EF80 i nie tylko

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

Długo bawiłem się z tym kompresorem. Próbowałem z EF183 i EF89.
Lepiej jednak pracowała EF89 z tym, że Us2 =20V. Tak niskie napięcie siatki osłonnej dobrałem po to, by przy niezbyt dużym napięciu regulacyjnym mieć spore zmiany dynamiki.
W magnetofonie ZK145 i ZK125 stosowano pentodę regulacyjną EF83, z którą już niedługo będę się bawił.
Zabieram się (a właściwie już się wziąłem) za lampowy magnetofon (kasetowy-tak, tak). Nie będzie to jednak układ elektryczny dajmy na to z ZK 1xx.
Pokrótce naświetlę sprawę. Nie będzie automatyki zapisu (automatycznej regulacji poziomu) rodem z ZK145 z 4-15 minutowym opadaniem. Uważam, że to bez sensu i niszczy dynamikę. Wolę ręczną regulacje poziomu, tradcyjne oczko magiczne podwójne EM83 lub EMM801.
Natomiast chcę dać coś w rodzaju dolby B (tzn kompresor i ekspandor dla wyższych częstotliwości) włączany opcjonalnie przełącznikiem. Dodatkowo coś w rodzaju HX-PRo, tzn w momencie gdy pojawiają się tony wysokie zmniejsza się prąd podkładu.
Pójdzie w to wszystko od groma lamp, bowiem skłaniam się do konstrukcji oddzielnej toru zapisu i odczytu. Na dobry początek robię jednak tor odczytu.

Robię także taki dydaktyczny układ elektronowej regulacji barwy dźwięku oparty właśnie na 3 pentodach regulacyjnych i 3 filtrach. Potem suma z tego wszystkiego :D
Wiem, że teraz w modzie potencjometry z silniczkami, ale chcę zrobić coś innego.

W załączniku układ magnetofonu ZK145.
Ażeby było śmiesznie to pentoda regulacyjna pracuje nie tylko w torze nagrywania ale także w torze odczytu (jako druga lampa po EF86). Napięcie sygnału na jej siatce wynosi 85mV. Schemat pochodzi z książki "Magnetofon ZK120,125, 140,145" Głuskiego i Próchnickiego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Post autor: _idu »

Eeee, z EF89 nie jest az tak zle Jasiu....
Jak spolaryzujemy siatke sterujaca napieciem bliskim zeru (np. -1V) to w stopniu wstepnym moze sobie popracowac.

Sluchajac jak odbiera na zakresach AM radio z wstawiona pentoda o krotkiej charakterystyce w miejce pentody regulacyjnej - mozna zauwazych ze wtedy ma miejsce gwaltowne przesterowanie sygnalu. W ptrzypakdu lamp regulacyjynch zanim pojawia sie znieksztalcenia dosc skutecznie zostanie zredukowane wzmocnienie.

Jesli wzmacniamy sygnaly o poziomie dzisiatek miliwoltow to mozna wykorzystac pentode regulacyjna do kompresji.
Jesli chodzi o typowy przester to chyba latwiej o niego w zwkylje pentodzie o krotkiej charakterystyce.

Taki prosty eksperyment jak zamiana EF89 na EF80 w radiu duzo daje odpowiedzi.
_idu

Post autor: _idu »

Co do EF83, hmm od dlugiego czasu lezy na schaberplatzu jedna sztuka E83F wygladajaca na noweczke. Szkoda ze tylko jedna ...
Jasiu

Post autor: Jasiu »

STUDI pisze:Co do EF83, hmm od dlugiego czasu lezy na schaberplatzu jedna sztuka E83F wygladajaca na noweczke. Szkoda ze tylko jedna ...
E83F i EF83 to zupełnie inne lampy. Pierwsza to pentoda szerokopasmowa o krótkiej charakterystyce, a druga to pentoda regulacyjna. Zresztą podobno przeznaczona specjalnie do układów audio :? Zdążyłem już sprawdzić, że i EL93 producent zaleca do tego celu. Widzę, że będę się jeszcze musiał pobawić gitarowym wzmacniaczem moich Dziewczynek - tam wsadziłem tą lampę.

