko/oko_e.htm ? Pełno bardzo dziwnych błędów (automatyczny tłumacz?).
Alek

Poprawię, ale w wolnej chwili :idea:
Alek

Re: Czerwone oko magiczne-gotowe.

Tym razem oko zielone. Konstrukcja nieco podobna do EM80. Próba dowodzi, że potrzeba jednak dołożyć siatkę zerową. Inaczej ujawniają się nierównomierności emisji.
Nadal też kłopot sprawia symetria obu listków :( .

filmik mov (12M)

http://www.tubedevices.com/alek/pwl/oko/oko_zielone.mov
Awatar użytkownika
Michał_B
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Michał_B »

Symetria troszkę słaba. Bardziej przypomina EM85. Bardzo ładnie ci to wyszło. Wsadzając to do tej mniejszej bańki nadawało by sie do jakiegoś reakcyjniaka.
Jak ci się udało tak równo nałożyć luminofor? Z tego co się orientuje miałeś z tym problemy przy czerwonym oczku.
Serdecznie zapraszam na moją stronę dotyczącą powojennych Polskich telefonów: http://telefony.elektroda.eu
Alek

Te problemy to przeszłość :) . Mam zamiar niebawem powtórzyć eksperyment dla luminoforu czerwonego, ale dodając już siatkę zerową :idea:
mkali
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: mkali »

a mi się bardzo podoba to zielone. piszę się dwie z pierwszej komercyjnej serii :P
Alek

Powtórzony eksperyment dla oka czerwonego i dodatnie siatki zerowej nie polepszyło w istotny sposób sprawy, natomiast zmniejszyło znacząco jasność obrazu. Być może akurat ten egzemplarz lampy nie jest dobry (słaba katoda).