Chyba jedyne zdjęcie tego modelu jest na stronie Pana Berezowskiego (patrz załącznik). Mógłbyś porobić fotki swojemu egzemplarzowi, bo to ciekawy odbiornik. Kiedyś takiego widziałem na żywo, ale się nie przyjżałem
Mój egzemplarz ma niestety popękaną obudowę i dwa ubytki ale da się to uratować. Brakuje mi niestety pokręteł i ścianki tylnej, ale jest niepogrzebany w środku. Radyjko kosztowało mnie 50zł. Zdjęcia niedługo dodam.
Taniocha! Ja widziałem takiego w Czechach (!), a koleś chciał za niego 500Kc (~70zł) ale w środku było właściwie puste chasis - wszystko wyszabrowane. Na jakich lampach pracuje to radio? - może uda się dobrać jakiś schemat.
Może to będzie coś w tym stylu - tylko na innych lampach(patrz załącznik - źródło - radioretro.pl)?
Ten odbiornik nie ma skali - tzn. jest strojny przełącznikiem (tak jak ten na schemacie) czy też ma agregat strojeniowy?
Nie jest strojony przełącznikiem. Radio posiada dwa kondensatory powietrzne, które reguluje się dwoma pokrętłami z przodu odbiornika. Nie ma standardowego agregatu strojeniowego.
Ostatnio zmieniony pt, 20 lipca 2007, 22:18 przez komar, łącznie zmieniany 1 raz.
A więc jednak strojony jest kondensatorem zmiennym.
Wydaje mi się, czy widzę tam prostownik selenowy?
Do czego będzie służyło to trafo zamontowane pod chasis - międzystopniowe? To by był już niezły ewenement
Będzie jeszcze trzeba pomyśleć nad skrzynką, ale na pewno da się uzupełnić tą dziurę - ja stosowałem szpachlówkę samochodową i farbę - wyszło bardzo przyzwoicie.
gachu13 pisze: Wydaje mi się, czy widzę tam prostownik selenowy?
Do czego będzie służyło to trafo zamontowane pod chasis - międzystopniowe? To by był już niezły ewenement
Ten element od góry chassis to nie jest to prostownik selenowy ale zespół cewek. Co do trafa to nie jeszcze nie wiem do czego jest.
Ostatnio zmieniony pt, 3 sierpnia 2007, 14:41 przez komar, łącznie zmieniany 1 raz.