Mam pytanie: chciałbym zrobić przedwzmacniacz RIAA na lampie PCC88 wykorzystanej w układzie kaskody, z zaprojektowaniem kaskody poradzę sobie ale jak zaprojektować filtr (może jest gdzieś gotowy)? Wolałbym podłączyć go w pętli sprzężenia zwrotnego, można byłoby odłączać i w miarę potrzeby używać jako przedwzmacniacza mikrofonowego.
A może przedwzmacniacz RIAA na kaskodzie jest z góry chybionym pomysłem?
Kaskoda jest o tyle dobrym pomysłem, że przy dużym wzmocnieniu ma małe szumy (wzmocnienie jak pentoda przy szumach triody).
Natomiast uważam, że korekcja bierna pomiędzy stopniami wzmocnienia w przypadku wzmacniacza lampowego jest lepszym rozwiązaniem, niż sprzężenie zwrotne. Odłączyć można równie łatwo. Ale to moja subiektywna opinia.
Stałe czasowe korekcji to 75us, 318us i 3180us. Sposób włączenia filtrów możesz zobaczyć oglądając schematy, których jest mnóstwo. Gdzieś na forum walają się dwa moje - jeden lampowy z korekcją międzystopniową, drugi tranzystorowy z korekcją w sprzężeniu zwrotnym.
A jak PCC88 radzi sobie z pracą w zakresie niskich prądów (około 1mA?) Teraz jak to sobie liczyłem to wyszło na to, że albo muszę sobie skombinować zasilać 600V albo obrać inny punkt pracy (niskoprądowy właśnie).
Przykładowo: katalogi podają punkt pracy: Ua-90V, Ug=-1,3V Ia=15mA, aby mieć sensowne wzmocnienie Ra przewidywałbym w granicach około 100k, ale przy tym prądzie w układzie kaskody na Ra odłoży mi się potężne napięcie.....
No, myślałem, że z tą kaskodą nie będę miał problemu a tu się przeliczyłem
sztyga20 pisze:
Przykładowo: katalogi podają punkt pracy: Ua-90V, Ug=-1,3V Ia=15mA, aby mieć sensowne wzmocnienie Ra przewidywałbym w granicach około 100k, ale przy tym prądzie w układzie kaskody na Ra odłoży mi się potężne napięcie.....
Możesz dać mniej prądu, ale przy 100kΩ to ci wzmocnienie kilkusetkrotne wyjdzie - potrzebujesz aż tyle w jednym stopniu?
Trudno mi tak na sucho ocenić jakiego wzmocnienia będę potrzebował w tej kaskodzie, nie mam w tym temacie prawie żadnej praktyki... Będzie jednak za tą kaskoda jeszcze stopień oporowy na lampie 6f12p (ma duże wzmocnienie a i liniowość całkiem dobrą).