Pozdrawiam,
Jasiu
Alek

Post autor: Alek »

Bardzo żałuję, że tak mało tych EF83. Sam mam chyba 2 szt tylko :cry:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

STUDI pisze:Co do EF83, hmm od dlugiego czasu lezy na schaberplatzu jedna sztuka E83F wygladajaca na noweczke. Szkoda ze tylko jedna ...
Bo poprzednio kupiłem dwie sztuki z czego niestety mi się jedna potłukła podczas porządków :(

BTW do czego można tę pentodę wykorzystać? Bo w danych katalogowych widziałem że jest to "lampa specjalna do stosowania w wyposażeniu telefonicznym"
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

czy moge zamiast ef85 uzyc ef89?pozdrawiam? i czy ktoras z lamp serii ecc oprocz ecc82 moge zamienic lampe ecc81?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Bardziej podobna do ECC81 niz ECC82 jest ECC85, oczywiście pomijając inne żarzenie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Kwazor
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Kwazor »

A PCF82 inne tego typu.... PCF82 - 6AU8 w wersji 6 volt. Dobra do zastosowan audio - kiedys uzywano w sponiach mocy jako lampe sterujaca. Ponadto dobrze praduje w glowicach UKF'u jako mnieszacz i iscylator. Stosowano ja pozniej jako generator dla ukladu odchylania poziomego. Wtedy tez wyprodukowano wariant o symbolu PCF802
Próba zamienieniaPCF83 na PCF802 np w glowicy TV skonczy sie zmniejszenem czulosci.

Robilem na PCF82 Nadajnik na UKF i byla duza roznica w mocy wyjsciowej jak wstawilem PCF802...
W generatorze BFO 8Mhz tez byl widoczny spadek sygnalu.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: EF80 i nie tylko

Post autor: eS »

tszczesn pisze: 6Ф1П to zamiennik lampy ECF82, więc jak najbradziej.
hmmm, a nie przypadkiem ECF80? :roll:
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: EF80 i nie tylko

Post autor: tszczesn »

eS pisze:
tszczesn pisze: 6Ф1П to zamiennik lampy ECF82, więc jak najbradziej.
hmmm, a nie przypadkiem ECF80? :roll:
Owszem, tu zrobiłem pomyłkę, ale skąd taki muzealny wątek wytrzasnąłeś? :)
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

to w sumie gilong go odgrzebał, a ja przeczytałem od początku i coś mi się nie zgadzało... :wink:
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Alek pisze: Należy jednak powiedzieć, że stosowano ją niekiedy w radiach jako napięciowy wzmacniacz m.cz.
Tudzież rutynowo w gramofonach Karollinka 2-2 oraz wzmacniaczach WR40 i 75/62 :idea:

Trudno powiedzieć, czy lampy te nie były selekcjonowane pod względem określonych wymagań - przypuszczam, że tak: "zwykła" telewizyjna EF80 (a zwłaszcza niepolska :!: ) wstawiona do przedwzmacniacza mikrofonowego w WR40 wyraźniej mikrofonowała i szumiała niż oryginalna znajdująca się od nowości we wzmacniaczu.

A może było z nimi tak jak z polskimi EF22, które zdecydowanie były desygnowane do stopni m.cz. mimo identycznego symbolu jak p.cz. lampy zachodnie i teslowskie?

Zoltan
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
OTLamp

Post autor: OTLamp »

ZoltAn pisze:
A może było z nimi tak jak z polskimi EF22, które zdecydowanie były desygnowane do stopni m.cz. mimo identycznego symbolu jak p.cz. lampy zachodnie i teslowskie?

Zoltan

One wszystkie były selektodami: http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=8761
za wyjątkiem produkowanej w Polsce EF22P, która była elektrycznie równoważna EF21. Europejskie EF22 niczym się nie różnią od polskich. Philips w karcie katalogowej dla EF22 również wspomina o zastosowaniu jej w oporowym wzmacniaczu m.cz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re:

Post autor: fugasi »

adam.o pisze:
(widać po lustrze naprzeciw całej części pentodowej że bidula emisję straciła )
A czy to nie jest normalne? Wszystkie PCF82 z Polamu jakie mam tak mają, natomiast te z tesli są "czyste". Podejrzewam, że producent celowo napylał ten nalot, ale nie wiem po co.
I ja odkopię ten muzealny wątek. :) Mam właśnie parkę PCF82 Polampu i widzę owo boczne napylenie. To drugi getter?
_